Kadın El Emeğinin Ön Plana Çıktığı Pazar Açıklaması

Dünyanın en eski şehirleri arasında yer alan ve tarihi İpek Yolu üzerindeki Özbekistan'ın Semerkand kentinde kurulan Siyob Halk Pazarı'nda satıcıların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor ve ürettikleri el emeği ürünlerin satışını yapıyor.

Semerkand pazarları, diğer Özbek pazarları gibi çok hareketli ve sabahın erken saatlerinden itibaren kuruluyor. Tarihi Siyob Halk Pazarı'nda da genç yaşlı pek çok kadın, getirdikleri ürünlerini burada satarak, aile bütçesine katkı sağlıyor.
Maveraünnehir'in bereketli topraklarında yetiştirilen çeşitli meyve ve sebzelerin yanı sıra üzüm başta olmak üzere bir çok kurutulmuş meyvenin de satıldığı pazarda, badem çekirdeğinden kayısı çekirdeğine, her türlü kuruyemişe, kavundan karpuza, kırmızı ve sarı renkte bodur havuçlara, patateslere, kurutulmuş peynir ve yoğurt çeşitlerine, haşlanmış pancardan, salata malzemelerine, helvalardan tatlılara, baharat çeşitlerine, yağda kızartılıp kurutulan balıklara kadar, el emeği göz nuru işlemeleri görmek mümkün.
Yöreye özgü giysilerin de yer aldığı halk pazarında, Özbeklerin kullandığı kep olan "doppi"ler, birer tablo gibi hazırlanan ekmekler, her ne kadar batıl inançlar arasında yer alsa da, nazardan korunmak amacıyla kurt dişi, pençesi, kolye veya bileklikler dikkati çekiyor.
Fiyatların halkın alım gücüne göre ayarlandığı pazarda satılan meyve, sebze, kuruyemiş ve yiyeceklerin doğal olduğu, hiçbir katkı maddesinin olmadığı belirtiliyor.
Halkın günlük ihtiyaçlarını karşıladığı Siyob Halk Pazarı, şehre gelen yabancı turistlerinde uğrak yerleri arasında bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile