Kablolar baglanirken ayarlamalarin düzgün yapilmamasinin da yangina sebebiyet verdigini söyleyen Elektrik Mühendisleri Odasi Kayseri Il Temsilcisi Özgür Çakici, “Öncelikle kablolama hatalarindan bahsedecek olursak ilk basta binalarin, evlerimizin, is yerlerimizin kablolama islemleri yapilirken, olusabilecek izolasyon hatalari buna sebep veriyor. Bundan dolayi izolasyon hatalarinin oldugu yerde kablolarin asiri isinmasi sonucu yanabiliyor. Ayrica sartellerimiz ve sigortalarimiza elektrik kablolarimizi baglarken torklarin düzgün ayarlanmamasindan orada olusan gevsek baglantidan dolayi ark olusuyor ve asiri isidan dolayi tekrar yangin çikma riski artiyor. Yanginlarin baska bir sebebi ise ekipman hatalari. Burada da mesela mutfaktaki prizimizde bir ariza akimi olustu diyelim ama ilk basta onun bagli oldugu sigortanin atmasi gerekiyor. Dogru ekipman kullanmazsak ana sartelde akimlar olusuyor ve yangina sebep olabiliyor. Yangin nedenleri arasinda yine kötü tasarim ve montaj var. Kötü tasarimda örnegin bir isletmede veya evde özellikle yüklere göre biz kablolari çekeriz. Eger biz fazla yük çeken güçlere yanlis kesitte kablolar çekersek bu da özellikle kablolarin isinmasina ve zamanla bu kablolarin içindeki maddelerin erimesine ve asiri isidan dolayi tekrar yangin çikmasina neden olabiliyor. Yanginlarda önemli sebeplerden biri de yildirimlar, yildirim düsmesi sonucu olusan arklara dayali sistemlerimizdeki arizalar nedeni ile çikan yanginlar. Bunun için de isletmelerimizde ve binalarimizda kesinlikle paratoner kullanimini arttirmaliyiz. Uygun çaptaki paratonerleri seçerek yine uzman mühendisler tarafindan dizayn edilecek kapsama alanlari çizilerek paratonerleri kullanmaliyiz. Bunlarin da yilda ya da 2 yilda bir defa periyodik bakimini yaptirmak zorundayiz” dedi.
Çakici, özellikle elektrik isinin uzmanlariyla yapilmasi gerektigini söyleyerek, “Bu yüzden de dogru ekipman seçmemiz lazim. Dogru izah etmemiz lazim. Bu iste uzman, profesyonel mühendislerimizle odamizdan aldiklari belgelerle, imza yetkileriyle dogru mühendislere, dogru çizimler yaptirmamiz gerekiyor. Dogru tasarimlar yaptirmamiz gerekiyor. Bu da çok önem arz ediyor. Özellikle yangin çikmamasi için neler yapmaliyiz dersek de öncelikle evlerimizi her yil bu iste uzman ve odamizdan aldigi yetki belgesi ile çalisan arkadaslarimizin elektrik iç tesisat uygunluk raporu vermesi gerekiyor. Bu da önem arz ediyor çünkü bizler mühendisler olarak ölçmedigimiz herhangi bir seyi kontrol altinda tutamayiz ve istenmeyen sonuçlar ortaya çikabilir. Bu yüzden bizim ölçüm ve testler yapip bu tesisatlarin saglikli çalisip çalismadigini kontrol etmemiz gerekiyor. Muhtemel bir yangin durumunda aniden müdahale edebilmek için bakim onarimin disinda özellikle suyla ya da KKT dedigimiz yangin tüpleriyle degil, E sinifi CO2 gazli yangin tüpleriyle müdahale etmemiz gerekiyor. Bu yüzden de bu gazla dolu tüp bulundurmamiz gerekiyor. Özellikle is yerlerinde çikabilecek yanginlara karsi korunmada elektrik panolarimizin içine otomatik yangin söndürme sistemleri yaptirmamiz gerekiyor. Özellikle elektrik odalarimizda ve önemli elektrik tesisati olan yerlerde kesinlikle duman dedektörü, yangin algilama sistemi ve yangin söndürme sistemi bulundurmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kablo Izolasyon Hatalari Yangin Çikariyor
Elektrik Mühendisleri Odasi Kayseri Il Temsilcisi Özgür Çakici, ev ve is yerlerinde çikan yanginlarda kablo izolasyonlarindaki hatalarin payi oldugunu söyleyerek, “Izolasyon hatalarindan kaynakli kablolardaki isi yangina sebep oluyor” dedi.