Görülme oranı yüksek olmasına karşın idrar kaçırma hastalığında hekime başvurma oranı bir hayli düşük. Ancak idrar kaçırmanın utanılacak bir durum değil, tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna vurgu yapan uzmanlara göre vakit kaybetmeden doktora gitmek, hayatı zora sokan sorundan kurtulmanın tek yolu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Onur Parlak ve Üroloji Uzmanı Op. Dr. Erkan Erdem, hemen her yaşta değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen idrar kaçırmanın ancak 2 yaş altı ve 85 yaş üstünde kabul edilebilir bir durum, bunun dışındaki yaş gruplarında ise mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğu konusunda hemfikir.
Op. Dr. Onur Parlak, hastalığın, 'stres ve aciliyet hissi' olmak üzere iki şekilde görüldüğüne dikkat çekti ve “Aciliyet hissi olan hastaların yüzde 90'ını ilaç tedavisi ile sorundan kurtulabiliyor. Stres tipli idrar kaçırmalarda ise kalça çevresindeki kasların çalıştırılarak güçlendirilmesi ya da ilaç tedavisi gibi yöntemlerin fayda etmediği durumlarda cerrahi tedaviler gerekiyor” dedi.
AMELİYAT NE ZAMAN ÖNERİLİYOR?
Hastalığın tedaviye kısa sürede yanıt verdiğini belirten Op. Dr. Erkan Erdem ise “Öksürürken, hapşırırken ve kahkaha atarken bile şiddetli şekilde idrar kaçıran ve ped kullanmak zorunda kalan hastalar yaklaşık 15-20 dakika süren ameliyatla sağlığına kavuşuyor. Komplikasyon olmaması durumunda hasta, operasyonun gerçekleştiği gün taburcu olup ertesi gün normal hayatına geri dönebiliyor. Ameliyat olan hastalar taburcu olduktan hemen sonra idrar kaçırma problemlerinin ortadan kalktığını ve hayat kalitelerinin yükseldiğini büyük bir mutlulukla ifade ediyorlar” diye konuştu
Kadınların Menopoz Utancı
Menopoz döneminde her 3 kadından 1'inde idrar kaçırma sorunu görünüyor. Fakat kadınlar utandıkları için doktora gitmeyi reddediyor.