Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) bünyesinde faaliyet gösteren İl Kadın Girişimciler Kurulu, konferanslar serisine Bafra ve Vezirköprü'den sonra Terme ilçesinde devam etti. Kadın istihdamının artırılmasına yönelik konferans Terme TSO ev sahipliğinde Ulusoy Tesisleri'nde gerçekleşti.
Toplantıya ev sahipliği yapan Terme TSO Başkanı Zekai Cengiz Demirtürk, kadının toplumdaki önemine değinerek, "TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu himayesinde ülkemizde artık kadınlarımızın her alanda söz sahibi olabilmesi amacıyla bir çalışma başlatıldı. Buradaki amaç kadının gücünü, emeğini öne çıkartmak ve onları her alanda söz sahibi haline getirmek. Bu toplantının da bu amaca katkı sağlayacağı inancındayım" dedi.
"KADIN GİRİŞİMCİ OLMAK HİÇ DE ZOR DEĞİL"
Samsun TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı da yaptığı konuşmada, yaptıkları çalışmalardan ve projelerden bahsederek, "Yürüttüğümüz projelerden bir tanesi de ilçelerimizi gezip, ilçelerimizdeki kadınlarla bir araya gelerek birlikteliklerini sağlamak ve sorunlarını dinlemek. Bunun yanında ortak neler yapabileceğimizi, girişimciliği ve farkındalığı nasıl yakalayabileceğimizi konuşmak adına bu tür konferanslar düzenliyoruz. Türk kadınları olarak elimizi taşın altına koyduğumuzda başaramayacağımız iş yoktur diye düşünüyorum. Gerçekçi hayaller kurarsak ve bu hayallerin ardından gidersek kadın girişimci olmak hiç de zor değil. Yeter ki isteyelim ve doğru yoldan gidelim" diye konuştu.
Toplantıya katılan Terme Belediye Başkanı Ahmet Yirmibeşoğlu ise, katılımcılara teşekkür ederek, "Bu tablodan da görüldüğü gibi kadınların iş hayatına el atmaları beni çok mutlu etti. 30 yıl önce kadınların, iş hayatında erkeklerin seviyesine geleceğini, onları geçeceğini kim söylerdi? Ama kadınlar bu gücünü gösterdi. İnanıyorum ki; kadınlarımız daha da iyi yerlere gelecektir" şeklinde konuştu.
"KADIN GİRİŞİMCİ SAYISI ÇOK DÜŞÜK"
Konuşmaların ardından ise OMÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Sosyolog Yasemin Yüce Tar, "Kadın ve İstihdam" üzerine konuşma yaptı. Yıllar öncesine bakıldığında kadının toplumdaki yerinin çok farklı olduğunu belirten Sosyolog Yasemin Yüce Tar, "Ama yıllar içinde gerek kadının eğitim düzeyinin artması, gerekse hanelerin fakirleşmesi ve kentlerdeki artan yoksullaşma kadınları girişimciliğe başlatmıştır. Aynı zamanda kadınların da talebi ortaya çıkmış. Ama dönüp baktığımızda, ekonomik hayatta girişimci kadın sayısı çok düşük. Bir taraftan yapmak isteyen kadın var, diğer taraftan da yerleştirilemeyen bir sistem var" dedi.
Kadınların ev işinden, iş hayatına geçişlerindeki zorluklarından da bahseden Yasemin Yüce Tar, şunları söyledi: "Tüm kadınlarımızın hepsinin ayrı bir özelliği var. Bakıldığında biraz karamsar bir tablo ortaya çıkıyor. Geleneksel toplumda kadın olmak zor. Ama artık kadınların bir araya gelmeleri gerekiyor. Biz bize benzeyenlerle bir araya gelirsek kurtuluruz. Bizi, biz kurtaracağız. Bir araya geldiğimizde kurtuluş için yapabileceklerimizi bulacağız. Artık dünya, bir bilgi dünyası. İş yapan, proje üreten sivil toplum kuruluşları, kurum ve kuruluşlar var. Meslek edindirme kursları var. Buralarla ilişki kurmalıyız. Ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişki kurarak projelerinden, bilgilerinden, para kaynaklarından yararlanabiliriz. Bir yerlerle ilişkili olmak, gidip gelmek çok önemli. Kadının kendi örneğini, kendi yaratması gibi de zorunluluğu var. Kendi hikayemizi yazmalıyız. Bu yaratıcılığımızı da öne çıkartacaktır. Erkeklerin yapamayacağı şeylere aday olabiliriz. Zorlukları avantaja dönüştürebiliriz."
Toplantının ardından Samsun TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, Terme Gölyazı Beldesi Belediye Başkanı İsa Baş'ı da ziyaret etti. İsa Baş, yürüttükleri çalışmalar hakkında kurul üyelerini bilgilendirdi.
'Kadın Ve İstihdam' Konferansı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sosyolog Yasemin Yüce Tar, geleneksel toplumlarda kadın olmanın zor olduğunu belirtti.