İSMAİL ÇİMEN - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, kadına yönelik şiddete karşı Batı Balkan ülkelerinin temsilcileriyle birlikte çözüm önerileri üreteceklerini söyledi.
Katırcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddete karşı gerçekleştirilecek ortaklıklar için Brüksel'de, Batı Balkan ülkelerinin temsilcilerinin de katılacağı bir toplantı düzenleneceğini bildirdi.
Toplantının önceliğinin, kadına yönelik şiddet konusunda ortaklıklar inşa etmek olduğunu vurgulayan Katırcıoğlu, şunları ifade etti:
'AB ile BM Kadın Birimi, kadına karşı şiddetin sonlandırılması noktasında normların uygulanması ve bilinçlerin değiştirilmesi başlığı altında bölgesel bir program başlattı. Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilecek toplantıda kadına yönelik her türlü şiddetin sebepleri ve sonuçları tartışılacak ve atılması gereken adımlar belirlenecek. Ayrıca Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesinden (CEDAW) İstanbul Sözleşmesine kadar kadına yönelik her türlü şiddet konusunda şimdiye kadar atılan adımlar ele alınacak.'
Katırcıoğlu, yarın başlayacak olan ve kendisinin de katılacağı toplantıda AB üyesi ülkelerinin bu konudan sorumlu temsilcileri ile BM yetkilileriyle bir araya geleceklerine işaret etti.
'Toplantının önceliği kadına yönelik şiddet konusunda ortaklıkların inşa edilmesi olarak belirlenmiştir' diyen Katırcıoğlu, Türkiye olarak başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kadına karşı şiddetin önlenmesi noktasında çıkarılan kanunların ülkeye kazanımlarını paylaşacaklarını belirtti.
Katırcıoğlu, Türkiye'de özellikle kadına şiddetin önlenmesine yönelik, 2002 yılından bu yana ciddi adımlar atıldığını, TBMM'de alt komisyon kurularak, araştırmalar gerçekleştirildiğini, yasa çıkarıldığını ve her alanda eğitimler verildiğini sözlerine ekledi.
Kadına Karşı Şiddet Brüksel'de Tartışılacak
KEFEK Başkanı Katırcıoğlu: 'Brüksel'de gerçekleştirilecek ve Batı Balkan ülkelerinin temsilcilerinin de katılacağı toplantının önceliği, kadına yönelik şiddet konusunda ortaklıkların inşa edilmesi olarak belirlendi'.