Kadin Dogum Uzmanindan 'Kisirlik' Uyarisi

Kadin Dogum Uzmanindan 'Kisirlik' Uyarisi

Kadinlarda vajinal akintiya yol açan klamidya adli bakterilere dikkat edilmesi gerektigini söyleyen Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan, “Klamidyalar vajinada bol akintiya neden olur. Ayrica tüplerde tikanma olusturarak ilerleyen yillarda kisirlik sebebi olabilir" dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan, vajinal akinti hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Vajinal akintinin normal oldugunu, çünkü vajinanin dogal olarak islak oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan, "Enfeksiyonlari önlemek için de hafifçe asidik bir yapidadir. Fizyolojik vajinal akinti seffaf kokusuz ve kadini rahatsiz etmeyecek boyuttadir ve kaynagi rahim agzi ve vajina girisindeki bezlerle birlikte vajen epitel döküntüleridir” diye konustu.



"Enfeksiyon varsa kötü koku olur"

Vajina duvarindan dökülen hücrelerin katilimiyla vajinada islakligin saglandigini ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Gürkan, “Vajinal islaklik, saglikli cinsellik için gerekli bir durumdur. Akinti, enfeksiyona bagli bir durumsa renkli, kötü kokuludur. Pürülan, sari, yesil bol miktardaki akintilar enfeksiyon akintilaridir ve tedavi gerektirir. Kasinti, yanma, sizi, sislik ve agriya sebep olabilir. Vajinanin asit seviyesi, hormonal degisiklikler, dogum kontrol haplari, cinsel uyarilma seffaf akintiya neden olur. Bu akinti ile birlikte herhangi bir vajinal sikayet olmaz ve miktari pedi dolduracak kadar degildir. Patolojik akintilar koyu sari, gri, yesil, kesif beyaz, kahverengi veya kirmizi kanla karisik olabilir” seklinde konustu.



Vajinal akinti türleri

Vajinal akinti türlerini siralayan Dr. Ögr. Üyesi Gürkan "Dogurganlik akintisi: Reglinizden iki hafta önce olur ve çig yumurta beyazi gibi görünür. Islak ve kaygandir, kokmaz veya kasinmaz. Kahverengi mukus: Bu, genelde reglinin baslamasina veya bitmesine isaret eder. Sadece bir günden uzun süredir vajinada beklediginden rengi degismistir. Kalin, beyaz ve kalip halinde akinti: Bu genelde vajinal maya mantari, diger adiyla ‘kandidiaz’ enfeksiyonudur. Oldukça yaygindir, flora sistemindeki bakteri dengesizliginden kaynaklanir. Diyabet, kemoterapi ve antibiyotik kullanimi sonucu olusabilir. Kasindirici akinti: Genelde mantar enfeksiyonuna isaret eder. Beyaz süt kesigi gibidir, siklikla vajinada yanma, sizi ile birliktedir. Balik kokulu akinti: Bu genelde bakteriyel vajinit denen bir enfeksiyona isaret eder. Kötü kokulu, köpüklü, yesil/sari/beyaz akinti: Genelde cinsel yolla bulasan bir enfeksiyon ajani olan Trichomonas belirtisidir. Yine bol mukuslu sari renkli akintilarda Gonore (bel soguklugu) olabilir. Bu tür akintilarin kontrol ve tedavi edilmesi önemlidir" ifadelerini kullandi.

“Kisirlik sebebi olabilir”

Vajinal akintiya yol açan baska bir etkenin ise chlamidyalar oldugunu söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Gürkan sunlari söyledi:

"Bol akintiya neden olur. Ayrica tüplerde tikanma olusturarak ilerleyen yillarda kisirlik sebebi olabilir. Chlamidya, gonore, trichomonas, sifilis, HIV, genital herpes cinsel yolla bulasan hastaliklar arasindadir. Bu nedenle partnerle birlikte tedavi edilmelidir. Vajinada tampon veya yabanci cisim unutulmasi durumunda da sari renkli, kanli, kötü kokulu akinti olabilir. Daha sonra içeriginde ince kanamalar olabilecegi gibi kanli akinti sekline de dönüsebilir. Iliski sonrasi kanama ile birlikte olabilir. Rahim agzi yarasina bagli akintilar ilaç tedavisiyle geçmez. Sadece yaranin dondurulmasi veya yakilmasi islemiyle tedavi sonucunda düzelir. Henüz regl olmamis kizlarda yapiskan, sariya çalan beyaz vajinal akinti son derece normaldir. Vücudun ergenlik çaginda degismeye baslamasiyla bu akintilar da baslar. Endiselenmeye gerek yoktur. Test sonucuna göre doktor hangi ilaci verecegine ve antibiyotik gerekip gerekmedigine karar verir. Tedavi planlanirken akinti nedenine göre partnere de tedavi verilebilir. Ayrica vajinal tabletler ve kremler, agizdan alinan ilaçlara eklenebilir. Tedaviden sonra kontrol analizleriyle hastaligin tam geçip geçmedigi takip edilir. Günümüzde uygulanan vajinal ACP, PRP ve lazer uygulamalari tedaviye yanit alinamayan ve tekrarlayan vajinal enfeksiyonlarda alternatif tedavi seçenekleridir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile