Kadir Has Üniversitesi Kuluçka Merkezi Açıldı

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Aydın: 'Öğrencilerimizi mezun olma aşamasına geldiğinde kendi girişimlerini kurabilecekleri noktaya getirmeyi istiyoruz” 'Öğretim üyelerimizle de üreteceğimiz ArGe çalışmalarıyla endüstriye katkıda bulunmayı amaçlıyoruz'.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Mustafa Aydın, KHAS iNEO Kuluçka Merkezi ile girişimci ruhu, fikri ve hissiyatı oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, 'Öğrencilerimizi, mezun olma aşamasına geldiğinde kendi girişimlerini kurabilecekleri noktaya getirmeyi istiyoruz” dedi.

Kadir Has Üniversitesinin girişimcilere verdiği desteği tek çatı altında toplayan KHAS iNEO Kuluçka Merkezi’nin resmi açılışı, üniversitenin Cibali Kampüsünde Kadir Has Üniversitesi Rektörü Mustafa Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Aydın, önceliğin Kadir Has Üniversitesi öğrenci, akademisyen ve mezunlarına verildiği KHAS iNEO Kuluçka Merkezinde, girişimcilere iş modeli geliştirmeden satış ve mentor desteğine kadar her türlü imkanın sağlanacağını anlattı.

Kuluçka Merkezinin yaklaşık 4 aydır faaliyette bulunduğunu ve bugün resmi açılışını gerçekleştirdiklerini aktaran Aydın, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) destek verdiği projelerinin bulunduğunu dile getirdi.

Aydın, Kuluçka Merkezini bir süre sonra herkese açık hale getirmeyi hedeflediklerine dikkati çekerek, “Kendi üniversitemiz içerisinde girişimci ruhu, fikri ve hissiyatı oluşturmayı hedefliyoruz. Öğrencilerimizi, mezun olma aşamasına geldiğinde kendi girişimlerini kurabilecekleri noktaya getirmeyi istiyoruz. Öğretim üyelerimizle de üreteceğimiz Ar-Ge çalışmalarıyla endüstriye katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” bilgisini verdi.

iNEO’nun çok farklı faaliyetleri bulunduğuna işaret eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kuluçka Merkezi bunlardan bir tanesi. Burası; ön kuluçka diyebileceğimiz yani bir fikrin doğmasından önce başlayıp, bu fikrin ortaya çıkmasını sağlayıp, o fikrin ticarileşme noktasına gelinmesine kadar olan sürece ev sahipliği yapacak. Burada açılacak şirketciklerin yaklaşık 6 ay gibi bir sınırı olacak. Fikrin gerçek hayata geçirilmesi, ticarileşmesi için hem hukuki ve teknolojik altyapı hem de eğitim altyapısı anlamında destek vermeye çalışacağız. Fikirlerin ticarileşmesi aşamasında Kuluçka Merkezi şirketleri açmış olan kişilere yardımcı olacak. Dolayısıyla burada 360 derece girişimci oluşturmanın altyapısını kurmaya çalışıyoruz.'

- 'Kuluçka Merkezinden örnek projeler

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kuluçka Merkezinde Polizom Biyotekno Yazılım şirketini kuran Kadir Has Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora Öğrencisi Serkan Altuntaş, Polizom'un, yeni ilaç keşfi için milyarlarca molekülü test etmesi gereken ilaç firmalarına rakip araçlardan en az 50 kat daha hızlı çalışan bir bilgisayar programı sunduğunu ifade etti.

Normalde 10 yıla yakın süren ilaç geliştirme operasyonlarının 1 yıl süren teori kısmını 1 aya indirmeyi amaçlayan Altuntaş, 'İlaç şirketlerine bizzat ulaşarak ve araştırmaların erişebileceği kolay web servisleri sağlayarak ileri teknolojiye ulaşmalarını sağlamak istiyoruz. Kullanılan 'GPGPU teknolojisi', yoğun paralel işleme yöntemleri ile daha hızlı hesaplama vadediyor” bilgisini verdi.

Kadir Has Üniversitesi mezunu Neslihan Öztürk ise Kuluçka Merkezinde hayata geçirdiği “Her Anıyı Kutula' projesiyle her ay farklı konseptte hazırlanan anı kutuları hazırladığını kaydetti.

Öztürk, 2 ay önce kurdukları projeyle 200 kutu satışı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Kadınlar kendilerini mutlu etmeyi sevdikleri için en çok kendilerine kutu alıyor. Kutuların içerikleri ilk kargolar gönderilene kadar sürpriz ve ilk kutuları gönderene kadar içeriği paylaşmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile