Kadiköy'de, Körler Ülkesi'ndeki Arkeolojik Çalismalarda Son Durum Havadan Görüntülendi

Kadiköy'de, Körler Ülkesi'ndeki Arkeolojik Çalismalarda Son Durum Havadan Görüntülendi

Haydarpasa Gari çevresindeki arkeolojik kazi alaninda yapilan çalismalarda ortaya çikan, "Körler Ülkesi" olarak bilinen Khalkedon (Kadiköy) antik sehrine ait buluntular, bölgenin 2 bin 500 yillik tarihini gözler önüne seriyor. Yaklasik 4 yildir araliksiz süren çalismalar, kis sartlarinda da sürdürülerek tarihe isik tutulmaya devam ediliyor. Bahar dönemine girilmesiyle çalismalarin yogunlasacagi ve yeni bulgular ve kalintilar elde edilecegi düsünülüyor. Öte yandan arkeolojik kazi çalismalarinda gelinen son durum drone ile havadan görüntülendi.



Tarihi Haydarpasa Gari istasyon bölgesinde ve çevresinde Marmaray çalismalari sirasinda tarihi kalintilara rastlanmasi üzerine Kültür ve Turizm Bakanligi adina Istanbul Arkeoloji Müzeleri tarafindan Mayis 2018’de baslatilan kazi çalismalari, yaklasik 4 yildir büyük bir titizlikle devam ediyor. Osmanli, Bizans, Helenistik ve Klasik dönemlere ait birbirinden farkli tarihi yapilari içerisinde barindiran alanda yapilan kazi çalismalari, Anadolu’nun köklü tarihine isik tutuyor. Arkeolog, müze uzmani ve isçilerden olusan 250 kisi tarafindan peronlar, menfez, Ibrahimaga ve Ibrahimaga manevra bölgelerini içine alan yaklasik 400 bin metrekare alanda yürütülen çalismalarda ortaya çikan buluntular, tarihi 2 bin 500 yil önceye uzanan "Körler Ülkesi" olarak bilinen Khalkedon (Kadiköy) antik sehrine ait önemli ipuçlari veriyor. Titizlikle yürütülen kazilarda bugüne kadar Khalkedon’a ait mimari kalintilar, mezarlar, binlerce obje ve hamam ile 10 bine yakin sikke bulundu. Çalismalarda, MÖ 5. yüzyila ait oldugu belirtilen ve saray oldugu düsünülen bir mimari kalinti ile kale oldugu sanilan ve bu yönde inceleme çalismalari süren T seklinde bir yapiya rastlandi. Ayrica, kazida MS 5. yüzyilda Azize Bassa adina insa edilen bir kilisenin kalintilari da bulundu. Azize Bassa Kilisesi’nin (Sainte Bassa Kilisesi) içerisinde yer alan bir alanda 28 insana ait iskeletler arkeologlarin küçük firçalar ve ince uçlu aletlerle yaptiklari titiz çalismalar sonucu ortaya çikarildi. Öte yandan Körler ülkesinin son hali drone ile havadan böyle görüntülendi.

“Yaklasik 4 yillik bu zaman diliminde 70 dönümlük bir alanin kazi çalismalarini tamamladik”

Projede görevli olan, Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlügü Arkeologlarindan Hüseyin Yildirim projede gelinen son nokta ile ilgili bilgiler paylasti. Yildirim, , “Haydarpasa kazilarina 2018 yilinda Mayis ayinda basladik. Yaklasik 4 yillik bu zaman diliminde 70 dönümlük bir alanin kazi çalismalarini tamamladik. Kazi çalismalarimiz tüm hiziyla devam ediyor. Alandaki kazi çalismalarinin ne zaman sonlanacagina dair bir zaman vermemiz mümkün degil. Arkeolojik kurallara uygun olarak kazilarimiz devam ediyor” dedi.



“Sanirim, bahar döneminde çalismalari yogunlastirarak yeni buluntu ve kalintilara ulasacagiz”

Çalismalarin gidisati hakkinda konusan Yildirim, “Biz burada Khalkedon antik kentinin kuzey bati limaninin kazi çalismalarini gerçeklestiriyoruz. Bu süreçte 2 bin 500 yil öncesine dek uzanan bir tarihi özellikle sikke buluntulari üzerinden kesintisiz olarak takip edebiliyoruz. M.Ö 5’inci yüzyildan günümüze dek gelen buluntularimiz var. 2 bin 200 yila kadar giden kalintilarimiz var. Bu süreçte Kadiköy’ün geçmis tarihine dair epey veriye ulastik, ulasmaya da devam ediyoruz. Burasi yaklasik 400 bin metre karelik bir alan biz neresine bir kazma vursak, Klasik dönem, Helenistik dönem, Roma, Bizans, Osmanli, Cumhuriyet dönemine ait mutlaka bulgular bulduk. Istanbul’da soguk karli bir günde zor çalisma kosullarinda devam ediyor. Sanirim, bahar döneminde çalismalari yogunlastirarak yeni buluntu ve kalintilara ulasacagiz” ifadelerinde bulundu.

“Khalkedon antik kenti Kadiköy’ün merkezinin neredeyse tamamini kapsiyor diyebiliriz”

Khalkedon antik kentinin sinirlari hakkinda bilgi veren Yildirim, “Bizim tarih kitaplarindan edindigimiz bilgilere göre Khalkedon’un bir siniri var. Antik kentin ana bölgesi, günümüzde Moda, Bahariye bölgesi civari, mezar alani, Sögütlüçesme, Acibadem civaridir. Khalkedon antik kenti bugün Kadiköy’ün merkezinin neredeyse tamamini kapsiyor diyebiliriz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile