İrenbe Kadın Hastalıkları ve Doğum Tıp Merkezi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Aral Özbal tarafından sunulan seminere çok sayıda kadın ilgi gösterdi.
Seminer sırasında ve sonrasında soruları cevaplayan Dr. Aral Özbal, kadınların en az senede bir kere kadın doğum uzmanlarına giderek kontrol yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle rahim ağzı kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğu üstünde duran Özbal, “Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde rahminizi ve hatta hayatınızı kurtarabilirsiniz” dedi.
Doğurganlık yani üreme çağının ilk adet görülmesinden itibaren menopoza dek geçen dönem olduğunu anlatan Özbal, şöyle konuştu: "Ortalama 30-35 yıl sürer. Kadınlarda en çok rastlanan yakınmalar adet problemleri ve kasık ağrılarıdır. Adet problemlerinde genellikle; ağrılı adet, adet öncesi gerginlik, düzensiz adet kanamaları karşımıza çıkar. Ağrı çoğunlukla altta yatan bir hastalığı gösterir. Bu, miyom, yumurtalık kisti, polikistik over hastalığı olabilir. Vajinal akıntılarda ise bir miktar vajinal akıntı normalde tüm kadınlarda vardır ve vajinanın kayganlığını sağlar. Ancak; çok aşırı miktarda, kötü kokulu, kaşıntı veya iltihap yapıyorsa, kanla bulaşıksa bir hastalık olarak değerlendirilmelidir.”
GEBELİKTEN KORUNMAK ZOR DEĞİL
Doğum kontrol uygulamaları üzerine de bilgi veren Özbal, doğum kontrolünün ne olduğunu şöyle açıkladı: “Çiftlerin istedikleri sayıda çocuğa sahip olmaları ve bu amaçla çocuk istemedikleri durumlarda gebeliği önleyici yöntemler kullanmalarıdır. İstenmeyen gebeliklerden modern yöntemlerle korunmak mümkündür. Geleneksel yöntemlerden biri takvim yöntemidir. Bu korunma yöntemi başarılı değildir. Ancak prezervatif, rahim içi diyafram, spiral, doğum kontrol hapları, aşılama, tüplerin bağlanması ve vazektomi (erkekte sperm kanallarının bağlatılması) ile gebelikten korunmak çok daha mümkündür.“Gelen konukların sorularını da yanıtlayan Op. Dr. Aral Özbal, tüm kadınların, en az yılda bir kez düzenli olarak jinekolojik ve 40 yaşını geçen her kadının da meme muayenesi yaptırması gerektiğini önemle belirtti.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, aile kurumunun çok önemli olduğunu, ancak ailelerin bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Kadınların çoğu zaman, özellikle jinekoloji doktoruna gitmekten çekindiklerini, gitseler bile soru sormaktan kaçındıklarını öğrendik. Biz de doktorlarımızı vatandaşlarımızla buluşturduk. Kendilerini daha rahat hissettikleri ortamlarda hem bilgilendiler hem de ne yapmaları gerektiğini öğrendiler.”
Kadınlar Bedenlerini Yakından Tanıdı
Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, ‘Sağlıkta Buluşma Günleri’ kapsamında Kadifekale bölgesinde yaşayan kadınlara ‘Kadın Hastalıkları ve Üreme Sağlığı’ üzerine bilgilendirme semineri düzenledi.