Kadın Cinayetleri İçin Nöbetçi Aile Mahkemesi İsteniyor

Kadın Cinayetleri İçin Nöbetçi Aile Mahkemesi İsteniyor

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, kadın cinayetlerinin önüne geçilmesinde nöbetçi aile mahkeme uygulamasına geçilmesini önerdi.


Erbek,“4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında özel bir savcı görevlendirilmeli. Yani şiddet gören kadın cumartesi veya pazar günü adliye veya karakola müracaat ettiğinde, derhal korunma tedbirlerini alacak bir mahkeme olmalı." dedi.

Darp edilen bir kadının gittiği savcının “bizim görevimiz değil” demeyeceğini hatırlatan Erbek, “Şiddete maruz kalan kadın, devletin herhangi bir birimine müracaat ettiğinde ilgili birim Aile Mahkemesidir. O mahkeme derhal korunma yetkisi alabilir. Aksi halde, akşam 18.00’de şiddet görüyor, akşam 21.00’de ailesi komşuları barıştırıyor. Kadının müracaat edeceği bir birim olmalıdır.”diye konuştu. Kadına şiddet konusunda adli, idari ve kolluk mekanizmasının içinde yer alanların kendilerini görevli sayması gerektiğini anlatan Erbek, hükümetin bu konuda duyarlılığına işaret etti.

KADINA ŞİDDETİN ARTMASINDA DİZİLERİN ETKİSİ VAR
Kadına şiddetin artmasında televizyondaki dizilerin olumsuz etkilerinin bulunduğunu ifade eden Erbek, “Diziyi yapanlar, bunu yayınlayanlar; herkes bu cinayetlerin teşvik edicisi olmaktan uzak dursun. Çok izlendiği söylenen diziler ve filmler de her bölümde kadın yaka paça dövülüyor, tecavüze uğruyor, çok basit bir şekilde evliliğin kutsallığı unutularak boşanıyorlar, bazen de kadın kolayca öldürülüyor. Bu ve benzeri TV dizilerin toplumda tahrik edici, özendirici etkileri var. Bu nedenle kanal sahiplerinin bu diziler yayınlamamasını bekliyoruz. Bu dizileri yayınlayanlar da izleyenler de aynı sorumsuzluğu paylaşmaktadır.” dedi.


MEDYANIN ROLÜ DE SÖZ KONUSU
Kadına yönelik bu şiddetin ve cinayet vakalarının çoğalmasında medyanın da etkisi olduğu dile getiren Erbek, bu haberlerin “Töre cinayeti, Aşk cinayeti, boşanmak isteyen karısını öldürdü, cinnet geçirdi, çok borcu yüzünden eşini öldürdü" gibi başlıklarla sunulmasına karşı çıktı. Ülkede kadına şiddette yüzde bin 400 artış meydana geldiğini savunan Erbek, neredeyse her güne 3 kadın cinayeti düştüğünü bildirdi.
Ayşe Paşalı, Tuğba Dilek, Arzu Yıldırım, Ünzile Çalışkan, Elem Ünal ve daha bunun gibi binlerce birçok kadın cinayetinin vahim tabloyu gözler önüne serdiğine dikkat çeken Erbek, “Kadına yönelik şiddet konusunda söylenmedik söz kalmadı. Kökten ve kültürel olarak düzenleme yapılmalı. Şiddete maruz kalanın korunmasının yanı sıra şiddet uygulayanın da gözetim altında tutulması gerekiyor.”şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile