Kadir Topbaş: “artık Bunun Dozu Kaçtı”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı eylemlerinin dozunun kaçtığını belirterek, “Maksat hasıl oldu.

Samimi olanlar için söylüyorum evlerinize dönün” dedi.

Topbaş, Topçu Kışlası için hazırlanan son perspektif çalışmasını da gazetecilere gösterdi. Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy metro inşaatında tünel birleştirme törenine katılan Başkan Kadir Topbaş, Gezi Parkı’na yapılması düşünülen Topçu Kışlası için hazırlanan son perspektif çalışmasını gazetecilere gösterdi.

Törende yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin soruları yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gelinen noktada sağduyu çağrısı yaptı. Çok iyi niyetli, çevre anlayışıyla Taksim’de bir araya gelip tavır ortaya koymaya çalışanların kendilerine çevre ile ilgili mesajlar verdiklerini dile getiren Topbaş, “Bu kabulümüzdür. Gençlerimiz, öğrencilerimiz, insanlarımız var. Ama bizim bu kentte çevre adına yaptıklarımıza ne kadar dikkat edildi, ne kadar algılandı?” dedi.

Taksim’de yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Topbaş, toplamda 563 ağacın yer aldığı alanda bulunan 66 ağacın, Sadabat’a taşındığını ifade etti.

Topçu Kışlası olarak bahsedilen yapının bina olarak oturma alanının 7 bin 500 metrekare olduğunu dile getiren Topbaş “Eski top sahası olarak bilinen ortadaki alan da 3 bin 500 metrekare. Toplamda 11 bin metrekare. Yani yapı alanının oturduğu yer 7 bin 500 metrekare. Bunun bir AVM olması zaten mümkün değil. Orada kafeler, bir takım hediyelik eşya, turizm malzemeleri satan yerler olabilir. Kast esasında budur. Ama bu farklı değerlendirildi. Sanki bir AVM inşaatı gibi ki, ben televizyon konuşmalarında da söyledim, ‘Taksim’e bir AVM’ye ihtiyaç yok’ dedim. Beyoğlu’nun özelliği cadde mağazacılığı ve bunun bozulmasını zaten istemeyiz” şeklinde konuştu.

İstanbul’da bir kent müzesinin olmadığını ve ciddi bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Topbaş, “Taksim 100 bin metrekarelik bir alandır. Gezi Parkı ise 50 bin metrekarelik bir arazi. Buradaki 563 ağaçtan sadece 89’unun taşınması gerekiyor. Zaten Topçu Kışlası’nın bir kolunun bulunduğu Cumhuriyet Caddesi kısmında ağaç yok. Diğer bir kolu basamakların üzerinde orada da bir şey yok. Burada yapmak istediğimiz çevreye saygılı, rahatsız etmeyecek halkın da doya doya, dolu dolu kullanacağı bir mekan oluşturmak” dedi.

Topbaş, 1998 yılında Koruma Üst Kurulu’nun, kayıp eserlerin tekrar ihya edilmesiyle ilgili karar aldığını hatırlattı. Yabancı medyanın konuyu farklı yerlere çekmeye çalıştığını ifade eden Topbaş, “Türkiye, baharını cumhuriyetin kuruluşuyla yaptı. Çok partili döneme geçti. Seçim sistemini getirdi. Türkiye’nin böyle bir bahara ihtiyacı yok. Türkiye modern ve gelişen bir ülke. Ama buralara çekmek isteyen, bundan kendine pay edinmek isteyenler var. Gördünüz, örgütsel faaliyetleri, bir takım pankartları. Ne alaka” dedi.

Bir İstanbullu ve belediye başkanı olarak halka seslendiğini dile getiren Kadir Topbaş, “Lütfen. Artık bunun dozu kaçtı. Birilerinin işine yaramaya başladı.

Maksat hasıl oldu. Samimi olanlar için söylüyorum evlerinize dönün. Yönetimler olarak biz bunu yakından takip ediyoruz. Doğru olanları yapıp halkımızı da anlatmak suretiyle, yani Topçu Kışlası’nın projelerini Taksim’de sergilemek, halka anlatmak, ne kadar çok ağaçlandırma çalışmaları yapacağımızın bütün resimlerini sayısal değerleriyle sizlere göstermek istiyoruz” dedi.

Topçu Kışlası projesinin müze olarak ilan edildiğini dile getiren Topbaş “Bunun fonksiyonları tartışılabilir. Buna da zannederim ki büyük bir çoğunluk ‘evet’ diyor. Biz bilgilendirmek için Taksim’e getirmekte olduğumuz bu yapının, çevresinin ve yeşilliğin, bugünden daha fazla yeşil olduğunu ve daha fazla kullanılacağını göstermek istiyoruz” diyerek Topçu Kışlası projesi için hazırlanan son perspektifi basın mensuplarına gösterdi. Topbaş, “Gördüğünüz gibi kot aşağı indiriliyor. Taksim’in o bölgesi ağaçlandırılıyor, aktif hale getiriliyor. Çok daha farklı bir güzellik geliyor. Bu projeyi İstanbullulara tam olarak anlatacağız. Bu güne kadar anlatmadık çünkü daha çalışma aşamasındaydı. Orada çok betonlaşmış bir alan olmayacak. Ağaçlandırılmış bir alan göreceksiniz. Topçu Kışlası’nın Taksim’deki otele bakan yüzünde yükseklik aşağı indirilerek bir gezi alanı ve kente önemli değer katan bir eser olarak ortaya çıkacağını düşünüyorum. İstanbullulara bunu takdim edeceğiz. Görüşlerini alacağız ve onları tartışacağız” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile