Kadim Başkent Konya 2023'e Hazırlanıyor

Kadim Başkent Konya 2023'e Hazırlanıyor

Mevlana Celaleddin Rumi'nin diyarı Konya yatırımlarla 2023'e hazırlanıyor.

Kadim Başkent geçtiğimiz hafta sonu Ankaralı gazetecileri misafir etti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in davetlisi olarak şehre gelen gazeteciler gün boyu Konya'da yapılan dönüşümü, yatırımları gezerken, 250 yıl Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan şehrin yeni yüzünü görme fırsatı buldu. Başkan Akyürek gazetecilerle sohbeti sırasında sema ehliyetinin tek elde toplanması, mesnevi hikayelerinin çizgi film olması ve yeni basılan Mevnevi kitapları hakkında bilgi verdi.Konya'da yüzünü gösteren güneş öğleden sonra yerini yağmura bıraksa da Büyükşehir Belediyesi Basın Müşaviri Galip Marlalı, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Projeler Koordinatörü Mehmet Ulutaş rehberliğinde gerçekleşen gezi büyük keyif verdi. Geziye katılanların bir kısmı daha önce bu şehri gezme fırsatı bulsalar da ilk kez gördükleri Japon Parkı, Bilim Merkezi inşaatı, temeli geçen ay atılan spor kompleksinden etkilendikleri gözlendi. Konya'nın önemli bölgelerine yapılan gezinin ana hatları şunlardan oluştu: Konya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerini geliştirilmesi amacıyla Japon mimarisi ve kültürüne uygun olarak yapılan Japon Parkı, Konya'nın en büyük spor yatırımı olan Yeni Konya Stadyumu, tamamlandığında Türkiye'nin en büyük Bilim Merkezi unvanına sahip olacak Konya Bilim Merkezi, şehrin merkezi konumunda 80 bin metrekarelik alanı kaplayan Kültür Park, Selçukluların sembolü; gücü ve özgürlüğü temsil eden ‘Çift Başlı Kartal' ve ‘Kanatlı Melek' figürlerinin sergilendiği Selçuklu mimarisinin tipik bir örneği olan İnce Minareli Medresi, Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli bir yeri bulunan ve aynı zamanda Celaleddin Karatay'ın Türbesi'ni de içinde bulunduran Karatay Medresesi, yedi asırdan fazla bir zamanda beri gönüllerde yaşayan, eserleri hemen hemen bütün dillere tercüme edilen; sevginin, hoşgörünün ve kardeşliğin sembolü olmuş Mevlana'nın türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi, şehrin merkezi konumunda, içinde Selçuklu dönemi eseri Alaaddin Camii'nin de bulunduğu 9 bin yıllık bir höyük olan Alaaddin Tepesi.

SEMA EHLİYETİ TEK ELDE TOPLANDI

Sadece Türkiye değil dünyanın önemli değerlerinden olan Mevlana Celaleddin Rumi'nin yaptığı bir elin semaya diğerinin yere bakarak yaptığı kendi ekseninde dönme hareketi, yani sema gösterisi gezinin etkili bölümlerinden birisiydi. Büyükşehir belediyesi mevlana Kültür Merkezinde her Cumartesi akşamı 20.00'da başlayan gösteri soğuk ve yağmura rağmen yüzlerce misafir tarafından izlendi. Konya Büyükşehir belediye Başkanı Tahir Akyürek gösterinin ardından konuklarına arab aşı çorbası ikram ederken yapılan işlerden bazılarını anlattı.
Sema ehliyetinin tek elden verildiğini söyleyen Akyürek, özellikle semanın ruhuna uygun olmayan mekanlarda bu işin yapılmasının önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.

Konya'yı 2023 vizyonuna hazır hale getirmeye çalıştıklarını anlatan Akyürek, " Hızlı trenle birlikte yolcu sayısı milyonu aştı. ziyaretçi sayımız artıyor. Şehirde turizm her mevsim sürekli var. Buna Türkiye'nin en büyük spor ve bilim kompleksini de katarak renklendirmek istiyoruz. Konya, sevginin, barışın, hoşgörünün ve kardeşliğin sembolü olmuş bir Mevlana şehri, güzellikler şehridir.” dedi.

Başkan Akyürek, “Tarihten gelen güçlü yapısı ile zaten ‘Marka Şehir' unvanını elinde tutan Konya, son dönemlerde gerçekleştirilen büyük yatırımlarla birlikte bugün bir ‘Dünya Kenti' konumuna sahiptir. “ diye sözlerine ekledi.

ALMAN GOETHE KONYALI MI?

Gazetecilerle sohbet toplantısına katılanlar arasında Meclis İdari Amiri ve Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı da olunca konu Alman Yazar Goethe'nin Konyalı mı sorusuna geldi. Milletvekili Kabakçı daha önce çeşitli vesilelerle açıkladığı bilgilere göre 1291 yılında Almanya'ya giden Selim Sultan isimli Selçuklu ordusundan bir askerle bağlantı olduğu söyleniyor. Kabakçı hızlı tren sayesinde Konya ile Ankara'nın daha sıkı bir ilişki içinde olduğunu belirtirken bunun Konya'nın gelişimine katkı sağladığını ifade ediyor. Devlet eliyle kurulan 4 organize sanayi bölgesinin yanı sıra özel sanayi bölgelerinin yer aldığı Konya'nın en önemli sorunu ise kendi markasını üretememesi. Birçok araç, tarım aletinin neredeyse yüzde 95'i burada yapılırken kendi markaları henüz yok. Ancak Konya buna çokta uzak değil.

KONYA SPOR ŞEHRİ OLARAK ANILACAK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, UEFA kriterlerine uygun olarak yapımı devam eden 42 bin seyirci kapasiteli Yeni Konya Stadyumu'nun Türkiye'nin gurur kaynağı olacağını söyledi.

Akyürek, “400 bin metrekare alan üzerinde yapılmakta olan Türkiye'nin en büyük spor kompleksi; Yeni Konya Stadyumu ile Olimpiyat Köyü, Konya'nın görkemli geçmişini bugüne taşımaya aday. Türkiye'nin en modern ve en yeni stadyumu ile Tarih, kültür, tarım, turizm, bilim ve hoşgörü şehri Konya, artık ‘spor sehri' olarak da anılacak.” dedi.

KONYA BİLİMİN MERKEZİ OLACAK

Konya Bilim Merkezi'nin bölgeyi cazibe merkezi haline getireceğini ifade eden Akyürek, “Türkiye'nin en büyük Bilim Merkezi'nin tamamlanmasıyla Konya bilimin de merkezi olacak. TÜBİTAK tarafından desteklenen proje tamamlandığında, Konya'nın değeri daha da artacak. 26 bin 248 metrekarelik kapalı alana sahip olan Konya Bilim Merkezi'nde planetaryum, gözlemevi, sergi salonları, laboratuvarlar, Konya kültürünü anlatan bölümler, bilimsel gelişmelerin aktarılabileceği ortamlar bulunacak.” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile