Kadın Çiftçilere Sertifika ve Arılı Kovan Dağıtıldı‏

Kadın Çiftçilere Sertifika ve Arılı Kovan Dağıtıldı‏

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Çamardı İlçesi Burç Kasabasından 18 kadın kursiyere 80 saat süreyle verilen Arıcılık Kursunun ardından başarılı olan 15 kadın kursiyere törenle sertifikaları ve arılı kovanları verildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün düzenlediği, Çamardı Burç Kasabası Kadın Çiftçiler Arı Yetiştiriciliği ve Bal Üretimi Sertifika ve Arılı Kovan Dağıtımı Törenine, Çamardı Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, İl Sağlık Müdürü Ali Rıza Erdoğan, Burç Belediye Başkanı Remzi Özmen, İlçe Kurum Müdürleri, Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ünal, Niğde Veteriner Hekimler Odası Temsilcisi, İlçe Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, Çiftçiler ve kursiyerler katıldı.

Tören başlangıcında katılımcılara Bakanlık tanıtım filmi ve halk oyunları izlettirildi.

Törende bir konuşma yapan çiftçi kursiyerlerden Nurdan Erdoğan aldıkları bu eğitimden çok şeyler öğrendiklerini, bu sayede arıcılık mesleğine çok ısındıklarını, aldıkları bu arılı kovanları en kısa sürede çok daha fazla artıracaklarını söyleyerek kursun açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Mustafa Ünal yaptığı konuşmada Arıcılığı meslek edinmek üzere 80 saat boyunca eğitim alan kadın çiftçileri kutlayarak kendilerini birliklerinin doğal üyesi kabul ettiklerini söyledi.

İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen’de törende yaptığı konuşmasında, “Kırsal alanda yaşayan kadınların gelir seviyesini artırmak, onlara meslek edindirmek, onları bilinçlendirmek ve eğitmek, onları sertifikalı uzman yapmak, onlara balık tutmayı öğretmek, kısacası Kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında Burç Beldemizde Arı Yetiştiriciliği ve Bal Üretimi Kursu açtık. 80 saat süreli olarak açmış olduğumuz kursa 18 kadın çiftçimiz katıldı.

Kursa katılan kursiyerlerimize Niğde Merkezde bir günlük gezi düzenledik. Ayrıca proje kapsamında kursiyerlerimizi Şube Müdürüm başkanlığında, İçel Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonuna Teknik gezi düzenledik. Kursiyerlerimiz orada Arı Yetiştiriciliği alanlarında inceleme ve yerinde görme fırsatı buldular. 80 saatlik kurs süresi sonunda yapılan sınavda başarılı olan 15 Kadın Çiftçi kursiyerimize de sertifikalarını ve 3 er adet arılı kovanlarını hediye ediyoruz” dedi.

Türkmen, “Kendilerinden ricam, isteğim, bundan sonra burada almış oldukları kurs ve eğitim doğrultusunda kendilerini geliştirmeleri, vermiş olduğumuz 3 kovanı 30 konana, 30 kovanı 300 kovana çıkarmalarıdır. Tabi bu gelişimi yaparken de arı kovanlarınızı yerleşim yerlerinden, ana yol kenarlarından ve hayvanların yol güzergahı ile su içme alanlarından yeterli uzak mesafe ile arılarınızı konaklama yapmanızdır. Başka şehirlerden Çamardı İlçemize göçer olarak gelen bir çok arıcı var, onlar başka şehirlerden gelip buralarda paralar kazanıyorlar, siz neden kazanmayasınız? Arı; ekmek istemiyor, yem istemiyor, gübre istemiyor, mazot istemiyor, Yüce Yaratanın; dağda, ormanda, bayırda büyüttüğü çiçeklerden kendi topluyor. Size de nimet olarak sunuyor. Çiftlik İlçemizin zengin florası Arıcılık için oldukça uygun, Bakanlığımızın verdiği kovan başına 8 TL ekonomik desteklemeler ve Müdürlüğümüz teknik desteklemelerimiz ile Çamardı İlçemizde arıcılığı geliştirmek istiyoruz. Balınız bol kazancınız bereketli olsun” diye konuştu.

Çamardı Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez ise yaptığı konuşmada kadın çiftçileri gösterdikleri gayretten dolayı kutlayarak kendilerinden organik bal beklediklerini ifade etti ve kursun açılmasında emeği geçen başta İl Müdürü Murat Türkmen olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurslarda başarılı olan 15 kursiyere sertifika ve 3’er adet arılı kovan teknik malzemeleriyle birlikte verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile