Atalarindan kalma el degirmeninde ögüttükleri bugday, ay çekirdegi, kabak çekirdegi, nohut, misir, yaban armudu ve menegiç gibi kuru yemislerden elde ettikleri un, kadinlarin hünerli ellerinde enfes bir yemege dönüsüyor. Hadim ilçesine bagli Gezlevi Mahallesinde yasayan 58 yasindaki Meryem Sevinç, bu lezzetin unutulmamasi için geleneksel yöntemlerle kavut unu hazirlamaya devam ediyor. Binlerce yillik geçmise sahip oldugu bilinen kavut ununun zahmetli bir yolculugun ardindan sofralara ulastigini belirten Sevinç, kavut ununun kis mevsiminin vazgeçilmezlerinden oldugunu söyledi.
Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde de adi geçen kavutun yapilisi hakkinda bilgi veren Sevinç, “Biz bu kavutu genellikle kis mevsiminde, bos zamanlarimizda hazirlariz. Hazirlanisi zahmetlidir. Bugdayi, kabak çekirdegini, ay çekirdegini ve misirini sobamin firininda kavurdum. Aroma vermesi için de dag armudundan ufak bir parça ekledim. Bütün bunlari birlikte karistirdim. Degirmen uzak oldugu için ailemle birlikte bu tas degirmenle çekip yeriz. Bütün bunlari elimin emegi, alnimin teri ile ben kendim tarladan kaldirdim” dedi.
“Biz bunlarla büyüdük yeni yetmeler bilmez”
Kavutun eskiden çok yapildigini ifade eden Sevinç, “Yapilmis olsa yazin da güzel yenir. Bag da bahçede çalisirken, otururken, bir molada yiyebilirsin. Çünkü ben bunlarla büyüdüm. Ama yeni yetmeler bunun lezzetini bilmezler. Ben dagda koyun keçi güderken de devamli azigimda bulundururdum. Hala daha vücudum istiyor bunu. Onun için ben devam ettiriyorum. Allah’im bana ömür verdikçe de devam ettirecegim. Kavutun yapilisini annemden, ebemden ögrendim. Bu eve gelin geleli zaten 40 sene oldu. Kaynanam, kaynatam da bilirlermis. Ellerinden düsürmedikleri bu tasi bu gelenegi simdi ayni sekilde ben sürdürüyorum. Bu sene köyümüzde yapan kisi sayisi da çogaldi” diye konustu.
Kavutun genellikle pekmezle servis edildigini, pekmezin bulunmadigi durumlarda ise sekeri kaynatarak serbet seklinde karistirdiklarini söyleyen Meryem Sevinç, içindeki her seyin dogal oldugunu ifade ederek, "Yeni yetmelerin bir uzun yasadigi yok. Ebem, dedem, annem kaç yasinda öldü. Hep bunlari yedigi için geç öldüler. Ben kaç yasinda ölecegimi bilmem gayri” seklinde konustu.
Kadim Türk Lezzeti 'Kavut' Asirlik El Degirmeni Ile Sofralara Ulasiyor
Konya’nin Hadim ilçesinde yasayan kadinlar, kadim Türk lezzeti olarak bilinen ‘Kavut’ ununu asirlik el degirmenleri ile sofralara ulastiriyor.