'Kaçmasaydık askere alacaklardı'

10 milyar dolarlık Libananco davasının ikinci gününde 3 saat ifade veren Hakan Uzan'ın siyasi baskıya delil olarak “Kaçmasaydık askere alacaklardı” dediği öğrenildi.

Uzan'a ilk ceza 9.2 milyon dolar

Merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin, Türkiye aleyhine açtığı 10.1 milyar dolarlık tahkim davasının Paris’te yapılan üç günlük duruşmasının iki günü geride kaldı. 23 Mart tarihinde 10 saat Hakan Uzan’ı dinleyen tahkim heyeti, dün de öğle saatlerine kadar Hakan Uzan’ın ifadesini aldı. Dünya Bankası binasındaki duruşmaya katılmak üzere yerel saat ile 08.30’da binaya gelen Hakan Uzan, yine yerel saat ile 11.30’da binadan ayrıldı. Hakan Uzan, binadan çıkışında gazetecilere açıklama da yapmadı. Tahkim heyetinin, Hakan Uzan’ın katıldığı duruşmada ilk olarak Hakan Uzan’ı dinlediği ardından da, Hakan Uzan’ın Türk heyeti tarafından çapraz sorguya alındığı öğrenildi. Savunmasını ağırlıklı olarak, “siyasi baskı üzerine kuran” Hakan Uzan’ın, siyasi baskı gördüğünün delili olarak, 2004 yılında yeniden askere alınma girişimlerini gösterdiği bildirildi. Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı incelemelerde Cem ve Hakan Uzan kardeşlerin, yurt dışından alınan sahte belgelerle, askerliklerini bedelli olarak yaptıkları tespit edilmiş ve her iki kardeşin de yeniden askere alınmaları gündeme gelmişti.

İDDİALARI ÇÜRÜTÜLDÜ


Hakan Uzan’ın, Türkiye’den kaçmasıyla ilgili olarak da, “Kaçmasaydık ya hapse ya da askere gidecektik” dediği öne sürüldü. Hakan Uzan’ın, savunmasında Çeaş ve Kepez’e el konulması sürecinde Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümet üyeleri ile yaptığı görüşmelere de değinerek, “Bizim şirketlerimize siyasi baskı için el konuldu. Bu görüşmelerde, ağabeyim Cem Uzan’ın siyaseti bırakması istendi” şeklinde iddialarda bulunduğu öğrenildi. Hakan Uzan’ın bu iddialarının ise, Türk heyeti tarafından belgelerle anında çürütüldüğü belirtildi.

‘Uzan kutlama partisini iptal etsin’

Paris’teki duruşmaların ilk iki günü Türk heyetini mutlu etti. Özellikle, Hakan Uzan’ın çapraz sorgulamada köşeye sıkışması, Türk heyetinin moral verdi. Morali bozulan Uzan kardeşler, Cem Uzan’ın rezidansında iki saat süren bir değerlendirme toplantısı yapmıştı. Türk heyeti arasında, duruşmanın ilk günün ardından, “Cem Bey’in 40 kişilik kutlama partisi iptal olabilir” espirileri yapılmaya başladı.

Kırmızı bültenle aranırken neredeydi?

İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve Dünya Bankası tahkim heyetinin aldığı karar ile hakkındaki arama kararı 8 gün kaldırılan Hakan Uzan’ın, hangi ülkeden geldiği de tartışma konusu oldu. Hakan Uzan’ın, tahkim heyetine sunduğu belgelerde, adres olarak Ürdün ve Fas’ı vermesi, Hakan Uzan’ın bu ülkelerin birisinden geldiği yönünde görüşlerin ortaya atılmasına neden oldu. İnterpol’de Türk vatandaşı olarak gözüken Hakan Uzan’ın kendisini Ürdün vatandaşı olarak göstermesinden dolayı bugüne kadar Singapur gibi bulunduğu ülkelerde gözaltına alınmaktan kurtulduğu kaydedildi.

Çapraz sorgu sırası bugün Cem Uzan’da

Hakan Uzan’ın da katıldığı duruşmanın ikinci gününde Ali Türkkan’ın da Ürdün’ün başkenti Amman’dan video sistemiyle, sorgusunun yapıldığı bildirildi. Duruşmanın son günü olan bugün ise tahkim heyeti Cem Uzan’ı dinleyecek. Türkiye’nin 18 kişilik heyeti de Cem Uzan’ı çapraz sorguya çekecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile