Kadıköy-Kartal metrosunda rekor kırıldı

Kadıköy-Kartal metrosunda rekor kırıldı

Ray döşeme ve elektromekanik işleri devam eden Kadıköy – Kartal metro inşaatını gazetecilerle birlikte gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, 'bu bir rekordur' dedi hattın hizmete gireceği tarihi açıkladı.

stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, di. Başkan Topbaş, hattın 2011 yılı sonunda hizmete gireceğini müjdeledi ve "Sadece 45 ayda tamamlayacağımız bu metro hattı bir dünya rekorudur" dedi.

Kadir Topbaş, ray döşeme ve elektromekanik işleri devam eden inşa edilen Kadıköy – Kartal Metro hattını gazetecilerle birlikte gezerek çalışmaları yerinde inceledi. Küçükyalı İstasyonu'nun şantiyesine inen Başkan Kadir Topbaş, burada makineyle raylara kaynak yaptı ve istasyonun duvar seramiklerini döşedi. Döşediği seramiklerden birine imzasını ve bugünün tarihini atan Topbaş, inşatta çalışan işçilerle ve gazetecilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Gazetecileri ulaşım yatırımlarıyla ilgili bilgilendiren Başkan Kadir Topbaş, 6.5 yılda sadece ulaşıma 16.3 milyar TL harcayarak kara, deniz ve demiryolunda çok ciddi yatırımlar gerekleştirdiklerini söyledi. 44.1 kilometre olarak devraldıkları raylı sistemi 78 kilometreye çıkardıklarını, 2013'teki hedeflerinin ise İstanbul'u 203 kilometre raylı sistem ağıyla örmek olduğunu kaydetti. Kaynarca'ya kadar uzatılarak 26.5 kilometreye çıkarılan Kadıköy-Kartal metrosunun 2011 yılı sonunda hizmete gireceğini ve toplam 1 milyar 700 milyon dolara mal olacağını ifade eden Başkan Topbaş, daha önce tramvay ve hafif raylı sistem olarak düşünülen hattı geleceği görerek tamamen yeraltına aldıklarını anlattı.

Hatta çalışmaların yüzde 80'inin tamamlandığını, tünel kazılarının bittiğini ve zemin kaplama ile ray döşeme işlerinin yapıldığını dile getiren Topbaş, "Şu ana kadar 7 bin 535 kilometre ray döşedik. Çalışmalar hızla tamamlanacak ve 2011 yılının Mayıs ayında Kadıköy-Kartal metrosunda deneme seferlerine başlayacağız. 2011 sonunda da hizmete almayı planlıyoruz. 45 ayda tamamlayacağımız bu metro hattı bir dünya rekorudur" dedi.

Hattın Kadıköy ile Kartal arasında ciddi bir ulaşım aksı oluşturarak erişim sorununu ortadan kaldıracağına dikkat çeken Topbaş, "Yerin 29 metre altındaki bu metro hattı Anadolu yakasındaki en büyük yatırımlarımızdan biri. Marmaray da tamamladığında Kartal'dan Kadıköy, Taksim, Levent, hatta Olimpiyat Stadı'na gitmek çok daha hızlı ve konforlu olacak" diye konuştu.

MAKİNİSTSİZ ÇALIŞABİLEN TEKNOLOJİK TRENLER HİZMET VERECEK


İstanbul'daki metro inşaatlarında en ileri teknolojiyi kullanarak çalışmaları çok kısa sürede tamamladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Burada hizmet verecek vagonlar gerektiğinde makinistsiz çalışabilecek kadar ileri teknoloji donatılmış olacak. Ayrıca metro vagonlarının park edilmesi, hatta bakım ünitesine alınması bile bilgisayar başından bir joistik vasıtasıyla gerçekleştirilecek. Öte yandan, Kadıköy-Kartal metrosunda E-5'in altından 20 ayrı yaya tüp geçidi yaparak vatandaşlarımızın istasyona geliş ve gidişlerini çok daha rahat yapmalarını sağladık. İstasyondaki yoğunluğu ve ulaşım sorununu böylece çözmüş oluyoruz. Bu geçitlerden yürüyen bantlı 3 tane de Seyrantepe Metro istasyonundan Galatasaray'ın yeni stadına yaptık. Metro ve TEM'i alttan geçen bu geçitler olmasaydı İstanbulluların bu stada gelip gitmeleri hiç de kolay olmayacaktı. Bu tarz geçitleri bundan sonraki bütün metro istasyonlarında uygulayacağız. Ayrıca daha önce yapılan istasyonlara ulaşımı kolaylaştırmak için aynı tarzda alt geçitler yapılması için de talimat verdim. Bir de Taksim-Darüşşafaka metrosunda olduğu gibi bu metroda da her istasyona ayrı bir fonksiyon yükleyerek adeta bir sanat galerisine dönüştüreceğiz."

GÜNDE 150 METRE TÜNEL KAZISI DÜNYA REKORU


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kadıköy – Kartal metro hattında günde ortalama 150 metre hızla kazılarak bir dünya rekoruna imza atılıyor. Tamamlandığında günde 1 milyonun üzerinde yolcu taşıyacak hat Kaynarca'ya kadar uzatılarak 22 kilometreden 26,5 kilometreye çıktı. Metro hattının toplam maliyeti ise 1 milyar 700 milyon dolar. Kaynarca'ya kadar toplam 16 istasyon olan hatta 15 istasyonun yapım çalışması sürüyor. Marmaray ile ortak istasyon olan Ayrılık Çeşme'deki yer ise Aralık ayı başında teslim edildi. Altyapı çalışmalarının ardından burada da istasyon çalışmalarına başlanacak. Kadıköy - Kartal arası tek yönde saatte 70 bin yolcu taşınacak olan hat ile 29 dakikaya inecek. İspanya'dan temin edilecek 120 vagonun ilki Ocak 2011'de İstanbul'da geliyor.

Toplam inşaatın yüzde 83'ü, ince işlerin yüzde 40'ı, elektromekanik işlerin yüzde 21'inin bittiği inşaatta, 48 bin 572 metre uzunluğundaki rayların ise 7 bin 222 metresi (yüzde 15) tamamlandı. Çift hat olarak toplam 44 km olan ana hat tünellerinin tamamı kazıldı. Hat ve peron tünellerinin tümünün kazısı tamamlandı. Yüzde 75'inde iç kaplama betonu imalatı da tamamlandı. Çalışmalar, hattın 9. İstasyonu olan "Küçükyalı" istasyonunda devam ediyor. Toplam 4,5 km'lik uzatılan Kaynarca hattında 3 bin 800 metre tünel açıldı. 14 istasyonunda elektromekanik ve ince işlere başlanan Kadıköy-Kartal metrosunda Mayıs 2011'de ilk test sürüşünün; 31 Aralık 2011'de ise yolculu taşımaya başlanması hedefleniyor.

KARTAL'DAN KADIKÖY 29, YENİKAPI 47 DAKİKA SÜRECEK


Kartal'dan; Kadıköy'e 29 dakikada, Üsküdar'a 35 dakikada, Yenikapı'ya 47 dakikada, Taksim'e 55 dakikada, Otogar'a 66 dakikada, Hacıosman'a 79 dakikada, Atatürk Havalimanı'na 79 dakikada, Olimpiyat Stadı'na ise 89 dakikada ulaşmak mümkün olacak.

Kadıköy – Kartal Metro Hattı Ayrılık Çeşme İstasyonu'nda Marmaray Boğaz Tüp Geçit Banliyö Hattı'yla, Ünalan İstasyonu'nda Uzunçayır kavşağındaki metrobüs durağıyla, Kadıköy istasyonunda tüm deniz ve otobüs hatlarıyla 25-30 metre yürüme mesafesinde entegre olacak. Kaynarca İstasyonu'ndan ileride Sabiha Gökçen'e bağlantı yapılabilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile