Kadın Hastalıkları Uzmanından Uyarılar

Kadın Hastalıkları Uzmanından Uyarılar

Meltem Hastanesi Kadın Hastalıkları uzmanlarından Jin.Opr. Dr. Ayşe Pınar Yanmaz, menopoza girmiş bir kadında yıllar sonra kanama olmasının, kimi hastalara göre çok normal ve rahatlatıcı bir durum gibi algılandığını, kimi hastalarda ise büyük bir paniğe yol açtığını söyledi.

Dr. Yanmaz, çoğu hastada büyük bir paniğe yol açan menopoz sonrası kanamaların nedenlerinin bulunduğunu belirterek, "Menopoza girmiş bir kadında Yıllar Sonra kanama olması kimi hastalara göre çok normal ve rahatlatıcı bir durum gibi algılanırken, kimi hastalarda da büyük bir paniğe yol açar. Bazen gençleşmemi sağlıyor psikolojisi ile bazen de kanser oldum korkusuyla doktora gitmekten kaçınılır. İşte yapılacak en büyük yanlış burada başlamaktadır. Kanamanın birçok sebebi olabilir ve doktorların en önemli amacı kanser riski taşıyan bir hastayı erken teşhis ve tedavi etmektir" ifadelerini kullandı.

"HORMON İLAÇLARI KANAMAYI TETİKLİYOR"
"Kanamalar menopoz döneminden bir veya birkaç yıl sonra görülebilir ve mutlaka araştırılması gerekir" diyen Yanmaz, şöyle konuştu: "Çünkü menopoza giren bir kadında hiçbir kanama normal kabul edilemez. Menopozal bir kadında kanamanın en sık görülen nedeni hormon ilaçlarının kullanılmasıdır. Hormon tedavisi ateş basması, sinirlilik, depresyon ve kemik erimesi gibi durumların giderilmesi amacıyla kullanılır ve yaşam kalitesini yükseltir. Ancak bazen hastalarda düzenli adet benzeri kanamaların oluşmasına neden olabilir. Günümüzde kullanılan ve kanamaya neden olmayan hormon ilaçları vardır. Kanama olduğu zaman hormon ilaçları kesilmez, kanama fazla ise problem olup olmadığı araştırılır. Bu nedenle doktor kontrolü olmadan ilaç kullanılması sakıncalıdır. Menopozal kanamaların diğer bir nedeni vajina ve dış bölgede oluşan basit kanamalardır. Hasta, kanamanın yerini tam belirleyemediği için rahimden olduğunu düşünür. Menopozda eksilen östrojen hormonuna bağlı olarak vajina derisi incelir ve kurur. En ufak bir travmaya maruz kalındığında ise zedelenir, minik yırtıklar oluşur. Buna bağlı kanamalara da sıklıkla rastlanır. Teşhis doktor tarafından konulunca uygun tedaviye geçilir. Bazen idrar yollarından veya bağırsaklardan gelen kanamalar da bu tür vajinal kanamalarla karışabilir. Postmenopozal kanama nedenlerinin en önemlileri organik olanlarıdır. Bunlar rahim içi adet tabakasının kalınlaşması (hiperplazi), rahim içi polipleri, rahim ağzı kanseri, rahim kanseri, rahim duvarında oluşan miyomlar, kanserler, rahimde yaşa bağlı zayıflama (atrofik endometriyum) ve bazı yumurtalık kanserleridir. Yüzde 10 hastada rahim kanserinin ilk bulgusu postmenopozal kanama olabilir. Bundan dolayı postmenopozal kanaması olan kadınların araştırılmasının ana amacı, özellikle kanser durumlarının erken teşhisidir."

Dr. Yanmaz, bu şikayetle muayeneye gelen hastalara ilk gelişlerinde genel bir sistemik ve jinekolojik muayene uygulanacağını kaydederek, "Spekulumla vajina içerisinde ve rahim ağzında bir sorun var mı diye bakılır, pap-Smear testi alınır. Hormon tedavisi veya pıhtılaşmayı bozan ilaçlar kullanıp kullanmadığı öğrenilir. Bunun dışında ultrasonografiyle rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. Bazı özel yöntemlerle rahim iç duvarını gözlemek gerekebilir. Menopoz sonrası dönemde rahim içerisinden kanaması olan her hastaya biyopsi (probe küretaj) yapılması gerekir. Hatta bu işlem kanaması olsun olmasın, menopoz sonrası kontrollerde rahim iç zarı (endometrium) 4-5 mm.den kalın olan hastalara kontrol amaçlı da yapılır" dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile