KAEÜ Ögretim Görevlisinin Projesine TÜBITAK'tan Destek

Kirsehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Ögretim Görevlisi Sefik Tekle'nin hazirladigi proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) tarafindan destek almaya hak kazandi.



Üniversiteden yapilan yazili açiklamada, KAEÜ Kaman Meslek Yüksekokulu Gida Isleme Bölümü Ögretim Görevlisi Sefik Tekle'nin hazirladigi balik jelatini, protein tozu ve biyoaktif peptid üretimi çalismasinin Teknogirisim Sermayesi Destegi Programi (BiGG) 2020 Yili 1. Çagrisi kapsaminda destek almaya hak kazandigi belirtildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Tekle, Türkiye'de birçok sanayi sektöründe farkli atiklar ortaya çiktigini, degerlendirilmediginde bu atiklarin hem ekonomik kayip hem de çevre kirliligi olusturdugunu ifade etti.

Balik isleme endüstrisinde baliklarin yüzde 40'lik kisminin insan tüketimine uygunken deri, bas ve iskeletler basta olmak üzere yüzde 60'inin atik olarak çiktigini vurgulayan Tekle, sunlari kaydetti:

"Bu atiklarda yüzde 30 civarinda kollajen proteini bulunmaktadir. Projemiz sayesinde önemli bir ekonomik kayip olan balik atiklarinin gelistirilecek prosesler ile balik jelatini, protein tozu ve biyoaktif peptid üretimi için kullanilmasi, atik miktarinin ve çevre kirliliginin azaltilmasi ve bu süreçte yüksek katma degerli, ilk defa üretilecek yerli ve milli balik kökenli fonksiyonel ürünler üretilmesi planlanmaktadir."

KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da gelistirilen ve destek alan projenin biyoteknoloji, gida güvenligi ve sürdürülebilir çevre basliklarina ve Sifir Atik Projelerine de pozitif katkida bulunacagini vurguladi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile