'Kafkasya'da İş Birliği Açıklaması Fırsatlar Ve Sorunlar' Paneli

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya: “Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan oldukça istikrarlı bir biçimde güvenlik iş birliği tesis ediyor”

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya, "Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan oldukça istikrarlı bir biçimde güvenlik iş birliği tesis ediyor." dedi.

Kadir Has Üniversitesi Galata Salonunda "Kafkasya’da İş Birliği: Fırsatlar ve Sorunlar" başlıklı panel düzenlendi.

Panelin ilk oturumunda Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan iş birliği modeli hakkında konuşuldu. İkinci oturumda ise Kafkasya’da sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı.

Kafkasya ülkelerindeki siyasi iş birliğini değerlendiren Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mitat Çelikpala, bölgedeki Azerbaycan, Türkiye gibi bazı ülkelerin pasif olmaktan çıkarak aktif aktör haline geldiğini belirtti.

Çelikpala, "Ekonomik olarak ayağa kalkmış, bulunduğu bölgenin daha farkında ve bölgenin dışına çıkıp küresel anlamda daha görünür aktör olma yönünde yol katettiler. Ekonomik ve ticari birikimle birlikte yakın çevresini şekillendirebilecek ya da en azından bölgedeki sorunların aşılmasına yönelik destek olma yönünde bir aktör olarak dikkati çekmekte." ifadelerini kullandı.

Son dönemdeki gelişmelere bakıldığında Türkiye’nin yakın çevresini zaman zaman şekillendirebilen bir aktöre dönüştüğünü belirten Çelikpala, "Türkiye’nin yanı sıra, Gürcistan benzer şekilde zaman zaman daha dengeli, daha öne çıkabilen bir aktör olarak karşımıza çıkıyor. Ermenistan bölgedeki sorun kaynağı gibi gözüken aktörlerden bir tanesi olmakla birlikte kendi kimliğini yeniden oluşturma sürecinden geçiyor." diye konuştu.

Kafkasya’daki ülkelerin güvenlik alanında iş birliğine değinen Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya ise Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ı üçlü ele alarak, şunları söyledi:

"Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan oldukça istikrarlı bir biçimde güvenlik iş birliği tesis ediyor. Aslında bu güvenlik ilişkileri ikili olarak Türkiye ve Gürcistan ile Azerbaycan ve Türkiye arasında oluşmaya başladı. Türkiye ve Azerbaycan arasında 1990’ların başında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ikili güvenlik iş birliği ise 1996 yılında tesis edilmeye başlamıştır. İki ülke arasında ikili askeri iş birliği anlaşması yapılmıştır. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki güvenlik iş birliğine yönelik üçlü format ise 2000’li yıllarda olmuştur."

Sarıkaya, "Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki güvenlik boyutu stratejik ortaklık perspektifinde uyumludur. Toprak bütünlüğüne saygı var. Bu iş birliğini sürdürme iradesine çok etkili olan unsurlardan bir tanesi de enerji ilişkileridir." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile