Konu hakkında açıklama yapan Medical Park Uşak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr.İbrahim Oymak 4-5 cm’ den yüksek topuklu ayakkabı giymenin bir çok rahatsızlığı ortaya çıkarabileceğini söyledi.
Peki, doğru ayakkabıyı seçtiğinize emin misiniz?
Medical Park Uşak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr.İbrahim Oymak, şu noktalara dikkat çekiyor;
Doğru ayakkabı nasıl seçilir?
Ayakkabı kişinin ayak yapısına ve fonksiyonuna uygun olması gerekir.Kullanılan ayakkabı,kişinin ayağı ile uyumlu olması yanı sıra bulunduğu zemine de uyumlu olmalı.Rahatlık ön planda olmalı.Bir ayakkabı ne çok dar ne de büyük olmalıdır.Ayağın hava almasını sağlayacak,ayağı terletmeyecek malzemeden yapılmış olmalıdır.
Kadınlar nelere dikkat etmeli?
Kadınlar ayak sağlığı için ayağını tam olarak kavrayan, dar ya da bol olmayan topuğu 4- 5 cm’yi geçmeyen, kalın topuklu, geniş uçlu, ayağı terletmeyen, ayağın hava almasını sağlayan maddelerden üretilmiş ayakkabıları tercih etmeleri ayak sağlıkları açısından doğru olacaktır.
İdeal topukluk yüksekliği nedir?
İdeal topuk yüksekliği 2-4 cm arası olmalıdır.
Yanlış ayakkabılar ne gibi sorunlara yol açar?
Dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabılar sıklıkla başparmakta olmak üzere ayaklarda kalıcı kemik çıkıntılarına, ciddi nasırlar ve tırnak sorunlarına neden olmaktadır.
Sivri burun ve dar ayakkabılar
Dar burunlu ya da önü sivri ayakkabılar giyildiği zaman ayak başparmağında veya diğer parmaklarda ve tırnaklarda şekil bozukluklarına, nasırlaşmalara beraberinde ayakta birçok ağrılı duruma yol açan hastalıklara da neden olabilir.
Peki ya babetler
Babet ayakkabılar vücudun yükünü topuklu ayakkabılara göre ayağın ön tarafına değil de daha çok topukta toplanmasına sebep olmaktadır. Bu da ayak bilek, kalça ağrıları ve topuk dikeni gibi sorunlara neden olabilmektedir.
Uzun süre giyildiğinde ayak taban çökmesi, topuk dikeni, plantar fasiit, kalsifik aşil tendiniti ve yürüyüş bozuklukları gibi sorunlara neden olmaktadır.
Topuklu ayakkabılarda nelere dikkat etmeli
Yüksek topuklu ayakkabıların uzun süre kullanımında vücudun bütün yükü ön tarafa doğru kayıyor ve bu da dizlerde aşırı yüklenme, beraberinde diz ağrısına ve dizlerde menisküs yaralanmaları, ileri dönemde de diz ekleminde kireçlenmelere neden olabiliyor. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabıdan topuk üzerinde daha çok kasılan baldır kasları bir süre sonra bacak ağrılarına sebep olmaktadır.
Yine yüksek topuklu ayakkabı uzun süre kullanıldığında aşil tendon kısalığı, ayak 1. Parmak MP eklem kireçlenmeleri, ayakta nasırlaşmalar, ayak önü ağrıları (metatarsalji) ve ayak bilek burkulmalarına sebep olabilmektedir.
Kadınları Vazgeçilmezi Topuklu Ayakkabılar Ne Kadar Sağlıklı
Kadınları ayakkabı seçimlerine çok önem veriyorlar ve bazıları estetik kaygılar yüzünden ayaklarını sağlığını kaybedebiliyor.