'Kaçak Elektrik Türkiye'nin Enerji Arzini Tehdit Ediyor'

'Kaçak Elektrik Türkiye'nin Enerji Arzini Tehdit Ediyor'

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yasar Arvas, kaçak elektrigin Türkiye’nin enerji arzini tehdit ettigini ve bunu önlemek için mücadelelerinin sürdügünü söyledi.

Dicle Elektrik, son zamanlarda bazi kesimler tarafindan dile getirilen tarimsal sulama bölgelerindeki elektrik kesintileri ve GAP projesi kapsamindaki sulama kanallarinin enerji arzina etkisi hakkinda Mardin’de bir toplanti düzenledi.

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yasar Arvas, toplantida yaptigi degerlendirmede; “2023 yilinda sehir merkezlerinde ilçelerimizdeki yatirimlarimizi tamamladik. Bölgemizdeki 49 ilçemiz ve 6 ilimizdeki bütün sebeke altyapisini yeniledik ve buralarda Türkiye ortalamasinda tedarik sürekliligi kalitesine ulastik. Hem kesinti süresi alarak buradaki abonelerimize kaliteli enerji Tedarigini saglamis durumdayiz” dedi.

2024 yilinda daha da hiz verdikleri yatirimlari kirsal alanlar, köy ve beldelere tasiyacaklarini dile getiren Arvas, “Bu köy ve beldelerimizi özellikle eskiyen ve uzun yillardir kullanilan hatlarimizin degisimi ile sebekelerde iyilestirme yapilarak kirsal abonelerimizin de uzun süreli kesintilerinden kalitesiz enerjiden kurtarip daha kaliteli sehir merkezlerine standartlarinda enerji vermeye yönelik yatirim çalismalarimiz baslayacak. Bu 6 ilin tüm kirsalinda kademeli olarak devreye alinacak” seklinde konustu.

Tarimsal sulamanin bölge halkina götürdükleri kaliteli enerjinin önündeki en büyük engel oldugunu ifade eden Arvas, “35 bine yakin çiftçimizin yer alti sularini kullanarak yaptigi tarimsal sulama sebeke sistemine zarar veriyor. 1 Mart itibariyla bölgemize tüketilen enerjinin tarimsal sulamanin baslamasi ile üç katina çiktigini söyleyebilirim. Milyonlarca vatandasimizin kullandigi enerjinin yaklasik iki kati 15 bin civari tarimsal sulama yapan abonelerimiz kullaniyor. Sebekeye büyük zarar veriyor. Bunun için de tarimsal sulama sekillerinin de çok etkisi var” diye konustu.



Vahsi sulama yapan çiftçilerin yüzde 50’sinin israf yaptigini açiklayan Arvas, konusmasini söyle tamamladi:

“Özellikle vahsi sulama yapan çiftçilerimizin yüzde 50’sinden fazlasi israf yaptigini da biliyoruz. Geçen sene tarimsal sulamadan dolayi bölgede çesitli yerlerimizde çok büyük kesintiler yasandi. Özellikle haziran ve temmuz aylarinda sebeke çok büyük zarar gördügü için ve asiri yüklenme oldugu oldugu için maalesef ki çok vatandasimiz da bu asiri yüklenmeden dolayi olusan arizalardan dolayi çok büyük sikinti yasadi. 2024 yilinda bunun olmamasi için çok büyük çaba sarf ediyoruz. Sezon öncesi bütün çiftçilerimize birer birer ziyaret edip bu konuda bilinçlendirmeye ve bu tüketimleri kontrol altina almaya ve kurtarmaya ve çok büyük çaba sarf ediyoruz. Bir çok arkadasimiz köy köy gezip çiftçilerimiz de bu diyalogu sagliyoruz. Çiftçilerimizden de beklentimiz sebekelermizi sadece tarimsal sulama için kullanilan bir sebeke degil asil amaci bölgedeki 2 milyon üzerindeki abone ve 6 milyon üzerindeki vatandasa hizmet etmek için kurulan bir sebeke. Bunu hunharca ve kayit disi kullanmak diger milyonlarca insanin hakkini ve hukukuna girmektir. Tarimsal sulamadaki vatandaslarimizin bu konuya çok dikkat etmelerine ve kendilerini uyaran arkadaslarimizin uyarilarina dikkat etmelerine rica ediyorum”.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile