Kaba Yem Sıkıntısı Hayvancılığı Zorluyor

Kaba Yem Sıkıntısı Hayvancılığı Zorluyor

Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, saman krizinin hayvancılığın ve tarımın merkezi olan Konya’da çok büyük sıkıntılara yol açtığını belirterek, kaba yemde alternatife yönelmenin gerektiğini ifade etti.

Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, dünyayı ve Türkiye’yi içine alan iklim şartlarından dolayı yaşanan verim düşüklüğüne bağlı bir kaba yem sıkıntısının yaşandığını belirtti.

Saman krizinin hayvancılığın ve tarımın merkezi olan Konya’da çok büyük sıkıntılara yol açtığını kaydeden Yıldız, “Daha önceki yıllarda Konya’dan diğer illere gönderilen saman şimdi ilimizdeki üreticilere yetmemektedir. Konya’mızda hayvancılıkla uğraşan 104 bin 247 işletme bu krizin bir an önce aşılması için bir çare aramaktadır. Bu durumla ilgili olarak birliğimiz ve merkez birliğimizin girişimleri sonucu bakanlık kaba yem ithalatının önünü açmış ve ithalatla ilgili tüm kolaylıkları sağlamıştır” dedi.

KABA YEMDE ALTERNATİFE YÖNENİLMELİ
Yetiştiricilerin kaba yemde alternatiflere yönelmeleri gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Birliğimizin girişimleri sonucunda Ramazan ayı öncesinde başlayan süreçte kaba yem ithalatı bayram öncesinde açıldı. Kaba yem ile ilgili sıkıntının ileri ki dönemlerde azalacağına inanıyoruz. Hem ithalat hem de üreticilerimize şu uyarıyı yapmak durumundayız. Kaba yemle ilgili çeşitli alternatiflere yönelmek durumundalar. Silaj gibi, yonca gibi alternatiflere yönelmeleri kaba yem ithalatının beraberinde fırsatçı diye tabir ettiğimiz bu ürünü stoklayan insanlarda samana olan önemin azalmasıyla beraber fiyatların normalleşeceğine inanıyoruz. Alternatif kaba yemleri kullanmak samana olan talebi azaltacak ve bu anormal yükselişin önüne geçecektir. Kaba yem sıkıntısının ardından şimdi de kesif yeme (fabrika yemi) ardı ardına zamlar gelmeye başladı.

Bu hem sütte hem de ette üretim maliyetlerini artırdı. Bizler yeniden 2008 yılında yaşadığımız krizi aşmak istemiyoruz. Tüm kamuoyu hatırlar ki damızlık hayvanlarımız kesildi. Birçok işletmeye kilit vuruldu ve üreticiler çok büyük bedeller ödediler. Harcanan milyarlar ülkemizin milli servetinin zayi olmasıdır ve bu durum hiçbirimizin istediği şeyler değildir. Biz üreticilerin ödememesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu

Bu sebeplerden dolayı yeniden o eski krizi yaşamamak için bazı tedbirlerin alınmasını öneren Yıldız, “Ot ithalatının yanı sıra yem ve yem hammaddelerinde gümrük vergilerinin indirilmeli. Fabrika yeninde ki KDV’nin düşürülmeli. Süt fiyatlarının maliyetini karşılayacak seviyeye çıkarılmalı. Üreticilere ilave destek ödenmesi veya mevcut hayvancılık ve süt destekleme miktarının artırılması gibi acil yeni tedbirlerin alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile