Kadiköy Suadiye’de kentsel dönüsüme girecek olan Akyildiz Apartmani, müteahhit konusunda anlasamayan bina sakinlerini ikiye böldü. Iddiaya göre apartmanda ev ve dükkan sahibi olan vatandaslar, binanin kentsel dönüsümü için iki müteahhitle de görüsse de ikisiyle de anlasma saglama konusunda birlik olusturamadi. Kimi kat malikleri görüstükleri bir müteahhitle anlasmaya varmis olsa da iddiaya göre apartmanin bazi kat maliklerinin diger müteahhitle anlasma yapmak istemesi nedeniyle apartmanda fikir birligi olusmadi. Iddiaya göre yaklasik 190 milyon liralik degeri olan apartman için 4 milyon liralik teminat mektubu vermek isteyen ve isi kendi lehine çözmek isteyen müteahhit, diger müteahhitle anlasma yapmamalari konusunda bazi kat malikleriyle anlasti. Bazi kat malikleri, müteahhitle anlasma yapan kat maliklerinin müteahhitten para aldigini iddia etti.
Iddiaya göre, binanin kiracilarina ve binanin alt katindaki kafeye gelen müsterilere korku salmak için binanin cephe duvarina müteahhit tarafindan “Bu bina 6306 sayili yasa geregince riskli yapidir. Çevresinin kullanilmasi mal ve can güvenligi açisindan tehlikeli ve yasaktir” yazili iki pankart asildi. Pankarti gördüklerinde saskinlik yasayan ve bunun yasal bir dayanagi olmadigini belirten bina sakinleri, pankartlardan birini söktü.
Binada kat maliki olan Ufuk Erden, “Binada is yerinin sahibiyim, karotlar alindi. Iki adet müteahhitlik firmasi binamizin yapimina teklif verdiler. Müteahhitlerle görüsüldü. Icra kurulunda olmama ragmen ilk müteahhitle görüsmeye beni dahil etmemisler. Bu bölgede rant büyük, rant büyük olunca her sey mübah oluyor. Ilk müteahhidimiz gayet her sey uygun, adaletli ve hakkaniyetli bir sekilde teklif verdi. Diger ikinci müteahhitte biz malikler olarak ikiye ayrildik. Bir grubumuz herkesin menfaati olan teklifi kabul ederken, diger grup bunu tasvip etmediler. Arastirmalarimiz sonucunda muhalif kat malikleri iddiaya göre paralar almislar. Süreç devam ederken, insanlar binada otururken böyle bir pankart asmislar. Benim kiracim magdur olsun, müsterileri gelmesin, çiksin gitsin diye bir yol izlemisler. Ben ön cephedeki pankarti kaldirdim. Bu binada toplamda 190 milyonluk bir rant var. Müteahhit bu fiyata karsi 4 milyonluk teminat mektubu veriyor. 4 milyon liraya bir araba aliyorsunuz. Diger müteahhit ben binayi bitiririm, kat maliklerinin hakkini verdikten sonra kendi hakkimi alirim diyor” dedi.
Binanin alt katindaki dükkanin kiracisi Yolaç Özcan ise, “Biz burada ruhsatli, yilda 50 bin kisinin kahve içtigi bir isletmeyiz. Binaya gelip dükkanimizi açmak istedigimizde bu pankartla karsilastik. Anlam veremedik ve mal sahibimizle görüstük. Bunun kolluk kuvvetlerine ve belediyeye sorarak yasal olmadigini ögrendik. Hedef suydu; bir korku olussun, isletmelere, ticarethanelere insanlar gitmesin. Bunun sonucunda müteahhitler ile kat malikleri arasinda farkli anlasmalar hizlansin“ diye konustu.
Kadiköy'de Bina Sakinlerinin Müteahhit Kararsizligi
Kadiköy’de kentsel dönüsüm için iki ayri müteahhitle görüsen kat malikleri, anlasma saglayamayinca ikiye bölündü. Iddiaya göre müteahhitlerden biri, diger müteahhitle anlasmamalari için bazi kat malikleri ile para karsiligi anlasma sagladi. Müteahhit tarafindan binadaki kiracilara ve binanin altindaki kafeye gelen müsterilere korku salmak için bina duvarina “Bu bina 6306 sayili yasa geregince riskli yapidir” yazili pankart asildi.