'Kadın Çiftçi Eğitimi Projesi' Belge Dağıtım Töreni

'Kadın Çiftçi Eğitimi Projesi' Belge Dağıtım Töreni

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından yapılan protokolle düzenlenen Kadın Çiftçi Eğitim Projesi sertifika töreni ile sona erdi.

Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Merkezi Konferans salonunda düzenlenen törene Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak’ın eşi Özden Altıparmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in eşi Gülay Sekmen, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Şeref Öngay’ın eşi Nesrin Öngay, Erzurum Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Biray Okumuş, Tarım Kredi Bölge Birliği Müdürü Ali Karaaslan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Şermin Zil, Erzurum Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman, AK Parti Erzurum Milletvekili Adayı Zehra Taşkesenlioğlu , AK Parti Kadın Kolları Başkanı Hilal Demir ve çok sayıda kadın çiftçi katıldı.

Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürlüğü ve Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hazırlanan tanıtım filmlerinin gösterimi gerçekleştirildi.

Sertifika töreninin açılış konuşmasını yapan Erzurum Ziraat Odası Başkanı Karaman, , kadınlara yönelik olarak son derece faydalı bir eğitim sürecini tamamladıklarını ifade ederek, eğitim programına katkı sağlayan kurumlara ve kadın çiftçilere teşekkür etti.

KADIN TOPLUMSAL KALKINMANIN EN ÖNEMLİ AKTÖRLERİNDEN BİRİDİR

Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kadınların ekonomide üretken konuma geçmesinin önemine değinen Abdulhakimoğulları, şunları söyledi:

“Günümüzde yaşanan gelişimlerden biri de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği politikalarının kamusal alanda devlet tarafından uygulanması gereğidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği Sosyal devletin temel bir ilkesi, sürdürülebilir kalkınmanın da koşullarından biridir. Toplumu güçlendirmenin temelinde kadınların güçlendirilmesinin önemli bir unsur olduğu gerçeği bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle kadınların toplumsal konumlarına dayalı mevcut engellerin aşılması ve buna yönelik tüm önlemlerin alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Türkiye’de kadınların ekonomik ve sosyal durumlarına ilişkin verilerde sürekli bir iyileşme görülmektedir. Kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunların pek çok konuyla bağlantısı nedeniyle konunun bütünlükçü bir yaklaşımla ele alınması ve bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmeleri ve toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının tüm ana plan ve programlara yerleştirilmesi gerekmektedir”

Kadının toplum hayatındaki yerine değinen Abdulhakimoğulları, şöyle konuştu:

“Kadının; annelik vasfından kaynaklanan doğurma, üretme özelliklerine paralel çok önemli bir vasfı daha vardır; o da paylaşmaktır. Kadınların üretim sonucu elde ettikleri; mal, mülk, para ve benzeri unsurlar, kendi yaşamından başlayarak çevresindeki herkesin yaşamını etkilemektedir, yani kadının kazancı; ailenin ve toplumun kazancına dönüşebilmektedir. Tam da bu özelliğiyle kadın toplumsal kalkınmanın en önemli aktörlerinden biridir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında “Kadın Çiftçi Eğitimi İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır. Bu çerçevede, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve kişi hak ve özgürlükleri konularında ilçelerimizde ikamet etmekte olan 130 kadın çiftçimize eğitim sertifikalarını gururla takdim edeceğiz. Kadının sosyal açıdan güçlendirilmesi kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği, uluslararası gelişmeler, kurumsal yapılanmalar ve kadına yönelik şiddet konusunda eğiticilerin eğitimi planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Eğitimlerin daha yaygın ve etkili olması için kadın çiftçilerimizden belirlenen eğitimcilerimizin almış oldukları “Eğitici Eğitimi”ile tüm kadın çiftçilerimize ulaşılması planlanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde önemli rollere sahip olan kadınların, tarım sektöründe de belirleyici olacağına inanıyorum. Ülkemizde değişik platformlarda kadın çiftçilerin güçlendirilmesiyle ilgili organizasyonlara Aile Bakanlığı olarak iştirak ettik, destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Kadınların sosyal ve ekonomik olarak haklarını kazanmaları yönünde verilecek her türlü destek ülkenin geleceğine yatırımdır düşüncesiyle; Proje’nin planlama ve uygulama sürecinde katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum”

ÇİFTÇİLERİ BİLİNÇLENDİRİYORUZ

Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Akar ise çiftçinin bilinçlendirilmesine yönelik hizmetlere yoğunlaştırıldıklarını belirterek, kadın çiftçilerin eğitimini önemsediklerini ifade etti.

Kadının ekonomideki önemine değinen Akar, “Kadın tarlada üreten, evini yöneten, ailesini besleyendir. Çalışma perspektifimizde kadın çiftçi eğitiminin önemli bir yeri vardır. Sertifika alan tüm kadın çiftçilerimizi kutluyoruz.” dedi.

AK Parti Milletvekili Adayı Zehra Taşkesenlioğlu, toplumun güçlenmesinde ve yoksulluğun aşılmasında kadının önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Erzurum’un Nene hatun ile sesini dünyaya duyurduğunu belirten Taşkesenlioğlu, “Kadının üretken olması yoksulluğun aşılması ve toplumun güçlenmesi açısından son derece önemli. Bu açıdan kadın çiftçi eğitimi, kadının ekonomiye kazandırılması açısından önemli bir unsur, projeye katılan tüm kadınlarımızı kutluyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Erzurum Vali Yardımcısı İçyer ise 5 yıldır Erzurum’da bulunduğunu anımsatarak, tarımla ilgili önemli projelere imza attıklarını söyledi.



Bir çok projede önemli başarılar sağlandığını belirten İçyer, Kadın Çiftçi Eğitimi projesini hayata geçiren kurumlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, 130 kadın çiftçiye sertifikaları, protokol üyeleri tarafından verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile