İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nun öncülüğünde yapılan çalışmalar sonucunda, Kadifekale, artık turistlerin uğrak noktası oldu. 2009 yılında 41 bin 173'ü yabancı olmak üzere toplamda 52 bin 566 turist Kadifekale'yi ziyaret etti.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kadifekale'nin İzmir'in en önemli tarihi değerlerinden birisi olmasına karşın yıllar boyunca adeta kaderine terk edildiğini belirterek; "İzmir'in en güzel manzarasının, kentin simgelerinden birisi olan kalenin yer aldığı Kadifekale'deki tarihi mirasın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının hepimizin görevi olduğu bilinciyle 2005 yılında bir dizi projeyi uygulamaya başladık" dedi. İZTO olarak yaptıkları çalışmalarda Kadifekale'nin koruma ve restorasyon projeleri ile bu bölgenin öncelikle kent turizmine kazandırılması, bununla birlikte semtte yaşayan insanların mağdur olmamasını amaçladıklarını belirten Demirtaş;"Önce muhtarlar ve mahalle halkıyla bir araya geldik. Yerinde incelemeler ve anketler ile 'Kadifekale'nin Sosyo-Ekonomik Profili ve Sorunları' araştırmasını hazırladık. Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği'nin kurulmasına öncülük ettik. Amacımız bir yerde bölge halkının gelir düzeyinin de arttırılması. Dernek tarafından gerçekleştirilen takı tasarım kurslarına destek verdik, portatif hediyelik eşya stantları yaptırarak turistlere hediyelik eşya satan Kadifekalelilere tahsis ettik. Kadifekale'de okuyan lise ve üniversite öğrencilerine burs verdik" diye konuştu.
SURLAR AYDINLATILDI
Diğer yandan da Turistleri Kadifakale'ye çekebilmek için çalışma başlattıklarını belirten Demirtaş;"Kale içinin temizlenmesi, standartlara uygun bir biçimde düzenlenmesi ve aydınlatılmasını sağladık. Kadifekale artık geceleri de ışıl ışıl. Surlara 41 metre uzunluğundaki Türkiye'nin en büyük gönderlerinden birisini ve yine 121.5 metrekarelik ebadıyla yine en büyük Türk Bayrakları'ndan birisini diktik. Devamlı ve özenle bayrağın yıllık bakım ve değişimlerini gerçekleştiriyoruz" dedi. Kadifekale sur içi çevre düzenlemesi çerçevesinde kale içinde bir kafeterya, sahne düzenlemesi ve tuvaletler yaptırdıklarını belirten Demirtaş, gelen ziyaretçilerin en büyük ihtiyacı olan tuvaletin de devamlı kapalı kalması üzerine geçtiğimiz haziran ayında Oda olarak ihaleye katılıp, işletmeyi alarak tuvaletlerin devamlı açık kalmasını sağladıklarını söyledi.
EN UFAK GÜVENLİK SORUNU YOK
Kadifekale'yi tanıtmak amacıyla Türkçe - İngilizce broşürler hazırlayarak ücretsiz dağıttıklarını belirten Demirtaş; "Bütün bu çalışmalar sonucunda bir zamanlar çıkılmaz denilen Kadifekale artık turistlerin uğrak yeri oldu. 2008 yılında 47 bin 133 turist Kadifekale'yi gezerken, geçtiğimiz yıl 41 bin 173'ü yabancı olmak üzere turist sayısı 52 bin 566'ye yükseldi. Gelen yabancı ziyaretçiler arasında başta İtalyanlar olmak üzere; Alman, Amerikalı, Fransız, İngiliz, İspanyol, Japon ve Yunan turistler yoğunluk gösteriyor" dedi. Kadifekale'de ayrıca özel güvenlik hizmetini de Oda olarak sağladıklarını belirten Demirtaş;"Arkadaşlarımız daha çok turistleri yönlendiriyor çünkü bugüne kadar en ufak bir güvenlik sorunu yaşamadık Tüm bu çalışmalarımız boyunca en büyük desteği Kadifekale sakinlerinden gördük" dedi.
Surların restorasyonu hakkında hazırladıkları projeleri de Büyükşehir Belediyesi ile paylaştıklarını hatırlatan Demirtaş; "Odamızın maddi desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin müsaadesi ile geçtiğimiz kasım ayında ilk defa Kale Kazıları başlatıldı. Antik Smyrna Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy liderliğindeki ekibin çalışmalarında Büyük İskender'in Surlarına ulaşıldı. Kazılar ilerledikçe çok daha önemli sonuçlara ulaşılacağına inanıyoruz. Odamızın bundan sonra da Kadifekale'nin düzenlenmesi, daha çok turist çekmesi için çalışmaları başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumlarla işbirliği içinde devam edecek" diye konuştu.
Kadifekale Turistlerin Uğrak Yeri Oldu
İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nun öncülüğünde yapılan çalışmalar sonucunda, Kadifekale, artık turistlerin uğrak noktası oldu