"Siddete sifir tolerans" ilkesiyle kadina yönelik her türlü siddeti önleme amaci tasiyan "Kadina Yönelik Siddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Plani" ile yeni dönemin yol haritasi belirlendi.
Kadina yönelik siddetle mücadele kapsaminda ulusal eylem planlari hayata geçirildi. Bu çerçevede 2007-2010 yillarini kapsayan 1. Ulusal Eylem Plani, 2012-2015 yillarini kapsayan 2. Ulusal Eylem Plani ve 2016-2020 dönemini kapsayan 3. Ulusal Eylem Plani uygulamaya konuldu.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 2021-2025 yillarini kapsayan Kadina Yönelik Siddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Plani'ni bugün açikladi.
Eylem planinin hazirlik çalismalari, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluslarinin, sivil toplum kuruluslarinin, sendikalarin, uluslararasi kuruluslarin, üniversitelerin, medya temsilcilerinin katki ve katilimiyla hazirlandi.
"Siddete sifir tolerans" ilkesi dogrultusunda kadina yönelik her türlü siddeti önlemek amaciyla yeni dönemin siddetle mücadele yol haritasi 5 ana hedef, 28 strateji ve 227 faaliyet seklinde yapilandirildi.
Ana hedefler, "Adalete erisim ve mevzuat", "Politika ve koordinasyon", "Koruyucu önleyici hizmetler", "Toplumsal farkindalik" ve "Veri ve istatistik" olarak belirlendi.
Eylem planinda, adalete erisim ve mevzuat hedefinin stratejileri, siddetle mücadele mevzuati gözden geçirilecek ve etkin uygulanmasi, kadina yönelik siddet eylemlerinin etkili ve orantili sekilde cezalandirilmasi ve adli süreçte magdurun haklarini etkin kullanmasinin saglanmasi yer aldi.
Stratejilerin uygulanacagi faaliyetleri arasinda "farkli ülkelerde kadina yönelik siddet eylemlerinin cezalandirilmasi ve infaz uygulamalarina yönelik inceleme raporu hazirlanmasi, toplumda kadina yönelik siddet suçlarina iliskin adalet ve cezalandirma algisinin analiz edilmesi için alan arastirmasi yapilmasi" da yer aliyor.
- Kadina yönelik siddetle mücadele için gerekli kaynak tahsis edilecek
Politika ve koordinasyon ana hedefi için "kadina yönelik siddetle mücadele politikalari bütünlesik ve kapsayici sekilde hazirlanmasi ve uygulanmasi, gerekli kaynak ve yeterli bütçe tahsis edilmesi, güçlü koordinasyon ve sektörler arasi is birliginin tesvik edilmesi, yerel politikalarin etkinligini artirmak üzere 81 ilde 'il eylem planlari' hazirlanmasi, ulusal ve yerel düzeyde yürütülen çalismalarin dönemsel olarak izlenmesi ve degerlendirilmesi" stratejileri belirlendi.
Bu stratejilerin uygulanacagi faaliyetler arasinda illerde izleme ve degerlendirme komisyonlarinin etkinliginin artirilmasi, egitimlerin düzenlenmesi ve rehber hazirlanmasi bulunuyor.
Koruyucu önleyici hizmetler hedefi kapsaminda siddet vakalarinin risk faktörleri göz önünde bulundurularak önceden tespit edilmesi ile vakaya zamaninda ve etkin müdahale saglanmasi, sosyal hizmet kuruluslarinda siddet magduruna uzmanlasmis destek hizmetleri sunulmasi, siddet magdurunun sosyo-ekonomik olarak güçlenmesine yönelik vakaya özel müdahale programlarinin hayata geçirilmesi stratejileri yer aliyor.
Koruyucu önleyici hizmetler kapsaminda uygulamaya konulacak eylemler arasinda ise "siddet vakalarina müdahale süreçlerinde risk odakli yaklasim ve vaka bazli çalisma saglanmasi, siddet magdurlarina kendi ihtiyaçlari dogrultusunda özel müdahale programlari uygulanmasi, 6284 sayili kanun kapsaminda elektronik kelepçe uygulamasinin ülke geneline etkin sekilde sürdürülmesi, magdurlarin bilinçlendirilmelerine yönelik mobil uygulamalarin gelistirilmesi" bulunuyor.
- Olumlu örnek ve uygulamalar genis kitlelere aktarilacak
Toplumsal farkindalik ana hedefi için kadina yönelik siddetle mücadeleye erkeklerin katiliminin saglanmasi, egitimin tüm kademelerine siddetle mücadele anlayisinin yerlestirilmesi, siddete neden olan zihniyet kaliplari ile mücadele edilecek olumlu örnek ve uygulamalarin genis kitlelere aktarilmasi stratejileri belirlendi.
Bu hedef kapsaminda gerçeklestirilmesi planlanan eylemler sunlar:
"Üretici, sanayici, is insani, birlik ve dernek baskanlari ile farkindalik çalismalari yürütülecek. Sirketler tarafindan gerçeklestirilen iyi uygulama örnekleri ödüllendirilecek. Video paylasim sitelerinde içerik yayinlayanlara yönelik organizasyonlarda farkindalik çalismalarina yer verilecek. Reklam verenler ve medya kuruluslari arasinda siddet içermeyen içeriklerin tesviki amaciyla is birligi protokolleri imzalanacak. Anadolu Ajansinin Haber Akademisi egitimlerinde 'Kadina Yönelik Siddet Içeren Olaylarin Haberlestirilmesi Kriterleri' konusuna yer verilecek. Kadina yönelik siddetle mücadeleye katki sunan haber, reklam, dizi, film, program, çizgi film gibi 'iyi örnekler' ödüllendirilecek. Sinema yapimlari destek basvurularina iliskin ilke kararlari siddetle mücadeleyi öne çikaran yapimlarin tesvik edilmesi anlayisiyla gözden geçirilecek."
- "Kadina Yönelik Siddet Risk Haritalari" hazirlanacak
Veri ve istatistik ana hedefi için belirlenen stratejiler, "siddetle mücadeleye iliskin verilerin düzenli olarak toplanmasi, istatistiklerin üretilmesi ve yayimlanmasi saglanmasi, verilerin ilgili kurum, kuruluslar arasinda etkin paylasimi için bütünlesik veri tabani olusturulmasi, bilimsel arastirma altyapisinin gelistirilmesi ve düzenli arastirmalar gerçeklestirmesi, yerel düzeyde özellestirilmis politikalar için 81 ilde 'Kadina Yönelik Siddet Risk Haritalari'nin hazirlanmasi" olarak belirlendi.
Gerçeklestirilecek eylemler arasinda ise kadina yönelik siddetin yayginligi, nedenleri ve sonuçlarina iliskin "Kadina Yönelik Siddet Arastirmasi" yürütülmesi, kadina yönelik siddet failleri ve kadin cinayeti hükümlüleri ile arastirmanin gerçeklestirilmesi, kadina yönelik siddete iliskin resmi istatistiklerin kamuoyuyla paylasiminin saglanacagi "Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Veri Bankasi" olusturulmasi bulunuyor.
Ayrica "Kadina Yönelik Siddet Terminoloji Sözlügü" olusturulacak, kadina yönelik siddet olgusunu konu alan bilimsel arastirmalarin bibliyografya çalismasi gerçeklestirilecek.
Kadina Yönelik Siddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Plani 'Siddete Sifir Tolerans' Ilkesiyle Hazirlandi
Yerel düzeyde özellestirilmis politikalar için 81 ilde 'Kadina Yönelik Siddet Risk Haritalari' hazirlanacak Kadina yönelik siddetle mücadeleye, erkeklerin katilimi saglanacak ve egitimin tüm kademelerine siddetle mücadele anlayisi yerlestirilecek Istatistiklerin kamuoyuyla paylasiminin saglanacagi 'Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Veri Bankasi' olusturulacak.