Kadınların Korkulu Rüyası Çikolata Kisti

Kadınların Korkulu Rüyası Çikolata Kisti

Ağrılı ve fazla adet görme, ilişki sırasında ağrı, kasık ağrısı, kronikleşmiş karın ağrıları şikayetlerinin çikolata kistinin habercisi olduğu bildirildi.

Medical Park Özel Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Op. Dr. Naim Ünsal, çikolata kistiyle ilgili bilinmeyenleri açıkladı. Ünsal, "Çikolata kistleri, rahmin içini döşeyen endometrium adı verilen zar tabakasının yumurtalıklarda bulunması ve her adet döneminde kanayarak kistleşmesi sonucunda oluşur. Her adet döneminde kanayan kistlerde uzun süre kalan kan, zamanla pıhtılaşıp eriyerek çikolata rengi ve kıvamında bir sıvı halini alır. Bu kistler "çikolata kisti" olarak anılmaktadır" dedi.
Karın içine patladığı ya da yaygın akut batın şeklinde olduğunda kistin acil durumlara yol açtığını dile getiren Ünsal, çikolata kistinin kadın hastalıkları içinde en yaygın şikayet olduğunu belirtti.
Hastalığın ileri safhalarında rastlanan yapışıklıklar, yumurtaların ve tüplerin yapılarının bozulması, yumurta dokusunun endometriomalarla olan harabiyeti sebebiyle oluşan kısırlığın göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Ünsal, erken teşhis ve tedavinin olumlu sonuçlar verdiğini vurguladı. Ünsal, erken teşhis yapabilmek için jinekolojik muayene, ultrasonografi ve kanda CAâ€"125 seviyelerinin yardımcı olduğunu, ancak kesin teşhis için laparaskopi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile