Akdamar Oteli'nde yapılan ve Türkiye'nin az gelişmiş bölgeleri olan Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bölgesel eşitsizliklerin azaltılmasını da hedefleyerek kadının statüsünü iyileştirmek olduğu belirtildi. Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerinde gelen kadın ve kadın derneklerinin temsilcilerine programı tanıtan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Genel koordinatörü Aygül Fazlıoğlu, bu program ile kadın STK'larının proje geliştirme ve yönetme kapasitelerinin geliştirilmesinin amaçlandığını belirtti. Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığa, kadın haklarına yönelik ihlallere karşı mücadelede, kadının sosyal, politik ve ekonomik statüsünün yükseltilmesinde genel bilinç ve kapasite geliştirilmesini hedeflediğini vurgulayan Fazlıoğlu, "Bölgelerde desteklenecek projelerle, kadının sosyal statüsünün iyileştirilmesi ve bu yolda kadının toplumsal rolünün arttırılması hedeflenmektedir. Bölgelere baktığımızda Kadınlara ait STK'ların sayısının oldukça az ve var olan STK'ların da iletişim ağının olmadığını görüyoruz. Bu hibe programıyla STK'lar arasındaki network ağını güçlendirmeyi, kadınların kendilerine ait STK sayısının artmasını hedefliyoruz" dedi.
1 Mart - 30 Nisan 2010 tarihleri arasında teklife açık olacak olan hibe programı kapsamında verilecek hibelerin etkin bir şekilde kullanılması için tanıtım toplantılarının ay sonuna kadar süreceğini anlatan Fazlıoğlu, temel hedeflerimizden biri de bölgedeki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak ve bu programlardan haberdar olmayan insanların statüsünü güçlendirmek olduğunu söyledi. Hedef grubunun kadın ve kadın sivil toplum örgütleri olmasına rağmen kamu kuruluşları ve belediyeleri de etkilenecek taraflar arasında yer almasını sağlayacaklarını vurgulayan Fazlıoğlu, "Projenin, teknik destek ve hibe programı olmak üzere iki bileşeni vardır. Hibe programı bileşeni kapsamında verilecek hibe miktarı toplam 3 milyon Euro'dur. Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki 30 ilde uygulanacak hibe programda projelerin bütçesi 15 ila 100 bin Euro arasında ve süreleri ise 6-18 ay arası olacaktır. Başvuru sahipleri ulusal ve yerel STK'lar olacak, ortaklar ise söz konusu üç bölgeden yerel yönetimler, STK'lar, meslek odaları, sendikalar olabilecektir" şeklinde konuştu.
Fazlıoğlu ayrıca oluşturulacakları yardım masaları aracılığıyla, isteyen kadın ve kadın STK'larına her türlü teknik yardımı ve başvuru formlarının hazırlanması konusunda destek vereceklerini söyledi.
Kadın Ve Kadın Stk'larının Güçlendirilmesi Hibe Programı
Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerindeki kadınların ve kadın sivil toplum kuruluşlarının (STK) güçlendirilmesi hibe programının tanıtım toplantısı Van'da yapıldı.