KA-DER'den Kadın-erkek eşitliğine sıfır!

KA-DER'den Kadın-erkek eşitliğine sıfır!

KA-DER Türkiye temsilcisi kadın-erkek eşitliğinin olmadığını ve kadının fiziksel ve cinsel şiddet gördüğünü duyurdu.

Türkiye'de 35 milyon kadın var, 52 sığınma evi mevcut.

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER), Türkiye'nin temsilde kadın-erkek eşitliğine, 'sıfır' notunu verirken Birleşmiş Milletler (BM) de Türkiye'de kadınların yarıya yakınının aile içi fiziksel ve cinsel şiddet gördüğünü duyurdu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Adana'da da kutlandı. Atatürk Parkı'nda yapılan kutlamalarda KA-DER'in ülke genelinde yaptığı eşitlik açıklaması da dağıtıldı. Dünya Kadınlar Günü'nün 100'üncü yılında Türkiye'nin sınıfta kaldığını ve notunun sıfırdan yukarı olmadığını savunuldu.

KA- DER tarafından ilk kez 2008'de açıklanan Türkiye'nin temsilde kadın- erkek eşitliği karnesinin üçüncüsünde de durum değişmedi. Yerel yönetimlerden parlamentoya, hükümetten kamu kuruluşlarına, meslek odalarından sendikalara ve siyasi partilerin karar alma kurullarına kadar pek çok alanda, Türkiye inadına eşitsizlik görüntüsünü korudu.

Türkiye'nin notu değişmedi ve sıfırda kaldı. 2007 genel seçimlerinden sonra TBMM'deki kadın temsili yüzde 8.85. 2009 yerel seçimlerinden sonra kadın belediye başkanı oranı yüzde 0.90. 81 ilin 40'unda il genel meclisinde kadın yok, 25'inde yalnızca birer kadın var. 81 ilde bir tane kadın vali yok. Yargıtay ve Sayıştay'da kadın üye yok.

Danıştay'da bir tane var. TBMM'de temsil edilen partiler arasında AKP ve MHP'de hiç kadın il başkanı yok, BDP'de üç, CHP'de iki kadın başkan var. DİSK, HAK- İŞ, TÜRK- İŞ, KAMU-SEN, MEMUR- SEN ve HAK -SEN'de yönetim kurullarında hiç kadın yok. Kadın müsteşar yok. MÜSİAD, TOBB, TZOB ve TESK'in yönetim kurullarında kadın yok.

Türkiye'nin yakın zamanda seçime gidebileceği de belirtilen açıklamada, Anayasa, siyasi partiler, seçim kanunlarında değişiklik yapılarak, eşit temsilin sağlanmasının zorunluluk haline getirilmesi, en az yüzde 40'lık cinsiyet kotası kabul edilmesi, seçim barajının yüzde 5'e indirilmesi de istendi.

General eşleri Anıtkabir'de Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un eşi Sevil Başbuğ başkanlığında bir araya gelen komutan ve subay eşleri ile kadın memurlar Anıtkabir'i ziyaret etti.

35 milyona 52 sığınma evi


BM Türkiye Temsilciliği'nin 8 Mart'ta yaptığı açıklamada da Türkiye'de kadınların yüzde 42'sinin eşlerinden fiziksel ve cinsel şiddet gördüğü ve 35 milyonluk kadın nüfusuna karşın sadece 52 sığınma evinin bulunduğu belirtildi. Türkiye'de kadınlara yönelik sosyal ve ekonomik engellerden kaynaklanan olumsuz ön yargılar nedeniyle kadınların iş dünyasında ciddi zorluklarla karşılaştığı kaydedilen açıklamada, Türkiye'de kadınların erkeklere oranla daha az ücretli, güvencesiz işlerde istihdam edildiği değerlendirmesine yer verildi.

BM verilerine göre, 2009 itibarıyla erkeklerin işgücüne katılma oranı yüzde 70.5 iken, kadınlar için bu oran tahminen yüzde 26 olarak belirlendi ve bu rakamın yüzde 52.6 olan küresel ortalamanın altında kaldığına işaret edildi.

Cinsiyet Güçlendirme Ölçütü verilerine göre de Türkiye'nin 109 ülke arasında 101. olduğu, bu durumda Türkiye'nin sadece Tonga, İran, Fas, Cezayir, Suudi Arabistan, Mısır, Bangladeş ve Yemen'in önünde yer aldığı belirtildi.

Gösteride taciz iddiası Şanlıurfa'da 'Urfa Kadın Platformu' üyeleri 8 Mart açıklaması için toplandı. Açıklamaya katılan kadınlar, bir kişinin kendilerini taciz ettiğini söyleyince polisle gerginlik çıktı.

Eşitlik 'bin yıllık' planda!

Küresel ve yerel anlamda üç numaralı 'Bin Yıl Kalkınma Hedefi'ne ulaşarak kadın-erkek eşitliğini sağlayabilmek için kadınların karar mekanizmalarına katılabilmesi, şiddetin önlenmesi ve cinsiyet temelli olumsuz klişelerin kaldırılması gerektiği ifade edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile