Kadin Kooperatifçiligin Sürüdürülebilirligi Tartisildi

Kadin Kooperatifçiligin Sürüdürülebilirligi Tartisildi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafindan hazirlanan Kadin Kooperatifçiliginin Dünü Bugünü ve Sürdürülebilirligi Sempozyumunda konusan GAÜN Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ayse Balat, ’’Toplumun bir kanadi kadin, bir kanadi erkek. Eger uçmak istiyorsak bu iki kanadin is birligi içinde çalismasi gerekiyor” dedi.

GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde gerçeklestirilen sempozyumdakooperatif taniminin kadinlarin ruhuna uydugunu belirten GAÜN Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Balat konusmasinda sunlari söyledi: “Kadinlar aracilari sevmez, biz dogrudan üretiriz, söyleyeceklerimizi söyleriz. Onun için kooperatifçilik ruhu kadinlara çok yakisiyor. Kadinlarin is gücüne katilimi Avrupa ortalamalarinin altinda. Türkiye’de kooperatif sayilarinin az oldugu ama çok ciddi fark olusturduklarini biliyorum. Dünya Bankasi verilerine bakildiginda, kadin kooperatiflerinin basari hikâyeleriyle dolu oldugunu görecegiz. Bu duruma sasirmiyorum çünkü kadinlarimiza güveniyorum. Peygamberimiz bir Hadis-i Serif’inde, ‘Kadinlari ancak kerim olanlar ikram ederler’ diyor. Bunun anlami, degerli olanlar kadina deger verirler. Gaziantep bu açidan son derecede sansli çünkü sehrin önderlerinden Valimizin, Büyüksehir Belediye Baskanimizin, diger ilçe baskanlarimizin, kent konseyimizin kadina ne kadar deger verdigini ve ne kadar ufuklarini açmaya çalistiklarinin çok iyi biliyorum.Kadinlar, aslinda esit adim atmak istiyor, geride kalmak istemiyor. Bu adimda ne mutluyum ki erkek kardeslerimizin de yaninda oldugunu görmek son derece sevindirici, umutlandirici. Bizim onlarin destegine ihtiyacimiz var. Toplumun bir kanadi kadin, bir kanadi erkek. Eger uçmak istiyorsak bu iki kanadin is birligi içinde çalismasi gerekiyor.”

’’Gaziantep bu alanda Türkiye’de ilk olan bir sehir’’

Kadin kooperatiflerinin çok önemli oldugunu vurgulayan Cumhurbaskanligi Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözenise dünyada giderek artan bir kooperatiflesme egiliminin oldugunu belirterek sözlerine söyle devam etti: “3 milyara yakin insan dünyada bir kooperatifin üyesi, 3 milyona yakin da kooperatifin oldugu biliniyor. Bu toplantiyi Gaziantep’te gerçeklestirmis olmanin önemli bir yönü; Gaziantep bu alanda Türkiye’de ilkleri olan bir sehir. Kadin kooperatifçiligini güçlendirme, onlari harekete geçirme, destekleme konusunda gerek yerel yönetimlerin gerek buradaki sosyal girisimci kadinlarimizin kooperatiflesmeleri kayda deger ve diger illerle kiyaslandiginda çok önde gidiyor. Gaziantep’te kooperatiflesme üzerinden ihracat asamasinda gelmis kadin kooperatiflerimiz var. Yerel ürünleri pazarlama ve üretim noktasinda, tarim alaninda çok basarili kooperatifler hayata geçmis durumda. Türkiye genelinde de giderek artan bir sekilde özellikle KOBI bankaciligi üzerinden kooperatiflerin desteklenmesi, hibeli programlarinin verilmesi, kadin kooperatiflerinin gelismesi noktasinda Ticaret Bakanliginin çalismalari var. Geçtigimiz günlerde de mecliste Sanayi Ticaret Komisyonu kadin kooperatiflerinin gelismesi noktasinda bir kanun teklifi hazirlandi. Bundan sonra kooperatif bir üçüncü sektör, bir sosyal ekonomi olarak gündelik hayatimiza çok daha fazla katilmis olacak.”

Kooperatifçilik her yönüyle tartisilacak

Kooperatiflerin her durumda kadinlar için bir etkilesim ve dayanisma imkâni sagladigini kaydeden Sempozyum Baskani GAÜN Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Bayil Oguzkan, kooperatif çatisi altinda farkli yeteneklere sahip kadinlarin bir araya gelerek ortak bir kapasite olusturabilmeleri, ülkelerin sosyal ve ekonomik yönden kalkinmalarina büyük fayda sagladigini ifade etti.

Doç. Dr. Oguzkan konusmasina su sözlerle devam etti: “Ekonomik yönden ayakta durabilen kadinlar ailesine, yasadigi toplumsal çevreye ve ülkesine daha faydali bir birey olarak toplumsal hayatta hak ettigi yeri alabilecektir. Dolayisiyla kooperatifler, özellikle kadinlarin bulundugu toplumda ekonomik ve sosyal hayata katilim saglamalarinda önemli bir isletme modeli olarak degerlendiriliyor. Son yillarda gerek ulusal gerekse de yerelde artis gösteren kadin kooperatiflerinin isleyis mekanizmalarinin ve yasal mevzuatlarinin masaya yatirilacagi bu sempozyumda özellikle birçok ülkede kalkinma modelleri olarak da önemli rolleri bulunan kooperatifçilik her yönü ile tartisilacak.”

’’Kadinlarimizin emegi kutsaldir’’

Sempozyumun yerel ve ulusal bazdafaydali olacagini belirten Gaziantep Kent Konseyi Baskani Dr. Samet Bayrak, “Bir takim bilimsel degerlerle bu isin yürütülecegini umuyorum. Ayrica kooperatifçiligin geçmisine bakildiginda 1923 ve 1924 yillarinda Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafindan baslatilmis, ülkede 200 civarinda kooperatif kurulmustur. Kadinlarimiz bu ilk kurulan kooperatiflerimizde yer almistir. Inancimiz geregi emek çok kutsal bir degerdir. Kadinlarimizin emegi çok daha kutsaldir” diye konustu.

Böyle bir programda birlikte olmaktan gurur duydugunu ifade eden Gaziantep Valisi Davut Gül’ün esi Gülden Gül, “Gaziantepli kadinlarin bir arada oldugu ve dayanisma içerisinde çalistigi her programin sonunda basariyla ayrildiklarini gördüm. Daha önce yapilan çalismalar bundan sonra yapilacak çalismalarin alt yapisi oldu. Gaziantep’teki kadinlarin ne kadar güçlü oldugunu bu tür çalismalarla görmüs olduk. Bu program vesilesiyle de tekrar bir kadin dayanismasi örnegi göstererek bir araya geldik. Bundan sonra yapilacak çalismalarda birlikte olmayi diliyorum” diye konustu.

GAÜN Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ayse Balat, sempozyumdaki konusmalari sonrasi Cumhurbaskanligi Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen’e hediye takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile