Kabe Ölçülerine Göre Yapilan Cami Dikkat Çekiyor

Kabe Ölçülerine Göre Yapilan Cami Dikkat Çekiyor

Fatih’te bulunan Ismail Aga Cami’nin, Kabe ölçülerine uygun bir sekilde insa edilmesi dikkat çekiyor. Caminin ölçüleri en, boy ve yükseklik olarak Kabe’nin ebatlari ile birebir örtüsüyor.



Fatih ilçesi Çarsamba semtinde yer alan Ismail Aga Camii, mimarisinden çok sosyal konumuyla büyük ilgi görüyor. Ismail Aga Cami’yi diger camilerden ayiran en önemli bir özellik ise Kabe ölçüleri baz alinarak insa edilmis olmasi. Osmanli’nin 56’nci Seyhülislami Ebu Ishak Ismail Efendi tarafindan yaptirilan Ismail Aga Camii’nin ölçüleri en, boy ve yükseklik olarak Kabe’nin ebatlari ile birebir örtüsüyor. Tüm duvarlari tipki Kabe gibi farkli ölçülere sahip olan caminin duvar ölçüleri, 9 metre ile 11 metre arasinda degisiyor. Caminin içinde sekiz mermer sütunun üzerinde kadinlar mahfili, cemaat bölümünün üstünde bes küçük kubbe yer aliyor. Bu da ayni Kabe’nin çevresindeki revaklari hatirlatiyor.

“Kabe’nin ölçüleri birebir baz alinarak plani yapilmis bir cami”

Ismail Aga Camii’yle ilgili bilgiler aktaran Sanat tarihçisi Elif Kabalioglu, “Ebu Ishak Ismail Efendi’nin bizzat kendi imkanlariyla kendi dogdugu evin üzerine fevkani olarak insa ettirdigi bir cami. Fakat bu caminin her seyden öte çok önemli bir özelligi var: Kabe’nin ölçüleri birebir baz alinarak plani yapilmis bir cami. Duvarlarin bütün ölçüleri Kabe’nin su anda bulunan ölçüsüyle birebir ayni alinmis. Ismail Aga Efendi’nin böyle bir hisse kapilip, istek ve arzuyla, kendi imkanlariyla böyle bir cami yaptirmasinin sebebi ise: Müslüman bir ülkede Müslümanlar olarak en büyük hasretimiz, üzerine vazife olanlarin Hacca gitmesidir. Hacca da bizatihi Kabe’yi ziyaret etmek için gidiyoruz. Çünkü Kabe, ayet-i kerimelerle de sabit oldugundan dolayi Allah’in dünya üzerindeki ilk evi. Ismail Efendi’nin oldugu zamanlarda yani 16’nci yüzyilda yolculuklar 6 ay sürüyordu. Kabe’ye gidis ve gelisler ziyadesiyle zahmetliydi. Iste bu özlem böyle bir caminin insa edilmesine vesile oluyor” açiklamasinda bulundu.

“1717 yilinda baslaniyor insasi 1723 yilinda bitiriliyor”

Caminin mimari yapisina da deginen Kabalioglu, “Ismail Efendi, bu caminin yerinde bulunan evinde dünyaya geliyor. Hatta su anda defnedildigi yer, kendisinin dogdugu oda. Böyle de hos bir ayrinti var. Ismail Efendi, babasi da seyhülislam oldugundan dolayi dini ilimlerin içerisinde olmus bir seyhülislam. Istanbul’daki bütün önemli medreselerde seyhülislamlik yapan, asla adaletten sasmayan, hak, hukuk denilince önünde bir engel olmayan, adalet sahibi bir insan. Caminin insasina 1717 yilinda baslaniyor, insasi 1723 yilinda bitiriliyor. Cami, klasik üsluptan Lale Devri’nin barok üslubuna geçis özelliklerini tasiyan bir cami. Kabe’deki revakli kisma ithafen caminin son cemaat yerinde de revakli bir kismi görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Vatandaslar, Ismail Aga Cami’yi ziyaret edip Kabe’ye olan özlemini dindirebilir”

Vatandaslarin Ismail Aga Cami’yi görmeleri gerektiginin altini çizen Kabalioglu, “Kabe’yi çok seviyoruz, özlem duyuyoruz, gidemeyenler var, tekrar gitmek isteyenler var. O halde gidemeyenler, Kabe’nin ölçülerine göre yapilan Ismail Aga Camiine gelecekler, bir nevi Kabe’yi ziyaret etmis, o maneviyati yasamis olacaklar” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile