Kadir Açıklaması

Uygur Türklerinin sembol isimleri arasında yer alan ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Türklerin uluslararası alanda hak arayışını başlatan Rabia Kadir, "6'ncı Dünya Uygur Kadınlar Konferansı" için Paris'e geldi.

Paris'te Türk basın mensuplarıyla biraraya gelen Kadir, Dünya Uygur Kadınlar Konferansı'nın yanı sıra Fransa'da "Birinci Uygur Kadınlar Kurultayı"nı da toplayacaklarını söyledi.

"Çin'in her alanda dünyada gücünü hissettirdiği ve Doğu Türkistan'daki halka her türlü kanunsuzluğu yaptığı bir dönemde bu konferansı düzenlediklerini" söyleyen Kadir, Çin'in bu konferansın yapılmaması için Fransa'ya anti-demokratik bir şekilde baskı yaptığını ileri sürdü.

Konferansın, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 25 Nisan'da Fransa-Çin ticari ilişkilerinin 50'nci yılı nedeniyle Pekin'e yapacağı ziyarete denk geldiğini anımsatan Kadir, Hollande'ın Doğu Türkistan konusunu gündeme getirmesini beklediklerini söyledi.

Konuşurken zaman zaman duygulanan ve gözyaşlarına hakim olamayan Kadir, Çin'in Doğu Türkistan-ı polis, asker ve infaz yetkisi olan özel birliklerle yönettiğini, hapishanelere gönderilen 40 bin kişinin hayatlarından endişe ettiklerini söyledi.

Ülkedeki 18-25 yaş arası Uygurlu kızları Çin'in, iç bölgelere sürgüne gönderdiğini ve fuhuşa zorladığını iddia eden Kadir, bu uygulamalara karşı dünya kamuoyunun sessiz kalmasının Çin yönetiminin anti-demokratik uygulamalarına cesaret verdiğini savundu.

-Sadece kendi haklarımızı istiyoruz-

Bölgede "Uygur Ana" olarak da bilinen Rabia Kadir, Çin yönetiminin Uygur hareketini "radikal İslamcı terörist" veya "PanTürkist" olarak göstermeye çalıştığını ileri sürerek, "Biz hiçbiri değiliz. Biz sadece kendi haklarımızı istiyoruz" diye konuştu.

Kadın konferansında Doğu Türkistan'da kadınların yaşadığı zulmü dünyaya anlatma fırsatı bulacaklarını ifade eden Kadir, "Dünyadaki anneleri Doğu Türkistan kadınlarına destek vermeye çağırıyorum" dedi.

Kadir, dünyada kadın idam eden tek ülkenin Çin olduğunu söyledi.

Son dönemde Türkiye'ye yoğun Çinli göçü olduğunu savunan Kadir şöyle konuştu:

"Son dönemde Türkiye'ye yoğun bir Çinli göçü var. Çinliler, Doğu Türkistan'a da böyle gelmişlerdi. Başlarda hepsi çok nazik ve yardım severdi. Çinli nüfusu artınca saldırıya geçtiler. Türkiye buna dikkat etmeli."

Türkçesinin yeterli olmaması nedeniyle özür dileyen Kadir, 6 ay boyunca Türk dizilerini izleyip Türkçesini geliştireceğini ve bir sonraki buluşmada tercümana ihtiyaç duymayacağını söyledi.

Muhabir: Ömür Üzelce

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile