Kadastro ve sulh ceza hakimlerinin belirli bir kideme sahip hakimler arasindan atanmalarina yönelik Hakimler Savcilar Kurulu’nun ilke kararlari Resmi Gazete’de yayimlandi. Böylece Insan Haklari Eylem Plani’nda (IHEP) yer alan uzmanlasma ve kisi haklarinin korunmasina yönelik iki faaliyet daha hayata geçirildi. Adalet Bakanligi tarafindan yürütülen IHEP’de yer alan ‘kisi özgürlügü ve güvenliginin güçlendirilmesi’ ile ‘ihtisas mahkemelerinin güçlendirilmesi’ amaçlari dogrultusunda HSK Genel Kurulu, 19 Ocak’ta ilke kararlari aldi. Buna göre kadastro mahkemelerinin daha etkin ve verimli sekilde faaliyetlerini yürütebilmesi hususunda yeni usul ve esaslar belirlendi. Kisi özgürlügünü dogrudan ilgilendiren kararlara bakan Sulh Ceza Hakimlikleri için de kidem sarti getirildi.
Bugünkü Resmi Gazete’de kamuoyuna duyurulan kararlara göre Sulh Ceza ve Kadastro Hakimligi görevlendirmelerinde asgari kidem sarti aranacak, kadastro hakimleri alanlarinda en az 4 ay egitim aldiktan sonra göreve baslayabilecek. Ilke karari hükümleri HSK tarafindan yürütülecek.
Kadastro mahkemelerinin daha etkin ve verimli sekilde faaliyetlerini yürütebilmesine iliskin usul ve esaslar da HSK ilke karariyla belirlendi. Kadastro mahkemelerine atanabilmek için asgari kidem sarti öngörüldü.
Buna göre birinci bölgede asgari 4 yil kidemi bulunan, diger yerlerde ise bölgedeki daha kidemli hakimlerin kadastro yetkilendirilmeleri yapilabilecek.
HSK’nin ilke karariyla kadastro mahkemelerinde görev süresi de yeniden belirlendi. Hakimin ileri sürdügü mazeret talebi disinda tayin edilmeme güvencesi verilecek. Kadastro hakimlerine düzenli hizmet içi egitimler verilecek. Yeni görev yerlerindeki yetkilendirme konusunda da önceki kadastro yetkisi dikkate alinacak ve kadastro hakimligi imkanlar dahilinde müstakil yetkili olacak. Kadastro hakimleri, sonraki görev yeri olarak tercih edecekleri kadastro mahkemesinin bulundugu bes ilden birine atanabilecek. Yargi mensuplari bu öncelige dosyalarini bitirme süresi ve karar isabet oranina göre hak kazanacak.
IHEP’te ayni hedef kapsaminda daha önce de çocuk, finans, sendika ve kamulastirma davalari için ihtisas mahkemeleri belirlenmisti. Ayni sekilde vergi suçlari ve bilisim suçlarina da bu alanda uzmanlasmis hakimlerin görev alacagi ihtisas mahkemeleri bakiyor. Uzmanlasma hedefi dogrultusunda bu degisiklikler 15 Aralik 2021 tarihinden itibaren uygulaniyor.
IHEP’te ‘Kisi özgürlügü ve güvenliginin güçlendirilmesi’ basligi altinda yer alan ‘Sulh Ceza Hakimligine yapilacak yetkilendirmelerde asgari kidem sarti’ getirilmesi faaliyeti de Resmi Gazete’de yayimlanan HSK’nin ilke kararlari dogrultusunda hayata geçirildi. Sulh ceza hakimleri yargi bölgelerinin is yogunluguna göre belirlenen sürelerle görev yapmis kidemli hakimler arasindan atanabilecek. Buna göre agir ceza mahkemesinin bulundugu yerlerdeki Sulh Ceza Hakimliklerine birinci bölgede 4 yil, ikinci bölgede 3 yil, üçüncü bölgede ise 2 yil asgari kidemi bulunan hakimlerin yetkilendirmeleri yapilacak. Bu ilke kararinda Sulh Ceza Hakimliklerinin kidem sartina iliskin hüküm bulunmayan hallerde Hakimler ve Savcilar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi tarafindan belirlenecek prensipler uygulanacak.
IHEP kapsaminda daha önce yapilan degisiklikle Sulh Ceza Hakimlerinin kararlarina karsi Asliye Ceza Hakimine itiraz yolu açilmisti. Dikey itiraz olarak adlandirilan bu usul de 1 Ocak’tan itibaren uygulaniyor.
Kadastro Ve Sulh Ceza Hakimlikleri Için Kidem Sarti Getirildi
Kadastro ve sulh ceza hakimlerinin belirli bir kideme sahip hakimler arasindan atanmalarina yönelik Hakimler Savcilar Kurulu’nun (HSK) ilke kararlari Resmi Gazete’de yayimlandi. Böylece isi özgürlügünü dogrudan ilgilendiren kararlara bakan Sulh Ceza Hakimlikleri için de kidem sarti getirildi.