Kadooğlu Açıklaması 'Ülkemizin Küresel Rekabet Gücünü Artırmanın Yolu, KOBİ'lerin Rekabetçiliğini Artırmaktan Geçiyor'

Kadooğlu Açıklaması 'Ülkemizin Küresel Rekabet Gücünü Artırmanın Yolu, KOBİ'lerin Rekabetçiliğini Artırmaktan Geçiyor'

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, KOBİ’lerin yüksek teknoloji üretim oranının yüzde 4 gibi düşük bir seviyede seyrettiğine dikkat çekerek, “Yüksek teknoloji kullanımındaki eksiklik, 4. sanayi devriminin ayak seslerini duyurduğu günümüzde KOBİ’lerimizin rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. Ülke olarak 4. sanayi devrimini kaçırma lüksümüz yoktur. Ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmanın yolu, KOBİ’lerin rekabetçiliğini artırmaktan geçiyor” dedi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türk Girişimci ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğiyle bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması, Türkiye’deki girişimci ve KOBİ’lerin güçlenerek büyümesi hedefiyle yürütülen “Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi” (BORGİP) kapsamında düzenlenen toplantıların ikincisi İçel Divan Otel’de yapıldı. “İşimizi Nasıl Büyüteceğiz? Gelecek Kuşaklara Nasıl Devredeceğiz?” başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda, işini büyütmek isteyen Çukurovalı KOBİ’ler, Türk iş dünyasının önde gelen isimleri ile bir araya geldi. Toplantıya, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve TÜSİAD BORGİP Çalışma Grubu Başkanı Şükrü Ünlütürk, Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Başkanı Ali Doğan ve MESİAD Başkan Yardımcısı Hasan Engin ile çok sayıda iş insanı katıldı.



“KOBİ’lerimizin rekabet güçlerini artırmak için projeler gerçekleştirdik”

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, Türkiye’nin zor ve çetin bir dönemden geçtiğini, ülke olarak son bir yılda birçok badire atlatırken, geçen yılın Ekim ayından bu yana da referandum sürecine odaklanıldığını söyledi.

Kadooğlu, “Ekonomiden çok siyaset ağırlıklı yoğun günlerden geçerken TÜRKONFED olarak 25 federasyon, 190 dernek, 40 bin şirket, 24 bin 100 iş insanıyla ülke ekonomisine katma değer yaratmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin en geniş tabanlı KOBİ yapılanmasına sahip iş örgütü olarak, bölgeler arası gelir dağılımındaki eşitsizlikten orta gelir tuzağına, yeni anayasadan KOBİ’lerin finansmana erişimine kadar toplumu ilgilendiren konularda öneriler ortaya koyduk. Dijitalleşme, endüstri, 4.0, ar-ge inovasyonu ve aile şirketlerinde kurumsallaşma konularında KOBİ’lerimizin rekabet güçlerini artırmak için projeler gerçekleştirdik” diye konuştu.



“Ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmanın yolu, KOBİ’lerin rekabetçiliğini artırmaktan geçiyor”

“Ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmanın yolu, KOBİ’lerin rekabetçiliğini artırmaktan geçiyor” diyen Kadooğlu, Türkiye ekonomisinin yüzde 99’unu KOBİ’lerin oluşturduğunu, bu işletmelerin yüzde 95’nin de aile şirketleri tarafından yönetildiğini belirtti.

KOBİ’lerin 2014’te toplam girişimin yüzde 99’unu, istihdamın yüzde 74’ünü, ihracatın yüzde 55’ini, ithalatın da yüzde 38’ini gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Kadooğlu, “Buna karşılık yeni ekonomik sistemde KOBİ’lerimizin ar-ge harcamaları yüzde 17’de kalırken, yüzde 60 düşük teknoloji üretim yaptı. KOBİ’lerimizde yüksek teknoloji üretim oranı ise maalesef yüzde 4 gibi düşük bir seviyede seyretmektedir. Ekonominin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerimizin katma değer yaratacak ürün geliştirmelerinin, girişimci özelliklerinin ortaya çıkmasının önündeki en büyük engellerden biri yüksek teknoloji kullanımındaki eksikliktir. Bu durum, 4. sanayi devriminin ayak seslerini duyurduğu günümüzde KOBİ’lerimizin rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. Ülke olarak 4. sanayi devrimini kaçırma lüksümüz yoktur. Bu devrimi kaçırdığımızda ülke ekonomisinin, KOBİ’lerin, dolayısıyla işletmelerimizin uluslararası alanda rekabetçiliğinde 40 yıl geride kalacağı bir gerçektir. Artık bu gerçeğin farkına varmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“BORGİP, bir Türkiye projesidir”

TÜRKONFED olarak KOBİ’lerin dönüşümü ve finansmana erişimi noktasında gerçekleştirdikleri saha çalışmalarıyla bilimsel çalışmaları ve önerilerini hükümetle paylaştıklarını ve birçoğunun hayata geçtiğini dile getiren Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Bu noktada 2013 yılında TÜSİAD ve TÜRKONFED olarak iş insanlarıyla Cizre ve Batman’da düzenlediğimiz toplantıda, BORGİP’de önemli mesafe kaydettik. Bunu birebir yaşayanlar olarak Cudi ve Gabar’da gezdik, 2 güne 8 toplantı sığdırdık. Türkiye’nin doğusu ve batısıyla gelir dağılımı uçurumunu kapatmak adına çıktığımız yolda, dünya siyaset gündemi baskın gelse de biz bu projenin ülke kalkınmasına getireceği faydanın farkındayız. KOBİ’lerimizin küresel rekabet gücünü artırmayı hedeflediğimiz BORGİP, bugün itibariyle Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmesinin ve orta gelir tuzağından çıkış anahtarı niteliğinde bir proje. Çünkü KOBİ’lerimizin ülke ekonomisinin büyümesinde çok önemli rol oynadığına inanıyoruz. Sadece bölgesel bir proje olması dışında tüm Türkiye’yi kucaklayan bir proje olması için çaba gösteriyoruz. BORGİP, bir Türkiye projesidir. İş insanları olarak, ülkemize hep güvendik, hep inandık. Elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman iş dünyası olarak çekinmedik. Bu inanç ve karalılıkla işimize odaklanmamız, daha fazla refah üreten bir toplumun yapı taşı olmak, ülkemize karşı iş dünyası olarak sorumluluğumuzdur. Biz bu sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. İnancımız kaybetmeden hep birlikte Türkiye için üretmeye ve çalışmaya devam etmeliyiz."

Toplantıda daha sonra BORGİP sunumu ile nitelikli insan kaynaklarına erişim, mentorluk, danışmanlık hizmetleri, teknoloji kullanımını artırmaya yönelik danışmanlık ve destekler, pazarlama ve ihracat konularında sunumlar yapıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile