Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, erkek egemen sistemin baskın olmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın iş dünyasında da kendini gösterdiğini belirterek, 'Kadınlara yönelik ön yargılar onların iş yaşamına girmelerini, girdiklerinde de kararlara katılmalarını, ilerlemelerini ve yükselmelerini engellemektedir.' dedi.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) iş birliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı'nın desteği ile hazırlanan 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi'nin uygulama tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, erkek egemen sistemin baskın olmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın iş dünyasında da kendini gösterdiğini söyledi.
'Kadınlara yönelik ön yargılar onların iş yaşamına girmelerini, girdiklerinde de kararlara katılmalarını, ilerlemelerini ve yükselmelerini engellemektedir' diyen Kulessa, bu süreçte kadınların önündeki en ciddi engellerden birisinin kadına yönelik ev içi şiddet olduğunu vurguladı.
Ev içi şiddetin kadınların çalışma hayatlarını derinden etkilediğini ifade eden Kulessa, 'Bu nedenle özel sektörün kadına yönelik ev içi şiddetle mücadelede hayati bir rol oynadığının altını çizmek gerekmektedir.' dedi.
Kadınlar olmadan kalkınmanın sağlanamayacağını belirten Kulessa, bu bilinçle hareket eden UNFPA'nın, her alanda olduğu gibi kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi için de özel sektöre destek verdiğini kaydetti.
- 'Şiddete karşı sıfır tolerans için herkes harekete geçmeli'
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Erol Bilecik de kadına yönelik şiddete sıfır tolerans anlayışının yerleşmesi için toplumun tüm kesimlerinin harekete geçmesi gerektiğini belirterek, şiddete maruz kalan kadının haklarının korunması ve şiddet uygulayanı hiçbir şekilde mazur görmeyen bir anlayışın yerleşmesi gerektiğini söyledi.
TÜSİAD olarak 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı' projesine destek verdiklerini ifade eden Bilecik, iş dünyasının toplumu dönüştürücü gücünden hareketle kadın çalışanların yaşamını olumsuz etkileyen şiddete karşı kurumsal yeteneklerini harekete geçirmeleri gerektiğini kaydetti.
Bilecik, 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi'ni uygulayan pilot şirketleri tebrik ediyorum. Kadına yönelik şiddet, hem insan hakları ihlali hem de toplumsal cinsel eşitsizliğin yansıması. Kadınların güven içinde yaşadığı, güçlendiği ve toplumu da güçlendirdiği bir iklimi hep beraber yaratabilmeyi diliyorum.' şeklinde konuştu.
Türkiye'de her 10 kadından 4'ünün yaşamının herhangi bir döneminde eşi veya yakını tarafından şiddet gördüğünü ifade eden Bilecik, ilgili projeye daha fazla şirketin katılması çağrısında bulundu.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat ise hazırladıkları rehberin pilot uygulamasında yer alan şirketler arasında en büyük iş gruplarının en az bir şirketleri vasıtasıyla yer almasının kendilerini çok sevindirdiğini, bu öncü şirketlerin aldığı sonuçların aynı iş grubu içindeki diğer şirketleri de teşvik edeceğini söyledi.
Ararat, 'Bu çalışmanın gördüğü destek, toplumun öncelikli sorunları ile başa çıkmada ve çözüm üretmede üniversitelerin özel sektörle ve uluslararası kurumlarla iş birliğinin kritik önemini göstermektedir.' dedi.
- Öncü 16 şirketin yetkilisi çalışmalarını paylaştı
Toplantıda, 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi'ni kullanarak politikalarını geliştiren öncü 16 şirketin yetkilileri de çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Yetkililer, kadın çalışanların evde veya yakın ilişki içinde maruz kaldıkları sistematik baskı ve şiddete karşı harekete geçmelerini sağlamaya yönelik hazırlanan proje kapsamındaki faaliyetlerini anlattı.
Etkinlikte faaliyetleri anlatılan şirketler arasında Aras Kargo, Aygaz, Erdemir Grubu, Doğuş Grubu, Ericsson, İnci Holding, Organik Kimya, Sabancı Üniversitesi, Siemens Türkiye ve TAV Grubu gibi önemli şirketler yer aldı.
Kadına Yönelik Şiddetle İlgili İş Yeri Politikaları
UNFPA Türkiye Temsilcisi Kulessa: 'Erkek egemen sistemin baskın olmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık, iş dünyasında da kendini göstermektedir' 'Kadınlara yönelik ön yargılar onların iş yaşamına girmelerini, girdiklerinde de kararlara katılmalarını, ilerlemelerini ve yükselmelerini engellemektedir' TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bilecik: 'İş dünyasının toplumu dönüştürücü gücünden hareketle kadın çalışanlarımızın yaşamını olumsuz etkileyen şiddete karşı kurumsal yeteneklerimizi harekete geçirmeliyiz'.