SALİH BARAN - Modern yapılar arasında süzülen geleneksel tarihin izlerini taşıyan 'kadim başkent' Edirne, uzun bayram tatilinde konuklarını bekliyor.
Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapan Edirne, Kurban Bayramı tatilini kentte geçirmek isteyenlere açık hava müzesi konseptini sunmayı hedefliyor.
Eskiyi ve yeniyi, geçmiş ile geleceği, gelenek ile moderni bir arada sunmasıyla ziyaretçilerle kopamadığı bir bağ oluşturan kent, uzun tatillerde özellikle İstanbul ve civar illerdeki yerli turistin yanı sıra Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen konuklarını da ağırlıyor.
Turistler, cumbalı evlerin bulunduğu Kaleiçi semti, padişahların güneşin batışını izlediği Meriç Köprüsü, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un fethini planladığı sarayı, Kanuni Sultan Süleyman'ın 'adaleti'ni yazdığı Adalet Kasrı'nı görebilir ve Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'ni gezme imkanı bulabilir.
- Kendine has lezzetleri, hediyelik eşyaları
Edirne, tarihi alanlarının yanı sıra kendine has lezzetleriyle de dikkat çekiyor.
Kent mutfağının en özel yemeklerinden Edirne Tava Ciğeri, turistlerin en favori yemekleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra Edirne köftesi de en az ciğeri kadar lezzetli olarak değerlendiriliyor.
Edirne'nin lezzetleri arasında yer alan badem ezmesi, deva-i misk, Kavala kurabiyesi, Edirne peyniri, gezilecek tarihi rotaların tamamının yakınındaki dükkanlardan, Arasta, Bedesten ve Ali Paşa kapalı çarşılarından alınabilir.
Kentten alınabilecek hediyelik ürünlerin başında ise minik kispet, mis meyve sabunu ve Edirne bebeği geliyor.
- Ulaşım
Uluslararası kara yoluyla bağlantısı olan Edirne'ye çevre illerden kara yolu ulaşımı oldukça kolay sağlanıyor. Kente, İstanbul 230, Çanakkale 220, İzmir 515, Ankara 630 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kara yolu yerine hava yolunu tercih edecekler, Ankara'dan Çorlu havaalanına erişerek 1,5 saatte tarihi başkente ulaşabiliyor.
Demiryoluyla yolculuk etmek isteyenler ise Anadolu'yu Balkanlar ve Avrupa'ya bağlayan demiryolu güzergahından yararlanarak, şehir merkezine çok yakındaki tren garından tatillerine başlayabilirler.
- Fatih'in doğduğu evde konaklama imkanı
Selimiye Camisi yanındaki Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu konak olarak da bilinen butik otel konuklarına saray ihtişamı sunuyor.
Dekoru ve dizaynıyla kalanları geçmişe götüren otelin dolaplarında misafirleri için kaftan ve sultan kıyafetleri bulunuyor. İsteyen bu kıyafetleri giyerek zamanda yolculuk imkanına sahip oluyor.
Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet, Mimar Sinan gibi isimlerini tarihi kimliklerden alan odaları bulunan otelde, konukları geçmişe götürebilmek için yataktan tablolara kadar antika eşyalar bulunuyor.
Otelin işletmecisi avukat Önder Barlas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmde yeni bir kompozisyon oluşturmak için çok emek harcadıklarını ve amaçlarının sadece gelen konuklarının gerçekten eski bir başkentte tatil yaptıklarını hissetmelerini sağlamak olduğunu belirtti.
Selimiye Camisi'nin yanı başındaki Fatih'in doğduğu evde güne uyanmanın bir eski başkentte tatili derinden hissetmeye neden olduğunu ifade eden Barlas, 'Edirne'ye gelenleri Osmanlı havasında ağırlamak üzere oda dolaplarına kaftanlar, veliaht, sultan kıyafetleri yerleştirdik. Dönemin havasını yaşatmak üzere konuklarımızı böyle sürprizlerle karşılıyoruz. Edirne yani kadim başkent konuklarını sultanlar gibi ağırlıyor. Bayram tatilinde günümüzde geçmişi yaşamayı tercih edenleri kentimize bekliyoruz.' diye konuştu.
- 'Her ziyarette yeni farklılıkları keşfedeceksiniz'
Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu da Edirne'nin kültürel mirası sunumunda çok cömert olduğunu ifade etti.
Edirne'nin her ziyarette farklılıklarını keşfettirecek zenginlikleri olduğunu belirten Bacıoğlu, 'Her bir yanı geçmişi geleceğe aktaran eserlerle dolu Edirne'ye bir kez gelmekle doyulmaz. Edirne, geldikçe tekrar gelmeyi isteyeceğiniz bir çekim gücüne sahip. Bu yüzden her geldiğinizde farklı bir yanını bulacağınız bu tarih, kültür kenti, bir kez gelseniz bir daha gelmeniz için size mutlaka bir bahane buldurur.' dedi.
Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar da kentin hem tarihi hem kültürü hem de mutfağını bir arada sunduğunu belirterek, 'Bu bayram kendini sultanlar gibi hissetmek isteyenlere saray tatlarını sunmak için de esnafımız hazır.' ifadelerini kullandı.
Kadim Başkent, Tarihe Yolculuk Yapmak İsteyenleri Bekliyor
Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapan Edirne, uzun Kurban Bayramı tatilinde ziyaretçilerine, açık hava müzesi konseptini sunmayı hedefliyor Kente gelecek turistler, cumbalı evlerin bulunduğu Kaleiçi semtini, padişahların güneşin batışını izlediği Meriç Köprüsü'nü, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un fethini planladığı sarayı görme imkanı bulacak Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Bacıoğlu: 'Her bir yanı geçmişi geleceğe aktaran eserlerle dolu Edirne'ye bir kez gelmekle doyulmaz. Edirne, geldikçe tekrar gelmeyi isteyeceğiniz bir çekim gücüne sahip'