Kadir Has Üniversitesi, Türk kültür, sanat, edebiyat hayatına damga vurmuş kişi ve kurumların yıllara yayılan ve normal şartlar altında kaybolmaya mahkûm olma ihtimali olan arşivlerini ve eserlerini Ulusal Kültür Belgeliği’nde bir araya getiriyor. İlk olarak Türkiye’de toplumsal içerikli filmlerin başlamasına ön ayak olan, Türk sinemasını uluslararası platformlarda tanıtan yönetmen ve senarist Ali Özgentürk’ün belgelerinin dâhil edileceği Ulusal Kültür Belgeliği’nin tanıtım toplantısı Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve yönetmen-senarist
Ali Özgentürk’ün katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Türk kültür-sanat hayatının önemli isimleriyle yapılan binlerce sayfa yazışma, mektup ve video çekimleri, çok sayıda film kaydı, binlerce saatlik arşivsel video kaydı, yüzlerce mekan ve insan fotoğrafı, kamera arkası görüntüleri, belgesel filmler, çok sayıda söyleşi kaydı ve sair belgeleri içeren Ali Özgentürk Arşivi’nin Kadir Has Üniversitesi Ulusal Kültür Belgeliği’ne devredileceği açıklandı.
“TARİH FARKLI YAZILACAK”
Türkiye’nin bugünden itibaren önümüzdeki dönemde yazılacak tarihinin farklı yazılacağını belirten Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, “Bu Türkiye’nin bugünden itibaren önümüzdeki dönemde yazılacak tarihinin farklı yazılacağını gösteren bir nokta. Bir belge ortaya çıktığı andan itibaren tarih değişir. Biz bu arşivleri buraya sadece muhafaza etmek için almıyoruz. Arşiv donuk değil; kendini üreten bir şeydir. Bir belge, arşiv belgesi haline zamanla gelir. Aynı zamanda bir kurum içinde arşiv belgesine dönüşür. Fakat orada da donuk bir biçimde duruyorsa bir şey ifade etmez. Bu nedenle bu arşivlerin kullanıma açılması ve dolaşıma girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugünün dünyasında bunların dijital ortama taşınması gerekir. Bir kere oraya girdikten sonra bunların kamusal kullanım alanında olması kolaylaşıyor. Ayrıca arşivini aldığımız hayatta olmayan kişilerin yarım kalan yapıtlarının da gün ışığına çıkarılmasını istiyoruz. Fakat şayet hayattaysa kendisinin de sürece katılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“TÜKETİYORUM, ÖYLEYSE VARIM”
Ulusal Kültür Belgeliği’nin tüm üniversiteler için emsal oluşturması gereken bir proje olduğunu belirten Ali Özgentürk, “Ulusal Kültür Belgeliği, ülkemiz için çok önemli bir adım. Türkiye’nin yetiştirdiği önemli isimlerin anılarını alıp bir insanın oluşumuna şahit olacağız. İnsanlar genellikle arşivleri sevmiyor. İnsanlar artık şimdiki zaman müptelası oldular. Bu çok hazin bir şey. Eskiden ‘Düşünüyorum, öyleyse varım’ deniyordu. Şimdi ise ‘İletişim kuruyorum, öyleyse varım’ ve ‘Tüketiyorum, öyleyse varım’ deniyor” diye konuştu.
Kadir HAS Üniversitesi Ulusal Kültür Belgeliği Kuruluyor
İSTANBUL – Kadir Has Üniversitesi bünyesinde, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın koordinasyonuyla “Ulusal Kültür Belgeliği” kuruluyor. Türkiye’nin tarihine ışık tutacak olan “Ulusal Kültür Belgeliği”ne ilk olarak yönetmen ve senarist Ali Özgentürk’ün arşivi belgelerinin dâhil edilmekte olduğu Ulusal Kültür Belgeliği’nde; yazışmalar, mektuplar, video çekimleri, film ve video kayıtları, mekan ve insan fotoğrafları, kamera arkası görüntüleri, belgesel filmler ve çok sayıda söyleşi kullanıma açılacak.