Kadına Şiddet Konusu Masaya Yatırıldı

Kadına Şiddet Konusu Masaya Yatırıldı

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi’ kapsamında Adana’da ‘Koordinasyon ve Farkındalık Yaratma Çalıştayı’ düzenlendi.


Adana Hiltonsa Oteli’nde gerçekleştirilen çalıştaya, Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adana Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Sabri Beytorun, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Bulut, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, kaymakamlar, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlikte konuşan Albay Bulut, kadına yönelik şiddetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli sorun alanlarından biri olduğunu ifade etti.

Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için ‘şiddete karşı sıfır tolerans’ ilkesi çerçevesinde çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Bulut, “Toplumun geçmişten günümüze en çok şiddete maruz kalan kesimini kadınlar oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddet olgusuna toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanmaktadır. Kadına yönelik şiddet, kadının maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar vermektedir. Bu da, kadının toplumsal yaşama aktif katılımının önüne geçmekte, sosyal ve ekonomik kalkınma önüne bir engel oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddetin, sebepleri ve sonuçları açısından çok boyutlu olduğundan, bu çerçevede yürütülecek çalışmalarda adalet, kolluk, sağlık, sosyal hizmetler gibi bir çok sektörün sivil toplum, medya ve özel sektörler gibi birçok tarafın sürecin içerisinde yer alması hayati önem arz etmektedir” diye konuştu.

Vali Mustafa Büyük ise çalıştayda, dünyada bir insanlık sorunu haline gelen kadına karşı şiddet konusunun her yönü ile değerlendirileceğini söyledi.

Geçmişte kadına karşı şiddetin bazı toplumlarda geçerli olduğunu ve ‘kültürel alışkanlıklar, ekonomik gelişmeler bu noktada çok daha etkili oluyor’ diye bir düşünce olduğunu anımsatan Vali Büyük, “Ama yapılan araştırmalara ortaya koyuyor ki, artık en gelişmiş toplumlarda maalesef diğer kısımlardan çok farklı olmayan oranda bir şiddet olgusunun varlığını görüyoruz. Çünkü geçmişte şiddeti sadece fiziksel olarak yapılan bir fiil olarak görüyorduk. Ama yeni anlayışa göre artık ekonomik, sosyal, psikolojik olarak da şiddetin gerçekleştirilebileceği olgusu ortaya çıktı. Bu nedenle şiddete maruz kalan kadınlara yönelik hizmetler tüm kurum ve kuruluşların bir meselesi ve birlikte çözmesi gereken önemli bir konu olarak ortala çıkıyor” ifadelerini kullandı. Yaşananların sadece adli veya kolluk kuvvetlerinin bir meselesi olarak bakılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Büyük, “Tüm kurum ve kuruluşlar, iş birliği ile bu meselenin çözümünü bulma konusunda çalışması gerekmekte. O nedenle işin bir boyutuyla kalmadan, her boyutuyla meseleyi değerlendirip kadına karşı şiddetin önlenmesi noktasında daha büyük bir gayretle çalışmak zorundayız” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Binbaşı Özlem Yılmaz, ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi’ ve jandarmanın faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı. Yılmaz’ın ardından Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Gülsen Ülker’in çalıştay yöneticisi liderliğinde, kadına şiddet konusu masaya yatırıldı. Çalıştayda, kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi pek çok konunun ele alındı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile