TURAD, Nisan 2010'da Samatya'dan başlattığı çalışmalara Kadıköy'de devam ediyor. Kadıköy'ün İstanbul'un sosyal yaşamının önemli bir merkezi olduğu bilinciyle başlatılan çalışmayla Kadıköy Tarihi Çarşı'nın yerli, yabancı ayırımı gözetmeksizin her kesimin ziyaret edeceği bir turizm merkezi olması sağlanacak.
Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, çarşı esnafına hizmet iyileştirme eğitimleri verildi ve Tarihi Kadıköy Çarşısı kitabı yayımlandı. İngilizce ve Türkçe basılan 10 bin kitabın, otellere ve turizm acentelerine ücretsiz dağıtımı yapılıyor.
Projenin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan TURAD Başkanı Bahattin Yücel, İstanbul'un tarihsel sürecine bakıldığında Kadıköy'ün ''kentin yarısı'' olduğunu belirterek, yılda ortalama 8 milyon yabancının ziyaret ettiği İstanbul'da, Kadıköy yakasının bu hareketten hak ettiği payı almadığını, sadece 2 milyon turistin bu yakaya geldiğini söyledi.
Yücel, ''İstanbul'un bu yakası nedense turistlere kör olmuştur. Bu nedenle TURAD olarak Samatya'nın ardından yeni bir çekim merkezi oluşturma çalışmamızı Kadıköy Tarihi Çarşısı'nda sürdürüyoruz. Amacımız, Kadıköy Tarihi Çarşısı'nı, kültürel değerleri öne çıkan, günün farklı saatlerinde gençleri ve aileleri birlikte ağırlayabilecek, hizmet kalitesi yüksek bir çekim merkezi haline getirmektir'' diye konuştu.
Çalışmaya başlarken çarşı ziyaretçi profilini ortaya koyan bir araştırma yaptırdıklarını ifade eden Yücel, çalışmanın ardından 10-31 Ekim 2011 tarihleri arasında seçilen 9 iş yerinde iş başı eğitimleri verildiğini, söz konusu eğitimlerin, servis personelinin müşteri beklentilerini anlamasını, işine hakim olmasını, titiz, özenli ve işletmeye yakışır hizmet vermesini sağlayacağını kaydetti.
Yücel, çalışmanın, Kadıköy Tarihi Çarşısı'ndaki iş yerlerinin yerli ve yabancı konuklar tarafından güvenle tercih edilmesine katkıda bulunacağını anlattı.
-''Amacımız, buradaki esnafın daha çok para kazanması''-
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de çalışma kapsamında ilk yaptıkları denetimlerin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını, hizmet ve hijyende eksiklikler olduğunu ifade ederek, ''Kısa süre içerisinde bunların yenilenmesi gerekiyor. Bizim dükkan kapatma gibi bir isteğimiz yok. Amacımız, buradaki esnafın daha çok para kazanması, daha çok kişinin buraya gelmesini sağlamak'' şeklinde konuştu.
Öztürk, ilk denetimlerin bittiğini ve iş yerlerine belli bir süre verildiğini belirterek, ''Masa temizliğinden mutfağa, önlükten giyinme-soyunma odalarına, depolara kadar her şeye bakıyoruz. Mutfak kapasitesine göre sandalye konulmasını isteyeceğiz'' ifadelerini kullandı.
Kadıköy'ün ''göz bebeği'' olan tarihi çarşıya belediye olarak ayrı önem verdiklerini, çarşının canlandırılması, daha çok ziyaret edilmesi için TURAD ile ortak çalışmalar yaptıklarını anlatan Öztürk, çarşının, gelecek nesillere aynı özellikleriyle aktarılmasını, değerinin korunmasını istediklerini vurguladı.
Verilen bilgiye göre, 19-20 Aralık 2011'de gerçekleştirilen denetimler sonucunda nitelikli hizmet ve fiziki koşullar açısından uygun görülen işletmeler, TURAD ve TÜV Rheinland tarafından denetlendiğine dair sertifika alacak. Bu işletmeler ayrıca, TURAD ve TÜV Rheinland tarafından yurt içinde ve dışında çeşitli yayın organları aracılığıyla tüketicilere duyurulacak .
Kadıköy Tarihi Çarşısı, Turizm Araştırmaları Çalışması
Kadıköy Tarihi Çarşısı, Turizm Araştırmaları Derneğince yürütülecek çalışmalar sonucunda turizme kazandırılacak. Çarşının hem tarihi değerleri, hem de kültürüyle öne çıkan bir alan haline getirilmesi hedefleniyor.