'Kadın Girişimci Buluşmaları' Erzurum'da

'Kadın Girişimci Buluşmaları' Erzurum'da

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden ​Türktan, kadınların başarılı olması ve ekonominin içerisinde yer alması için endişelerini ve çevresindekilerin engellemelerini aşmaları gerektiğini bildirdi.

Garanti Bankası'nın, KAGİDER ile düzenlediği "Kadın Girişimci Buluşmaları"nın 31. toplantısı, Erzurum'da bir otelde yapıldı.

Türktan, burada yaptığı konuşmada, her kadının, evin güçlenme potansiyeline katkı sunmaya çalıştığını vurgulayarak, "Kadınların pek çok alanda evde oturmak yerine bir şey üretmek, bir şey yaratmak, gelire ulaşmak ve hane halkı gelirini yükseltmek için bir amacı ve kaygısı var" dedi.

Kadınların ekonomide yer almasıyla o ekonomik birimin refahının, eğitim düzeyinin, tasarruflarının ve karlılığının arttığını dile getiren Türktan, kadının sunduğu fırsatı, akıllı mekanizmaların her zaman kendi başarısına dahil etmek ve bu başarıyı öne almak istediğini kaydetti.

Türktan, Türkiye'de istihdam içerisindeki kadın oranının yüzde 27 olduğuna dikkati çekerek, bu yüzdenin artması için kadınların ekonominin bir parçası olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin, 'ben yapamam' yönündeki endişeye, cesaretsizliğe ihtiyacı olmadığına değinen Türktan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben yapabilirim endişesinin ötesinde, anne veya baba 'yapamazsın, evde otur' diyor. Bunu kırmak, bu perdeyi kaldırmak zorundayız. Tüm bu perdeleri kaldırdığımız zaman gerçek refaha, gerçek demokrasiye ve gerçek ileri düzeye ulaşacağımıza inanıyoruz. Size yapamazsın denildiği zaman aslında siz test ediliyorsunuz. Çünkü girişimci olmak, istihdam içinde olmak, çalışmak, para getirmek çok kolay bir şey değil. Başarmak, ekonominin içerisinde yer almak için öncelikle kendi endişelerimizi, çevremizdeki 'yapamazsın' engelini aşmak zorundayız."

-"Dezavantajlar giderek azalıyor"

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere de TÜİK verilerine göre, 2013 yılında Türkiye'de 15 ve üstü yaştaki nüfus içerisindeki istihdam oranının yüzde 45,9 olduğunu belirtti.

Bu oranın erkeklerde yüzde 65,2 iken kadınlarda yüzde 27,1 olduğuna işaret eden Karadere, kadınların sahip olduğu potansiyeli, cesaretlerini bildiğini, gücünü fark eden, kendine güvenen ve kendini geliştiren kadınlar için başarının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Karadere, gelişen teknoloji sayesinde kadınların her anlamda daha donanımlı olduğuna dikkati çekerek, "İnsanlar artık kolaylıkla bilgiye ve birbirine erişebiliyor, dezavantajlar giderek azalıyor. İşte bu değişim hareketiyle kadınlarımızın girişimcilik ruhu da ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Girişimci kadınları ayrı bir alanda değerlendiren bankalarının, 2006'dan bu yana finansman, eğitim ve cesaretlendirme alanında ürün ve platform geliştirdiğini belirten Karadere, aracılık ettikleri ulusal ve uluslararası kaynakları da kadınların kullanımına sunduğunu kaydetti.

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından yapılan sunumların ardından sona erdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile