‘Şiddetten Arınmış Bir Toplumun Oluşma Sürecinde Gerekli Değişim Anahtarları’ ana temasının işlendiği oturumda; ‘şiddetten uzak bir dünya için her türlü ayrımcılığa hayır’ mesajı verildi.
Toplumsal Vizyon ve Kültürlerarası Diyalog Geliştirme Derneği ile ABD Adana Konsolosluğu işbirliğinde ATOSEV Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya yoğun ilgi gösterildi. Burada konuşan Toplumsal Vizyon ve Kültürlerarası Diyalog Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Violet Bağçuvan, geride bıraktığımız nisan ayında New Jersey Üniversitesi Kamu Sağlığı Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Evan Stak’ı katılımıyla yine bir ‘yuvarlak masa toplantısı’ gerçekleştirildiğini hatırlattı. Gerek katılımcıların talebi, gerekse Dr. Stark’ın teşviki ile ikinci bir değerlendirme ve ‘eylem planı’ oluşturma kararı alındığını kaydeden Bağçuvan, bu kapsamda da ikinci oturumun; ‘Şiddetten Arınmış Bir Toplumun Oluşma Sürecinde Gerekli Değişim Anahtarları’ konu başlığı altında gerçekleştirildiğini anlattı.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ”
Şiddetin sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda da tüm dünyanın sorunu olduğunu ifade eden Bağçuvan, bu şiddetin de kız çocuklarına ve kadına yönelik olduğu gibi aileye ve topluma da yönelebildiğini anlattı. Türkiye'de kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşların çok önemli çalışmalar ortaya koyduğunu anlatan Bağçuvan, bu konuda sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına yardımcı olunmasının kendilerini sevindirdiğini dile getirdi. Violet Bağçuvan, “Biz bugün buraya bir şeyler öğretmeye gelmedik. Sadece birçok kişinin kadına yönelik şiddetin ne olduğu ve neler doğurduğunu ne yazık ki, çoğumuz bilmiyoruz. Bilmediğimiz için de bu konuyu çok fazla önemsemiyoruz” dedi.
“TOPLUMUN KADINA YÖNELİK ŞİDDET KONUSUNDA EĞİTİLMESİ ŞART”
Türkiye’de kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi noktasında hayata geçirilen çok önemli yasalar olduğunu, ancak her şeyin yasalarla bitmediği uyarısında bulunan Bağçuvan, “Toplumu oluşturan bireylerin bu konuda eğitimli olması gerekiyor. Bireyin eğitimli olması şart. Biz bu gerçeği göz önünde bulundurarak, çalışmalarımızı yaptık. Her bir grup, bu konunun önüne nasıl geçebileceği yönünde çalışma yapacak ve sonrasında da tüm bu çalışmalar ışığında bir 'Eylem Planı' oluşturup, harekete geçeceğiz” ifadesini kullandı. Kadına yönelik şiddetin yanında kadının bastırılması sonucu ortaya çıkan sosyal ve ekonomik baskılara da dikkat çeken Bağçuvan, söz konusu toplantının değerlendirilip, birikimlerin de güçbirliği içinde eyleme dönüştürülmesi çağrısında bulundu.
“FARKLI BAKIŞ AÇISINDAKİ İNSANLARIN BİR ARAYA GELMESİ ÖNEMLİ”
ABD Adana İkinci Konsolosu Joseph Babb da, Türkiye'de aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik çalışmaları yakından takip ettiklerini, bu konuda çıkartılan yasaların da önemli olduğunun altını çizdi. Babb, “Bir ülkenin, diğer ülkelerle bu konuda yapmış olduğu çalışmaların yanı sıra hak ve hukukunu paylaşmasını önemsiyoruz. Bir süre önce Adana’ya gelerek geniş katılımlı bir toplantıya katılan Dr. Evan Stark, burada önemli açıklamalarda bulundu. Geri döndüğünde ise Amerikalı senatörlere, Türkiye'de kadınlar ile ilgili kanunu göstererek, ne kadar güzel olduğunu, kendilerinin de mutlaka incelemeleri gerektiğini söyledi.
ABD Adana Konsolosluğu olarak, fikir alış-verişlerini çok önemsiyoruz. Farklı bakış açısındaki insanların bir araya gelerek, sürece katkıda bulunmaları önemli” diye konuştu.
'Kadına Yönelik Şiddet' Masaya Yatırıldı
Adana’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında ‘kadına yönelik şiddet’ konusu masaya yatırıldı.