Kadına Şiddet Yönetmeliği Tamam: Şiddet Görenin Kimliği Gizlenip Değiştirilecek

Kadına karşı şiddeti önleme yönetmeliği yürürlüğe girdi.

Şiddet gören kadının mesleki eğitim kursuna katılımı sağlanarak iş bulunacak. Korunan kişi bakımından hayati tehlikenin bulunması durumunda kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilecek. Şiddet uygulayan eş elektronik kelepçe gibi teknik araç ve yöntemler takip edilecek. Ancak bu tür takibin içine kişilerin ses ve görüntülerini içeren bir kayıt sistemi olmayacak. Eşine şiddet uygulayan bir polis ise silahını merkezde bırakacak. 6284 Sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmelik, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunmasının içeriyor. Bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi ile şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişiler hakkında şiddetin önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor. Şiddet mağduru, şiddet veya şiddete uğrama tehlikesine maruz kalması halinde durumu şikâyet mercilerine yazılı, sözlü veya başka bir şekilde bildirecek. Kişinin şiddete uğraması veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunması halinde bilgisi olan herkes durumu yazılı, sözlü veya başka bir suretle ilgili makam ve mercilere ihbar edebilecek. Şiddet veya şiddete uğrama tehlikesinden haberdar olan kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları ise durumu derhal, şikâyet mercilerine bildirmek zorunda. Sözlü yapılan şikâyet ve ihbarlar, derhal tutanağa geçirilecek.

Polis, jandarma ve sahil güvenlik birimlerini, kendisine yapılan ihbar veya şikâyet üzerine genel hükümler doğrultusunda gerekli işlemleri yapacak. Kolluk güçleri, kendisine intikal eden her olay hakkında gecikmeksizin en seri vasıtalarla ŞÖNİM’e bilgi verecek. Cumhuriyet başsavcılığı, yapılan ihbar ve şikâyet üzerine evrakın bir örneğini ivedilikle olayın niteliğine göre uygulanabilecek olan koruyucu veya önleyici tedbir hakkında karar verilmek üzere hâkime veya mülki amire gönderecek. Hâkim veya mülki amir tarafından verilen kararlar ivedilikle ŞÖNİM’e bildirilecek.Kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak şu koruma tedbirleri alınabilecek; “Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanacak. Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılacak. Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek. Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınacak. Gerekli olması hâlinde, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, kişinin çalışması durumunda ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek şartıyla Aile Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkânı sağlanacak.

”EŞİNE ŞİDDET UYGULAYAN POLİS iSE SİLAHINI MERKEZE BIRAKACAK

Hakkında barınma yeri sağlanmasına karar verilen kişiler, Bakanlığa ait veya bakanlığın gözetim ve denetimi altında bulunan yerlerde barındırılacak. Hâkim tarafından, Türk Medenî Kanunu’ndaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne, aile konutu şerhi konulması kararı verilebilecek. Hakim, şiddet gösteren kişinin müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılmasına ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesine karar verebilecek. Kimlik ve diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi tedbiri kararı verilebilecek. Karar hâkim tarafından, korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde, ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayanılarak Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre verilecek. Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim edecek.Hâkim tarafından şiddet uygulayanın, korunan kişi ile birlikte oturdukları müşterek konuttan uzaklaştırılarak, konutun korunan kişiye tahsis edilmesine ilişkin karar verilebecek. Şiddet uygulayanın korunan kişiye, konuta, okula, işyerine ve korunan kişinin bulunabileceği sair yerlere yaklaşamayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile