O borç da her insanın yaşam kalitesinin daha iyi hale gelmesi” dedi.
Adana Ticaret Odası (ATO) ve İŞKAD’ın kadın girişimci sayısının artırılmasına yönelik hazırladığı ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) mali destek verdiği, "Adanalı Kadınlar Mesleki ve Girişimcilik Eğitimi Alıyor, Kadın Girişimciler Kurumsallaşıyor" projesi kapsamında girişimcilik eğitimi alan kadınları ziyaret eden Türkmen, İŞKAD olarak Adana’da ve Türkiye’de girişimci kadın sayısının artması için mücadele ettiklerini belirtti.
İŞKAD’ın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Türkmen, “Kadınlarımız evlerinde kapalı kalmasın, işveren olup iş dünyasının içerisine girsin. Böylece hem ülke hem de aile ekonomilerine katkıları olsun istiyoruz” diye konuştu.
Türkiye’deki kadın girişimciliği konusundaki verilerin kadınların aleyhine olduğunu dile getiren Türkmen, Dünya Ekonomik Forumu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre her yüz girişimciden sadece 6,5’inin kadın olduğunu kaydetti.
Türkmen, Güney Kore ile Türkiye’nin ekonomilerinin 1970’li yıllarda eşit durumda olduğunu ifade ederek “70’li yıllarda hem Türkiye’de hem Güney Kore’de kadının işgücüne katılımı yaklaşık olarak yüzde 40’lardayken şu anda Güney Kore’de yüzde 50, bizde ise yüzde 20’lerde. Güney Kore kadınların işgücüne daha çok katarak ekonomilerini büyütürken bizde tam tersi olmuş. Bu da bizim ekonomimizi olumsuz yönde etkiliyor” dedi.
Türkmen, kadınların girişimci ruhu olan insanlar olduğunu kaydederek, bu bağlamda girişimcilik eğitimi alan kadınların hepsine çok güvendiğini vurguladı. Türkiye’de ve dünyada sermayenin yüzde 92’sinin erkeklerin elinde olduğunu anlatan Türkmen, “Sermaye erkek egemen bir dünyanın elinde. Türkiye de erkek egemen bir ülke. Erkekler yaşamın her alanında egemenler ve bu egemenlik alanlarını bırakmak istemiyoruz. İnanıyorum ki sizin önünüz açılsa, size imkanlar verilse çok başarılı işler yapabilirsiniz. Çocuklarımız, eşlerimiz, babalarımız, kardeşlerimiz hepsi bizim için çok kıymetli ama biz de çok kıymetli olalım istiyoruz. Bizimle onların kıymeti bir arada olsun ve bu bir arada olan kıymetimizle hem kendimiz çok daha iyi konumlara gelelim istiyoruz. En önemlisi de ülkemiz ve geleceğimiz iyi konumlarda olsun” diye konuştu.
“BU TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR”
Girişimci kadınlara seslenen Türkmen, kadınlardan her işi bilerek yapmalarını istedi. Kendilerinin de bu süreçte ellerinden geldiğince katkı koymak için çaba gösterdiğini vurgulayan Türkmen, “Çünkü bu ülkede bu topraklarda yaşıyorsak, doyuyorsak hepimizin bu topraklara bir borcu var. O da şu her insanın iyi durumda olmasını sağlamak. Benim ülkem dünyada ekonomik sıralamada 16-17. sıralarda. İstiyorum ki çok daha yukarılarda olalım. Sadece ekonomik anlamda değil çağdaş, aydın, demokrat, insan haklarına, kadın, çocuk, engelli haklarına saygılı bir ülke olalım istiyorum. Çünkü her şey para değil” şeklinde konuştu.
İŞKAD’ın kurucuları arasında yer alan Yönetim Kurulu Üyesi Demet Nazik de iş yaşamındaki deneyimlerini girişimci adayı kadınlarla paylaştı. 27 yıllık iş yaşamında başarıya nasıl ulaştığını anlatan Nazik, kadınları severek yapacakları ve topluma da yararı olacak işler yapmaları önerisinde bulundu.
'Kadınlar Da Erkekler Kadar Girişimci Olsun”
Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Elif Doğan Türkmen, “Bu ülkede yaşayan herkes gibi bizim de bu topraklara borcumuz var.