BM Türkiye Temsilciliğinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadınların yüzde 42'sinin eşlerinden fiziksel ve cinsel şiddet gördüğü ve 35 milyonluk kadın nüfusuna karşın sadece 52 sığınma evinin bulunduğu belirtildi.
Türkiye'de kadınlara yönelik sosyal ve ekonomik engellerden kaynaklanan olumsuz ön yargıların yaygınlığı nedeniyle kadınların iş gücü piyasasına girerken ve bu piyasada tutunurken ciddi zorluklarla karşılaştığı kaydedilen açıklamada, Türkiye'de kadınların erkeklere oranla daha az ücretli, güvencesi olmayan düşük seviyeli işlerde istihdam edildiği değerlendirmesine yer verildi.
BM Temsilciliğinin verilerine göre, 2009 yılı rakamlarına göre erkeklerin iş gücüne katılma oranı yüzde 70,5 iken, kadınlar için bu oran tahminen yüzde 26 olarak belirlendi ve bu rakamın yüzde 52,6 olan küresel ortalamanın altında kaldığına işaret edildi.
Kırsal kesimde yaşayan kadınların yüzde 70'inin "ücretsiz işçi" olarak aile işlerinde çalıştığına dikkati çeken BM, 2009 verilerine göre çalışan kadınların yüzde 59'unun sosyal güvencesi bulunmuyor.
BM, 2007 seçimleri sonucunda parlamentodaki kadın milletvekilleri sayısının iki kat artarak yüzde 9,1'e ulaştığını, yerel yönetim seviyesinde ise bu rakamın çok daha düşük olduğunu kaydetti.
BM verilerine göre, Türkiye'de belediye başkanlarının yüzde 0,9'u (2948 belediye başkanından 27'si), il meclislerinin yüzde 3,2'si (3379 üyeden 110'u) ve belediye meclislerinin yüzde 4,2'si (31.790 üyenin 1340'ını) kadınlardan oluşuyor.
Kadınların ekonomik ve siyasi yaşama katılımına göre belirlenen Cinsiyet Güçlendirme Ölçütü (GEM) verilerine göre de Türkiye'nin 109 ülke arasında 101. sırada bulunduğu, bu durumda Türkiye'nin sadece Tonga, İran, Fas, Cezayir, Suudi Arabistan, Mısır, Bangladeş ve Yemen'in önünde yer aldığı belirtildi.
BM, Türkiye'de okuma yazma bilmeyen kadınların oranının yüzde 9'un üzerinde olduğunu ve kızların eğitimi önündeki en önemli engellerden birinin derslik yetersizliğinden kaynaklandığını kaydetti.
Küresel hedef: Kadınların konumu güçlenmeli
Açıklamada, küresel ve yerel anlamda 3 numaralı Bin Yıl Kalkınma Hedefine ulaşarak kadın-erkek eşitliğini sağlayabilmek için kadınların karar alma mekanizmalarına katılımının artırılması, kadına karşı şiddetin önlenmesi ve cinsiyet temelli yaygın olumsuz klişelerin ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi.
BM'nin Türkiye'nin bu amaca yönelik olarak attığı adımları takdirle karşıladığı ve desteklediği belirtilirken, Türkiye'nin başarı için gerekli tüm donanıma, kararlı bir hükümete, güçlü bir özel sektöre, etkin bir sivil topluma ve etkili bir medyaya sahip olduğu da vurgulandı.
Kadınların yüzde 42'si şiddet görüyor
BM Türkiye Temsilciliği Türkiye'de kadınların yarısına yakınını eşlerinden fiziksel ve cinsel şiddet görüyor.