Kadın Seyisler Hipodromların 'Havasını' Değiştirecek

Hipodromlardaki kadın iş gücünün artırılması hedefiyle oluşturulan 'Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor' projesi kapsamında 18 seyis adayı, Veliefendi Hipodromu'ndaki eğitim programına katılıyor Seyis adayı Yıldırım: 'Türkiye şartlarında erkekler egemen bu işe. Her kadının her yeri güzelleştirdiği gibi bu işi kadınların daha uzman bir şekilde yapabileceğine inanıyorum' Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Ekinci: 'Atçılığa bakışın değişmesinde bu projenin bir basamak olduğunu ve atçılığın bu sayede daha ileriye gideceğine inanıyorum. Çünkü kadınların girdiği her ortam, daha güvenilir, daha samimi ve daha saygılı bir hal alıyor''İnanıyorum ki yeni bir çalışma alanında becerilerini sergileme fırsatına sahip olacak bu öncü kadınlar, sektörümüzdeki hizmet kalitesinin standartlarını yükseltmenin yanı sıra bu mesleğin imajını ve kimliğini geliştirmek için de çalışacaklar. Bu projenin sahip olduğu pozitif ayrımcılığın, diğer erkek egemen sektörlere de örnek teşkil edebilmesini diliyorum'

ANDAÇ HONGUR - Türkiye Jokey Kulübü (TJK), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İş-Kur işbirliğiyle gerçekleştirilen "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesi, hipodromlardaki kadın iş gücünü artırmayı hedefliyor.

Kadınların atçılık sektöründe de yer alması amacıyla hayata geçirilen "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesinin 7'incisi başladı. Bu kapsamda, İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda verilen eğitim programına, 18 kadın seyis adayı katılıyor.

Türkiye'deki lisanslı kadın seyis sayısının artmasına olanak sağlayan programda, kursiyerlere 45 gün boyunca 169 saat teorik, 191 saat pratik olmak üzere 360 saatlik "At Yarışları Modüler Seyislik Eğitimi" verilecek.

Atın nasıl tutulacağı, yürütüleceği, temizleneceği, doğum öncesi ve sonrasında yapılacaklara ilişkin temel bilgilerin yanı sıra seyis adayları, at ırkları, sağlığı, anatomisi ve fizyolojisi, atlarda davranış, binicilik, veterinerlik hizmetleri, mesleki ahlak ve sorumluluk, at bakımı beslenmesi ve tımar gibi konularda da bilgilendiriliyor.

Hipodromlardaki kadın iş gücünü artırmak ve kadınların atçılık sektöründe yer almasını sağlamak hedefiyle düzenlenen "Kadın Seyis" projesinin eğitimleri, İstanbul'un yanı sıra Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki hipodromlarda devam ediyor.

- Atçılığın bu sayede daha ileriye gideceğine inanıyorum"

Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, bir hayal olarak başlayan “Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesinin Elazığ'ın ardından, diğer 8 ildeki hipodromlarda uygulanmaya başlandığını söyledi.

Projeyle kadınlara tarım dışında istihdam yaratmayı, gelir seviyelerini yükseltmeyi, hipodromlardaki iş gücünü artırmayı ve atçılık sektöründe yer almalarını sağlamayı istediklerini belirten Ekinci, şunları kaydetti:

"Atlar, hisleri üst düzeyde olan çok özel canlılar. Kadınlar da atlara anne şefkatiyle yaklaştığı için atların psikolojisi üzerinde etkisi çok büyük. Bu sebeple dünyadaki hipodromlarda kadınların hakimiyeti çok yüksek durumda. İngiltere, Fransa, Hollanda ve ABD'de seyislerin yüzde 80-95'i kadınlardan oluşuyor. Biz de kadın seyis projesiyle bu standartlara ulaşabilmeyi ümit ediyoruz."

Ekinci, kursların İstanbul'un yanı sıra Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki hipodromlarda eş zamanlı devam ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Atçılığa bakışın değişmesinde bu projenin bir basamak olduğunu ve atçılığın bu sayede daha ileriye gideceğine inanıyorum. Çünkü kadınların girdiği her ortam, daha güvenilir, daha samimi ve daha saygılı bir hal alıyor. Hipodromlarda lisanslı seyis olma yolunda ilerleyen tüm kadınlarımızı, cesaretlerinden dolayı tebrik ediyorum. İnanıyorum ki yeni bir çalışma alanında becerilerini sergileme fırsatına sahip olacak bu öncü kadınlar, sektörümüzdeki hizmet kalitesinin standartlarını yükseltmenin yanı sıra bu mesleğin imajını ve kimliğini geliştirmek için de çalışacaklar. Bu projenin sahip olduğu pozitif ayrımcılığın, diğer erkek egemen sektörlere de örnek teşkil edebilmesini diliyorum."

- "Atları çok sevdiğim için sektöre girmeye karar verdim"

Seyis adayı 27 yaşındaki Ceyda Yıldırım, daha önce sekreterlik yaptığını dile getirerek, atları çok sevdiği için sektöre girmeye karar verdiğini ve kurs için Malatya'dan geldiğini anlattı.

Yıldırım, projeyi TJK'nın haberlerinden öğrendiğini ifade ederek, "Her bakımdan uzmanlaşmam gerektiğini ve sektörde bu şekilde ilerleyebileceğimi düşünerek projeye katıldım. Önce At Hastanesi'nde eğitime başladık. Atın temel bakımı, tımarı, temizliği, sağlığı ve yemlenmesinden başlayarak eğitimi alıyoruz. Teorik ve uygulamalı derslerimiz var." diye konuştu.

Seyis olarak çalışmak istediğini belirten Yıldırım, "Türkiye şartlarında erkekler egemen bu işe. Yurt dışında ise bu işin çoğunlukla kadınlar tarafından yapıldığını biliyoruz. Aslında her kadının her yeri güzelleştirdiği gibi bu işi kadınların daha uzman bir şekilde yapabileceğine inanıyorum." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile