Kaçak yapılaşmaya uydudan takip

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi'yle (İTÜ) yapacakları işbirliği ile dere yatakları, ormanlık alanlar ve doğal parklara yapılacak kaçak yapıların uydu fotoğrafları ile takip edileceğini söyledi.

Sistem sayesinde işgalcilerin "Bu bina önceden yapılmıştı" bahanesinin de ortadan kalkacağını vurgulayan Eroğlu, "Artık hiç kimse bir santimetre kare bile bir yer işgal edemeyecek" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İTÜ Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama Merkezi'ne (İTÜ-UZUHAM) eklenen yeni terminal SPOT 5'in açılış törenine katıldı. Tören sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Eroğlu, Eylül ayında aşırı yağışlar nedeniyle gerçekleşen sel felaketi konusunda açıklamalarda bulundu. Felaketin ardından Başbakan Yardımcısı düzeyinde ele alındığını belirten Bakan Eroğlu, kendisine bağlı DSİ Ağaçlandırma ve Erozyon Genel Müdürlüğü'nde de bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirtti. Kendi yetki alanlarının Büyükşehir ve şehir merkezlerini kapsamadığını aktaran Bakan Eroğlu, "Biz de Çevre ve Orman Bakanlığı olarak yukarı havza dediğimiz derelerin üst kısımlarında büyük bir erozyon kontrol ve ağaçlandırma çalışması yapacağız ve zaman içinde bu problemler ortadan kalkacak. Çünkü bu birden olan bir şey değil. 30-40 yıllık ihmallerin neticesinde bu hale gelindi inşallah belediyemiz çalışkan, bu konuda yapılan çalışmaları biz de yakından takip ediyoruz" diye konuştu.

Bazı derelerin geçmişte işgal edildiğini ve hatta buralara tapu alındığını hayretle gördüklerini vurgulayan Bakan Eroğlu, bu konuda köklü çözümlere ihtiyaçları olduğunu söyledi. İTÜ'nün açılış yapılan tesisi ve Uydu Haberleşme Merkezi'nin önemine işaret eden Bakan Eroğlu, bundan sonra ormanlık alan, dere yatakları ve doğal parklara yapılacak kaçak yapıların uydu sistemi sayesinde sürekli takip edileceğini söyledi. İTÜ'nün yeni teknolojisi sayesinde 2,5 metreye 2,5 metre uydudan fotoğraf çekilebildiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, "Buraları bizim uydudan takip etmemiz lazım. Herhangi bir değişiklik olduğu zaman şu anki sisteme göre 2,5'a - 2,5 hassasiyetinde bir yerin tespiti yapılabiliyor. Dolayısıyla bir değişim olduğu zaman ne zaman değişim yapıldığı artık belli. Vatandaşlar 'yok efendim bu eskiden yapıldı' diye bir açıklamada bulunamazlar. Derelerin korunması, ormanların korunması ve içme suyu havzalarının korunması açısından bu tesis çok önemli bir işlev görecek. Özel çevre alanlarının ve milli parkların korunması açısından çok önemli olacak. İTÜ ile sıkı bir diyalogla girerek artık buna bir son vermemiz lazım. Artık hiç kimse bir santimetre kare dahi bir yer işgal edemeyecek. Dere yatakları uydudan takip edilecek. Şu anda benim bölge müdürlerim ve ilgili arkadaşlarım da burada. Onlar da benim mesajlarımı dinlediler. Bütün genel müdürlere de talimat vereceğim sıkı bir şekilde takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının 3. köprü çalışmaları ve çevrecilerin itirazlarını hatırlatması üzerine Bakan Eroğlu, henüz tamamlanmış bir proje karşılarına gelmediğini belirtti. Güzergahın henüz net olmadığını aktaran Bakan Eroğlu, "Güzergah belli olduktan sonra ben de Çevre ve Orman Bakanı olarak çevrenin korunmasından yanayım. Biz herhangi bir tesis yapılacağı zaman ister köprü ister başka tesisi çevrenin korunması ve hasarların asgariye indirilmesini amaçlıyoruz. Orada 100 bin ağaç kesilmişse başka bir yerde 500 bin ağaç dikilmesini isteyeceğiz. Ağaçlandırılması şartını koşacağız. Ulaştırma Bakanımızla bu konuda sürekli temas halindeyiz" diye konuştu.

Ardından Bakan Eroğlu, İTÜ Rektörü Muhammed Şahin ve öğretim görevlileri kokteyl alanına geçti. Burada Uydu Haberleşme Merkezi'nin dev anteni Bakan Eroğlu ve diğer yetkileri akrobatik hareketleriyle selamladı. Törende ayrıca İTÜ Rektörü Muhammed Şahin tesis tarafından kaydedilen Bakan Eroğlu'nun memleketi Afyon'un uydu fotoğrafını hediye etti. Bakan Eroğlu da çalışmalarından dolayı Rektör Şahin'e plaket takdim etti.

Türkiye'nin ilk yer istasyonu olarak kurulan İTÜ Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama Merkezi'ne (İTÜ - UHUZAM) eklenen yeni SPOT 5 terminali sayesinde Google Earth gibi Türkiye'nin 2,5 metre mekansal çözünürlükte gerçek zamanlı doğrudan görüntüleri elde edilebilecek. Devlet Planlam Teşkilatı'nın desteği ile 1996 yılında 20 milyon lira yatırımla kurulan İTÜ-UHUZAM 2000 yılından bu güne SPOT 2-4, Radarsat-1 ve NOAA uydularının görüntülerini doğrudan indirebiliyor. SPOT-5 terminali sayesinde ayrıca yüksek çözünürlükte güncel Türkiye haritası da oluşturulabilecek. Ayrıca üç boyutlu boyutlu modellemenin yapılacağı sayısal yükseklik modelleri de üretebilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile