'kaderleri Benzemesin' Diye Adları Yeni Doğan Çocuklara Verilmiyor (özel)

Ailelerin çocuklara isim koyarken geleneksel ve dini değerlerin yanı sıra içinde bulundukları toplumun demografik yapısı, meşhur kişilere duyulan hayranlık ve sosyal olaylardan etkilendikleri belirtildi.

Kayseri’de yapılan bir araştırmada, bayram şekeri toplarken kaybolan ve sonradan öldürüldükleri anlaşılan çocukların isimlerinin, ‘kaderleri benzemesin’ düşüncesiyle yeni doğan çocuklara konmadığını ortaya çıkardı. Araştırmayı yapan eğitimci Ali Aksu, tercih edilen adın yaşanan sosyal olayın oluş şekline göre farklılık arz ettiğini söyledi.

Yakın dönemde yaşanan bazı olayların toplumdaki etkileri, toplumdaki genel eğilimlerin belirlenmesi, yaşamın çocuk adlarına etkisi ve ad verme kültürünün bugünkü durumunun tespiti için yapılan araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Edebiyat öğretmeni Ali Aksu’nun yüksek lisans çalışması olarak hazırladığı araştırmada Talas İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden alınan 3 aylık kayıtlarda yeni doğan çocuklara verilen isimler değerlendirildi.
Araştırmaya konu zaman diliminde ilçede 120’si kız ve 115’i erkek olmak üzere toplam 235 çocuk dünyaya geldi. Aileler, erkeklerde 109 farklı ad kullanırken kızlarda ise 112 farklı isim kullandı. Toplamda 235 çocuğa 221 farklı isim verildi. Erkek çocuklar için aileler en fazla Ahmet, Furkan, Mehmet, Mehmet Akif ve Serdar isimlerini tercih ederken kızlarda da daha çok Elif, Yağmur, Cemre, Ecrin ve Neslihan adları kullanıldı.
Araştırmada, çocuklara isim verilmesinde geleneksel ve dini değerlerin yanı sıra içinde bulunulan toplumun demografik yapısı, milli değerler, meşhur kişilere duyulan hayranlıkların etkili olduğu belirlendi.
İnceleme sonucu, araştırmanın yapıldığı yer itibariyle ilginç bir ayrıntıyı daha ortaya çıkardı. Talas’ta 21 Eylül 2009 tarihinde Ramazan Bayramı’nın ikinci günü şeker toplamak için evlerinden ayrılan ve daha sonra öldürüldükleri anlaşılan Ahmet Tuna Tekin, kardeşi Dilruba Tekin ve arkadaşları Türkan Ay’ın isimlerinin ‘kaderleri benzemesin’ düşüncesiyle çocuklara hiç verilmediği belirlendi.
Araştırmaya konu tarih diliminde Ahmet ismi tek başına kullanılırken, Ahmet Tuna şeklinde hiç kullanılmadı. Çocuklara verilen adlar üzerine yapılan araştırma, yine aynı ilçe nüfusuna kayıtlı iken Mavi Marmara baskınında vurularak öldürülen Furkan Doğan isminin de aileler tarafından tercih edilen adlar arasında olduğu sonucunu ortaya çıkardı. Bu sürede 2 çocuğa ‘Furkan’ bir çocuğa da ‘Umut Furkan’ ismi kondu.
Yaşanan sosyal olayların ad vermeye etkisi olduğunu belirten araştırma sahibi Ali Aksu, tercih edilen adın olayın oluş şekline göre farklılık arz ettiğini söyledi.
Aksu, “İlçede yaşadıkları olaylar toplum tarafından büyük yankı uyandıran Mavi Marmara mağduru Furkan Doğan’ın adı çocuklara verilirken, öldürülen Ahmet Tuna Tekin, kardeşi Dilruba Tekin ve arkadaşları Türkan Ay’ın adları ise kanaatimce ‘kaderi benzer’ düşüncesiyle verilmemiştir.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile