KADEM Başkanı Yılmaz Açıklaması

"Dikkat edilmesi gereken nokta; kadının sosyal yaşamda, siyasette, ekonomi hayatında adil muamele görmesi ve toplumumuzun zihinsel dönüşümü ile kadının hayatı anlamlandıran her alanda aktif katılım göstermesidir"

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Sare Aydın Yılmaz, kadının sosyal yaşamda, siyasette, ekonomi hayatında adil muamele görmesi ve toplumun zihinsel dönüşümü ile kadının hayatı anlamlandıran her alanda aktif katılım göstermesi gerektiğini belirtti.

KADEM'den yapılan açıklamaya göre, Yılmaz, Nişantaşı Üniversitesi'nce düzenlenen "G20 Zirvesi Sonuçları ve Dünya Ekonomi Politiği Üzerine Etkileri" konulu panelde konuştu.

W20'nin bir açılım grubu olarak G20'ye dahil olması için uzun süren bir lobi çalışması yapıldığını ve büyük bir mücadele verildiğini anlatan Yılmaz, W20'nin kuruluş süreciyle ilgili bilgileri paylaştı.

Yılmaz, W20'nin çalışmalarına yalnızca dönem başkanlığını yürüten Türkiye'nin odağında değil, tüm ülkelerdeki kadın meselelerinin araştırılıp uluslararası istişarelerle belirlenen 11 öncelik maddesinin yön verdiğini kaydetti.

Bu maddelerin başında ‪eğitim, ‪istihdam ve ‪girişimcilik arasındaki bağ ile kadınların ekonomik açıdan güçlendirilmesinin geldiğini aktaran Yılmaz, "Lider pozisyonda olan kadınların sayısını arttırmak da yine etkin ve adil politikaların oluşturulmasını sağlamak için önem taşıyor. Bir diğer öncelik maddesi ise iş hayatı ve özel hayatın dengelenmesi, bu konu tüm dünyada kadınların önemli bir sorunu olarak karşımızda" ifadelerini kullandı.

Çin'e altyapısı sağlam bir W20 teslim ettiklerini vurgulayan Aydın, W20‪'nin, kadınları, tercih edilmeyen ve ikinci planda kalan figür olmaktan çıkarıp ekonomiye katılımını ve finansa erişimini sağlamayı amaçladığını belirtti.

KADEM Başkanı Aydın, W20'nin sonucunda, G20'ye sunulan ailenin desteklenmesi, adil muamele, yeşil büyüme ve esnek çalışma ile ilgili maddelerin ortaya çıktığını belirterek, şunları aktardı:

"G20 sonuç bildirgesine girecek öncelik maddeleriyle ilgili 20'den fazla ülkede 944 kişi ile yapılan anket sonucunda en yüksek oranı, 'eğitim, istihdam ve girişimcilik arasındaki bağdan yola çıkarak kadınların ekonomik açıdan güçlendirilmesi' maddesi aldı. Ayrıca ‪G20 Zirvesi'nde yapılan Mülteci Kadınlar Paneli ile mültecilerin sorunlarına küresel bir platformda dikkati çekildi ve G20 ülkelerinin liderleri konuyla ilgili harekete geçmeye çağrıldı."

Panelde, Türkiye'deki kadının yasal statüsü ile ilgili soruları da cevaplayan Yılmaz, "Yasal anlamda kadınların haklarıyla ilgili bir sorun yok fakat bu süreç devam ediyor ve edecek. Önemli olan yasaların kadınlara verdiği teminatların hayata yansıması. Dikkat edilmesi gereken nokta, kadının sosyal yaşamda, siyasette, ekonomi hayatında adil muamele görmesi ve toplumumuzun zihinsel dönüşümü ile kadının hayatı anlamlandıran her alanda aktif katılım göstermesidir" değerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile