Geçmiste ilçenin en önemli geçim kaynaklarindan olan hali ve kilim dokumaciligi birçok meslek grubu gibi teknolojinin gölgesinde kalirken, Solhan ilçesinde bu kültürel mirasin unutulmamasi için Ilçe Halk Egitimi Merkezi (HEM) bünyesinde açilan kurslara eklendi. Kurum bünyesinde yillarca usta ögreticilerin gayreti kursiyerlerin azmiyle yürütülen bu iki meslek grubundan hali dokumaciligi bir süre sonra yeni kursiyerlerin kursa katilmamasindan dolayi kapanirken, kilim dokumaciligi için ise her yil bir gayret ile yeni kursiyerlerin katilimi ile açiliyor. Teknolojinin getirdigi yenilik ve kolayliklar karsisinda Solhan’da hali dokumaciligin ardindan kilim dokumaciliginin da yok olmamasi için Ilçe HEM tarafindan açilan kurslarda yasatilmaya çalisiliyor.
Bir kilimin yapim asamasi kimi zaman bir yili bulurken, alicilar tarafindan ilginin az olmasi nedeniyle el emegi ürünler kursiyerlerin emeginin karsilanmasi için Solhan Kaymakamligi, Solhan Belediyesi ve kurum tarafindan bulunan alicilar tarafindan aliniyor. Kilim dokumaciligi kursuna ilginin gün geçtikçe azaldigini söyleyen Ilçe HEM usta ögreticilerinden Hasret Yildiz, kurs için yaklasik 1 ay hazirlik sürecinin oldugunu belirtti.
Yildiz, “Ilk basvurular yapildiktan sonra 1 ay hazirligini yapiyoruz. Kursiyer arama-taramasini yapiyoruz, kursiyerlerimizi hazirliyoruz. Sinifi hazirladiktan sonra basliyoruz. Iplerimiz hepsi yün, kök boya, el dokumasi, kirkma ip ile basliyoruz. Bunlari yaptiktan sonra da Solhan Kaymakamligi, belediye baskani, farkli buldugumuz alicilar olsun, ürünlerimizi onlara veriyoruz. Onlardan gelen ücreti de kursiyerlerimize veriyoruz” dedi.
Kadinlar, Asirlik Dokuma Kilim Gelenegini Yasatmaya Çalisiyor
Bingöl’ün Solhan ilçesinde asirlar öncesinden bugünlere birçok ailenin geçim kaynagi olan yöresel kilim dokumaciligi, unutulmaya yüz tutmus meslekler gruplarina girmemesi için yasatilmaya çalisiliyor.