Kadinlara Ithafen Kizinin Adini Verdigi Çiçek Bitki Literatürüne Girdi

Hatay'in Antakya ilçesinde tespit edilen endemik yeni tür, kesfeden kadin akademisyenin kizi Zeynep'in adiyla bitki literatürüne girdi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel, yaptigi yazili açiklamada, kesfettigi endemik türün, Antakya'da kayalik dar bir vadi haricinde dünyanin baska hiçbir yerinde bulunmadigini belirtti.

Gen merkezinin Iran'in Zagros Daglari oldugunu kaydeden Güzel, tür hakkinda su bilgileri verdi:

"1000 metre üzerindeki yüksekliklerde, karasal iklimde yetisen Dionysisa-Isikotlari cinsine mensup bir tür. 195 metrede, Antakya daglarinda kesfedilen bu tür ile cinsin Akdeniz kiyilarindaki ilk türü kesfedilmis oldu. O kadar nadir ki Antakya daglarindaki daracik, sakli bir kayalik vadi haricinde dünyanin hiçbir yerinde yok. Kesif, cinsin yayilis alanindan çok uzak olusu ve geri kalan türlerinden oldukça farkli özelliklere sahip olusu ile bilim camiasinda da yanki uyandirdi. Bu endemik bitki kesfi ile Türkiye bitki örtüsünün dünyadaki essiz yeri bir kere daha tescillenmis oldu."

Güzel, sari renkli bu yeni türün, Orta Asya kökenli cinsin diger türlerinden üç çentikli, adeta firfirli taç yapraklari ile ayrildigini kaydetti.

- Kesfettigi bitkiyi kadinlara ithafen isimlendirdi

Çiçege kizinin ismi olan Zeynep adini verdigini ve bilimsel makalede "Zeynep Isik Çiçegi" (Dionysia zeynepiae) olarak yayinlandigini aktaran Güzel, zor sartlara ragmen ayakta kalabilen ve isil isil parlayabilen bu türün kendisine, narin görünümüne ragmen çelik gibi dirençli bir kadini çagristirdigini anlatti.

Bu yüzden bitkiyi kizinin adini vermesinin yani sira tüm kadinlara atfettigini kaydeden Güzel, "Zeynep adi güzellik ve süs ile özdes. Cografyamizdaki en yaygin kadin adi oldugundan çiçege Zeynep ismini, basta kizim olmak üzere bütün hemcinslerime ithafen verdim. Çetin cografyamizda yüzyillardir günes gibi parlayan bütün Zeynep'lere, ninelerimize, analarimiza, kizlarimiza ve torunlarimiza atfediyorum. Sartlar ne denli güçlesirse güçlessin, parlamayi hiç unutmasinlar diye." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile